Tgrt Haber
26 Ocak 2024 10:20 - Güncelleme : 26 Ocak 2024 10:28

Küresel ısınma onları da vurdu, tehlike kapıda: Tüm canlılar olumsuz etkilenecek

Dünya genelinde etkili olan küresel ısınma arıları da vurdu. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık nedeniyle arıların kış uykusuna yatması gecikti. Arılarda zayıflama ve kovan kaybıyla kalan arıcılar, ekolojik dengenin de tehlike altına olduğuna dikkat çekti.

Editör: Onur Kaya / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Elazığ,küresel ısınma,arı,bal,arıcılık

Küresel ısınma canlı yaşamını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Ekosistemin en önemli canlılarından olan arılan, küresel ısınmadan dolayı kış uykusuna geçemedi. Yaklaşık 2 aydır devam eden gecikme nedeniyle tehlikenin kapıda olduğuna dikkat çeken uzmanlar, arıcılık sektörü ile beraber tüm canlıların da olumsuz etkileneceğini belirtti.

Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kimyager Fırat Canbay, bölgede arıların en az 3 ay civarında salkımda olması gerektiğini söylerken, en önemli olumsuzluklardan birinin kovan kaybıyla karşı karşıya kalınması olduğunu dile getirdi. Arıcılığın devam edebilmesi için en önemli argümanlarından bir tanesinin iklimin normal şartlarda seyretmesi olduğunu aktaran Başkan Canbay şöyle konuştu:

"ARILAR KIŞ UYKUSUNA GEÇEMEDİ"

“O bölgeye ait meteorolojik hafıza var olmalı. Şu anda ocak ayının sonundayız. Halen bölgemizdeki arılar, mevsimin sıcak gitmesi, iklim koşullarının olumsuz gelişmesinden kaynaklı, kış salkımı dediğimiz kış uykusuna geçmedi. Bundan dolayı arılar da olumsuz olarak etkileniyor. Arıcılıkta arıların tedarikinde bir problem çıktığı zaman bölgedeki arılarda yaşlanma olayı gelişir ve bahara çıkmada sıkıntılarla karşı karşıya kalırız. Bu sıkıntılar bize baharda olumsuz olarak yansıyacaktır.

En önemli olumsuzluklardan bir tanesi bölgedeki arıcılarımızın kovan kaybıyla karşı karşıya kalmasıdır. Çünkü şu anda kış salkımına geçmeyen arılarımızda bal sarfiyatı söz konusudur. Doğaya baktığımız zaman şu anda polen ve nektar akımına uygun değil. Geldiğimiz noktada bu olumsuz gelişmeler arılarımızın kış salkımına geçmemesine sebep oldu."

Küresel ısınma onları da vurdu, tehlike kapıda: Tüm canlılar olumsuz etkilenecek

"ARILARIN ZAYIFLAMASI VE KOVAN ÖLÜMLERİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Kış mevsiminin son bir ayına girmek üzere olduklarını hatırlatan Başkan Fırat Canbay, "Son bir ayda arıların salkıma düşmesi olumsuzluklarla karşılayamayacağız anlamına gelmiyor. Bu bölgede arıların en az 3 ay civarında salkımda olması gerekmekteydi. Ocak ayı sonu itibarıyla salkıma düşmemiş. Bunun olumsuzluklarını arıcılarımız son baharın çıkışında yaşamış olacak" dedi.

Arıcılık sektöründe sıcaklık değişkenleri önemine vurgu yapan Fırat Canbay, "Özellikle bu bölgede kış mevsimi dediğimiz 3 ay içerisindeki sıcaklıkların 10 derece altında seyretmesi arıcılık için önemlidir. 10 derecenin üzerine çıktığı zaman arı kolonisi kış uykusuna yatmadığından dolayı, koloni içerisinde bir bal sarfiyatı söz konusu olur. Arı için ayrılan tedarik edilen balın ötesinde bir bal tüketimi olduğu zaman arı kolonisi açlık ile karşı karşıya kalır. Aynı zaman hava sıcaklığından dolayı kovan içerisinde yavru tedariki söz konusu olmadığından dolayı bahara çıkan arılarda zayıflama veya kovan ölümleri ile karşı karşıya kalıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Küresel ısınma onları da vurdu, tehlike kapıda: Tüm canlılar olumsuz etkilenecek

"REKOLTEYİ DE VURDU EKOLOJİK DENGEYİ DE"

Son 3 yılın verimsiz geçtiğini vurgulayan Canbay, “Elazığ bölgesi 12 kilogram bir rekolteye sahipken son 3 yıldaki meteorolojik hafızanın değişmesi, iklim değişikliğinin sektöre sirayet etmesinden dolayı 5 kilograma kadar düştü. Bu olumsuzluklar arıda strese, verimde düşüklüğe sebep oluyor. Eğer böyle devam ederse önümüzdeki yıllarda bu düşük verim ile karşı karşıya kalacağız. Bu sadece aracılık sektörü için değil, ekolojik dengedeki olumsuz yansımalar diğer canlı hayatı için de önemlidir. Doğada uyanma noktasında olan bitkilerle karşı karşıyayız. Bu süreçten sonra eksilere düşen sıcaklıkla bitkiler varlıklarını korumayacaktır. Bu da baharda verim düşüklüğüne sebep olacaktır” diye konuştu.

Küresel ısınma onları da vurdu, tehlike kapıda: Tüm canlılar olumsuz etkilenecek

"TÜM CANLI YAŞAMINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK"

Küresel ısınmanın yol açtığı iklim değişikliğinin dünya genelinde etkisini gösterdiğini kaydeden Canbay, sözlerine şöyle devam etti:

“Dünya özeline baktığımız zaman bu olumsuz gelişmeler yine dünyadaki birçok olumsuzlarda öncülük etmektedir. Sektörel bazda baktığımızda arıcılıkta en önemli faktörlerden bir tanesi doğada tüm mevsimlerin yaşanmasıyla ilgilidir. Geldiğimiz noktada bu olumsuzluklar, arıcılık sektörünü ve diğer canlı yaşamını tamamen olumuz etkileyecektir.

"DEVLET ARICILIKLA UĞRAŞANLARI DESTEKLEMELİ"

Arıcılık sektörüne Tarım Bakanlığı üzerinden bir takım destekler vardı. Geldiğimiz noktada bu desteklerle bu olumsuz gelişmeleri bertaraf etmemiz söz konusu değil. Özellikle Tarım Bakanlığının iklim değişikliği üzerinde arıcılıkta sürdürülebilirlik noktasında farklı desteklerle öne çıkması lazım. Bu desteklerle öne çıktığı zaman en azından sektörün bu tür olumsuzlara karşı mukavemet gücü artar."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...