Tgrt Haber
13 Mart 2019 11:45

Ayberk DMD hastalığının pençesinde umut ışığı arıyor

Ayberk Yüksel yıllardır ölümle burun buruna yaşıyor. Çünkü o yüzlerce DMD kas hastalarından biri... Ayberk'in hastalığının tedavisi ise bulunmuyor. TGRT Haber Muhabiri Emre Kol, Türkiye'de tedavisi olmayan DMD hastası Ayberk Yüksel'in yaşadıklarını ekranlara taşıdı.

Ayberk DMD hastalığının pençesinde umut ışığı arıyor
dmd,dmd hastalığı,emre kol,tgrt haber

Doktorların 20 yıl ömür biçtiği Ayberk, günden güne eriyor. Ayberk Yüksel yıllardır DMD kas hastalığıyla mücedele edenlerden yalnızca biri...  DMD hastalığının belirtileri Ayberk'te ilk defa 5 yaşında görülmeye başladı. Ayberk'in ayakları yavaş yavaş güçsüzleşti ve Ayberk yürüyemez hale geldi. Yıllar ilerledikçe Ayberk ellerini ve kollarını da kullanamaz oldu, hatta konuşması da yavaşladı. Şimdi ise aradan 15 yıl geçti ve Ayberk tamamen tekerlekli sandelyeye mahkum oldu.

"DMD ÖLMEK DEMEK"

Hastalık kısaca kasların çalışmaması anlamına geliyor. Ayberk'in annesi ise bu hastalığın onlar için ölmekle eşdeğer olduğunu söylüyor. Ayberk'in annesi "Yürümede, koşmada yaşıtlarından geri oluyor bu hastalığı taşıyanlar. Merdiven çıkarken zorlanıyorlar" diyor.  Ayberk ise tedavi olup dünyayı gezmek istediğini söylüyor.

"UYUDUĞU ZAMAN ÖLÜM KORKUSUYLA NEFESİNİ DİNLİYORUM"

Hastalığın sonraki aşamaları ise daha da kötü. Solunum duruyor ve yiyecekler yutulamıyor, ölüm adım adım geliyor. Bu yüzden Ayberk'in anne ve babası hep tetikte... Anne Mehtap Yüksel "Çocuğum uyuduğu zaman bile nefesini dinliyoruz çocuk uyuyor ama gerçekten uyuyor mu şüphesi ile" diyor. Ayberk'in babası ise bu hastalığın onlar için bir yaşam tarzı haline geldiğini ve Ayberk'e göre yaşadıklarını söylüyor.

HASTALIĞIN TÜRKİYE'DE TEDAVİSİ YOK

Bilim dünyası birkaç yıl öncesine kadar bu hastalığa yakalananların en fazla 20 yıl yaşayabileceğini söylüyordu. Ayberk ise şuan 20 yaşında. Hastalığın Türkiye'de tedavisi yok ancak batıdan gelen sevindirici haberler de var. İlaç tedavileri ve gen terapileriyle bu hastalık yavaşlatılabiliyor. Hasta son aşamada ise de bu hastalığı durdurmak mümkün olabiliyor. Ayberk bu hastalıta yalnız değil. Türkiye'de 5 bin civarında aynı hastalıkla mücadele eden hasta var. Ayberk'in ailesinin tek umudu ise geliştirilen tedavilerin çocuklarına bir an önce ulaşması...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...