Tgrt Haber

Fatimatüzzehra Maslak Yazıları

Fatimatüzzehra Maslak

Fatimatüzzehra Maslak

fatma.zehra.maslak.30@gmail.com
İstanbul’da 79 yıl süren Bizans izleri de silindi!

Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul’un fethinden sonra Bizans izlerinin yer aldığı birçok kiliseyi uygunluk halinde camiye çevirerek “Kılıç Hakkını” kullandı. Ancak nadir olan yapılardan biri Kariye’ye dokunmadı. Fatih Sultan’ın buradaki asıl amacı aynı zamanda farklı dinlerin odak noktası olan İstanbul’daki çeşitli yapıları korumaktı. Savaş teknik ustası olan Sultan Mehmet’in aynı zamanda ticari ve manevi yönü de çok güçlüdür.

Stratejisinde de haklı çıktı. Kariye’yi özgün hali ile bırakan Sultan Mehmet, bu sayede İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısını arttırmıştı. Osmanlı tüm görkemi ve gücüyle gövde gösterisi yaptığı yıllarda Bizans taraftarı olan bazı isimler sıklıkla suikast girişimlerinde bulundu. Bunu yapabilmelerindeki en kritik nokta ise ziyaret amaçlı geldikleri mabetler oldu.

Fetihten 58 yıl sonra tarihler II. Bayezid dönemini gösterirken sadrazam Atik Ali Paşa, bu durumu önlemek için Kariye’yi camiye dönüştürdü. Özgünlüğünü çok bozmadan çan kulesi yerine tek minare yaparak camiye çevrilen Kariye’den ezan sesleri yükseldi. Depremlerden hasar aldıkça onarılan Kariye’nin özgünlüğünün bozulmaması dikkatlerden kaçmadı. II. Abdülhamid’in titizlikle onarımını yaptırdığı Kariye Camii, 29 Ağustos 1945 yılına geldiğimizde ise o zamanki Bakanlar kurulu tarafından müzeye çevrildi.

Mozaikler ve kaplamalardan temizlenen Kariye 79 yıl boyunca Bizans ruhunu yansıttı. Peki onca yapı varken neden KARİYE Bizans ruhunu yansıtıyor? Çünkü yapı Hazreti İsa’dan sonra yapılan ilk mabetlerden biridir. Hasar alsa bile yeniden inşa edilen Kariye Camii, Bizans döneminde Ayasofya’dan sonra en çok ibadet yapılan mekan olarak tarih kitaplarında geçti. Bu da Kariye’nin üzerindeki Bizans algısını artırdı. Yeniden camiye çevrilmesi ise tam siyasi dönüşüm oldu.

Bunun kanıtı ise Kariye Camii’ye dönüştürülür dönüştürmez Yunanistan’dan gelen tepki ile kanıtlandı. Ayasofya’dan sonra Kariye’nin de Camii yapılması üstelik turistlere sınırlandırma getirilmesi bazılarının yarasını kanattı.

Gel gelelim camiye… Muhteşem bir din buluşmasını yansıtan figürlerle dolu Kariye Cami, İstanbul’un gözde semti Fatih’te yükseliyor. İçindeki alanlar sınırlandırılmadan ziyaretçilerine sunuluyor. Açıldığı ilk günden beri ziyaretçi akımı 3 katına çıkan Kariye Camii’ye özellikle semtte yaşayan vatandaşlar daha fazla ilgi gösterdi. 
Yolu Fatih’e düşen her vatandaşın görmesi gereken yapıtlardan biri olan Kariye Cami’nin manzarası ise Aziz İstanbul’la çerçeveleniyor.

11 Mayıs 2024
Bir insan, kazanmak için kaç sınava girmeli? Adaletsiz ve liyakatsizliğin hüküm sürdüğü Hindistan

Bu filmi kaç kişinin izlediğini bilmiyorum ama dünyanın en iyi film listesinde ilk 10'da yer almalı. Hangi film mi? Tabi ki de “Bitmeyen Sınav!” Bollywood sinemasına ait olan bu filmin ismini ve konusunu ilk gördüğümde ‘ben bu filmi hayatta izlemem’ demiştim. Aradan tam bir yıl geçti. Bir arkadaşımın ısrarıyla filmi izlemek zorunda kaldım. (Hiçbir zaman büyük konuşmayacaksın!)

Film ilerledikçe hayatımda izlediğim en iyi film olduğuna o zaman karar verdim. Filmin son saniyelerinde ise şuan kesin karar verdim herkes bu filmi izlemeli. Gel gelelim filmin konusuna… Hindistan'da yaşayan bir genç babasının uğradığı haksızlıktan sonra devlet yönetimine ve sisteme olan inancını yitirir. Ancak çocuğun hayatını bir polis memuru değiştirir. O andan itibaren çocuğun bitmeyen sınavları başlar.

Kariyer sınavını vermeye çalışırken bir yandan yatacak yer bulmaya çalışır. Karnını doyurmak için iş arar. Ve aşık olur. İşte bu noktada hayatının en büyük sınavları iç içe girer. Kariyer, aşk ve açlık arasında çırpınan genç adam bir yandan en büyük sınavı olan hükümetin adaletsizliği ve liyakatsizliğiyle de savaşır. Bu yazıda kim neyi kazandı neyi kaybetti kısmını vermeyeceğim çünkü herkesin izlemesi gereken bir film olduğunu düşünüyorum. Hafta sonu planınız yoksa çayınızı demleyin ayaklarınızı uzatın ve Bitmeyen Sınav (12th Fail) filmini izleyin! Tam 2 saat 26 dakika sonra ise hayatınızdaki bakış açısında yaşayacağınız o muazzam değişime de hazır olun!
Vidhu Vinod Chopra'nın yönetmenliğini üstlendiği filmde başrol oyuncusu pek çok televizyon ve sinema ödülüne layık görülen başarılı oyuncu Vikrant Massey, üstlendi.

4 Mayıs 2024