Tgrt Haber
15 Şubat 2024 09:26 - Güncelleme : 15 Şubat 2024 09:29

Dünyanın akciğeri yok oluyor! 2050'ye kadar yarısı gidebilir

Bilim insanların yaptığı son araştırmaya göre dünyanın 'akciğeri' olarak bilinen Amazon Ormanları'nın 2050 yılına kadar yarısı yok olabilir. 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: Daily Mail
Dünyanın akciğeri yok oluyor! 2050'ye kadar yarısı gidebilir
orman,

Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Amazon Ormanları, ağaç kesimi, yangınlar ve aşırı kuraklık gibi faktörler nedeniyle yok olma tehdidi altında.

Bilim insanları, Nature dergisinde yayımlanan çalışmada, Amazonlar'ın %38'inin zaten bozulduğunu ve 2050 yılına kadar ormanın %10 ile %47'si arasında bir bölümünün tahrip olabileceği konusunda uyarıyor.

Araştırmacılar, devam eden ormansızlaşma ve iklim değişikliğinin etkilerinin Amazon yağmur ormanlarını kurak bir bölgeye dönüştürebileceğini belirtiyor. Bu durum Amazonlar'ın nem seviyelerinde ciddi düşüşlere yol açarak, ekosistemin büyük bir bölümünün yok olmasına neden olabilir.

Dünyanın akciğeri yok oluyor! 2050'ye kadar yarısı gidebilir - 1. Resim

Amazon Ormanları, dünyada üretilen oksijenin büyük bir kısmını sağladığı için, küresel iklim üzerinde derin sorunlara yol açabilir. 

Dünyanın akciğeri yok oluyor! 2050'ye kadar yarısı gidebilir - 2. Resim

"DÜNYANIN AKCİĞERİ"

"Dünyanın akciğeri" olarak bilinen Amazon, yağışlara büyük ölçüde bağımlı bir ekosistem. Ancak, giderek artan ormansızlaşma oranları ve iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava olayları, ormanın sağlığı üzerinde ciddi baskı oluşturuyor. Bilim insanları, eğer önlem alınmazsa, 2050 yılında kadar Amazon Ormanları'nın yüzde 50'sinin yol olacağını söylüyor. 

Kaynak: Daily Mail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...