Tgrt Haber
04 Nisan 2023 14:49 - Güncelleme : 04 Nisan 2023 16:42

Hamsiköy sütlacı sulu oluyorsa bu hamleyle tam kıvamında oluyor! İşte efsane Hamsiköy sütlacı tarifi

Karadeniz’in meşhur tatlısı Hamsiköy sütlacını bilmeyen yoktur. Ancak evde yapmak, kıvamını tutturmak hayli zor. Sizlere yapımı kolay lezzeti olay Hamsiköy sütlacının püf noktalarıyla tarifini yayınlıyoruz. İftara yetiştirmek için hemen başlayabilirsiniz.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Hamsiköy sütlacı sulu oluyorsa bu hamleyle tam kıvamında oluyor! İşte efsane Hamsiköy sütlacı tarifi
yemek tarifi,sütlaç,hamsiköy sütlacı,sütlaç tarifi

Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Hamsiköy yöresine ait Hamsiköy sütlacı, coğrafi işaret belgesi almış bir tatlımız. Zigana Dağı eteklerine kurulu olan Hamsiköy, yazları turist akına uğrarken Hamsiköy sütlacı da bu durumdan nasibini alıyor. Yörenin sevilen lezzeti adını tüm Türkiye’ye duyururken yapımı da herkes tarafından merak ediliyor. Klasik sütlaçlardan pek de farklı bir tarife sahip olmayan Hamsiköy sütlacının kıvamını tutturmak ise tamamen pişirme yöntemiyle alakalı…

HAMSİKÖY SÜTLACI TARİFİ

1 litre süt,

Yarım su bardağı pirinç

1 buçuk su bardağı su

1 su bardağı şeker

1 yemek kaşığı un

1 yumurta

1 paket vanilya

Yarım çay kaşığı tuz

1 çay bardağı su

Üzeri için: Bol fındık

Hamsiköy sütlacı sulu oluyorsa bu hamleyle tam kıvamında oluyor! İşte efsane Hamsiköy sütlacı tarifi

YAPILIŞI

Sütü tencereye alın ve ocağın altını açın. Süt kaynayana kadar başka bir tencerede pirinci 1 buçuk su bardağı su ile pişirin. Lapa kıvama gelen pirinci kaynayan sütün içine ekleyin ve kıvam alana kadar kısık ateşte kaynatın. Bu noktada sütlacın yavaş yavaş pişmesi önem taşıyor. Daha sonra şekeri ilave edin ve 2 dakika daha kaynatın.

Ayrı bir kaba yumurta sarısı 1 yemek kaşığı un ve 1 çay bardağı su, tuz koyup karıştırın. Hazırladığımız karışımı sütlaca ekleyin ve hızlıca karıştırın. Bu şekilde de 10 dakika kaynatın ve vanilyayı ilave edip ocağı kapatın.

Toprak kaselere sütlacı paylaştırın. Genelde 6 kâse çıkıyor. Fırın tepsisine kaseleri yerleştirin ve tepsinin yarısına gelecek şekilde su koyun. 250 derecede (önceden ısıtmanıza gerek yok) Sütlaçların üstü kızarana kadar pişirin. Soğuduktan sonra üzerine bol fındıkla servis edin.

Hamsiköy sütlacında pirinç unu ya da nişasta kullanmamalı, sütlacın kıvamını ağır ağır pişirerek yerine getirmelisiniz.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...