Tgrt Haber
01 Ağustos 2022 15:06 - Güncelleme : 01 Ağustos 2022 15:18

Yenilenmiş telefon satın alırken dikkat! Yenilenmiş telefon nereden alınır? Merak edilen her şey…

Sıfır telefon fiyatları cep yakarken alıcılar yenilenmiş telefon modellerine yönelmeye başladı. İkinci el telefonlardan daha fazla avantaj sunan yenilenmiş telefonlar son aylarda özellikle popülerliğini artırdı. Peki, yenilenmiş telefon nedir? Yenilenmiş telefon ile ikinci el telefon arasındaki farklar nelerdir? İşte yenilenmiş diğer adıyla refurbished telefonlara ilişkin merak edilenler...

Yenilenmiş telefon satın alırken dikkat! Yenilenmiş telefon nereden alınır? Merak edilen her şey…
yenilenmiş telefon,ikinci el telefon,akıllı telefon fiyatları,uygun fiyatlı telefon

Akıllı telefon fiyatlarının artmasıyla birlikte yenilenmiş telefonlar kullanıcıların öncelikli tercihleri arasında yer almaya başladı. Ticaret Bakanlığı’nın verdiği yenileme tesisi lisansına sahip şirketler, 12 ay garantili ve sıfıra yakın telefonları satıyor. Ancak bu konuda hala bilinmeyen çok şey var. Telefon satın almak isteyenler refurbished telefonları merak ederken, ‘yenilenmiş telefon nerede satılıyor?’, 'yenilenmiş telefon ile ikinci el telefon aynı mı' gibi soruların cevabını arıyor.

Yenilenmiş telefon satın alırken dikkat! Yenilenmiş telefon nereden alınır? Merak edilen her şey…

İlk olarak ‘yenilenmiş telefon nedir’ sorusunun cevabıyla başlayalım… Yenilenmiş telefon bir telefon modelinin yetkili şirketler tarafından yenilenmesidir. Bu sayede eski veya memnun kalınmayan ancak kullanılmış telefonlar geri dönüştürülmekte. Telefonların yenilenme işlemi uzman teknisyenler tarafından yapılıyor. Ancak yenilenmiş telefonlar ikinci el telefonlarla karıştırılmamalı. İkinci el telefonlar uzman ekipler tarafından yenilenmezken burada durum farklı. 

REFURBISHED TELEFON NEDİR? 

Yenilenmiş telefonlar için ‘refurbished’ terimi de kullanılmakta. ‘Refurbished’ yenilenmiş telefonlar için kullanılıyor ve bu İngilizce kelimenin Türkçe’de tam karşılığı zaten ‘yenilenmiş’ anlamına geliyor. 

YENİLENMİŞ TELEFON ALINIR MI?

Görünümü ve yazılımı açısından neredeyse sıfır telefonlar gibi olan yenilenmiş telefonlar özellikle fiyat açısından alıcıya avantaj sağlıyor. Çünkü bir sıfır telefon kadar pahalı olmuyor ancak özellikleri yönünden sıfıra yakın oluyor.

Yenilenmiş telefon satın alırken dikkat! Yenilenmiş telefon nereden alınır? Merak edilen her şey…

Kullanılmış telefonlar, ülkemizde Ticaret Bakanlığı tarafından verilen yenileme tesisi lisansına sahip şirketlerde uzman teknisyenler tarafından sıfır ayarına getiriliyor. Cihazlar hem görsel yönden hem de yazılım olarak sıfır gibi oluyor. Bu nedenle, bu sorunun cevabı 'evet' yani yenilenmiş telefon alınır. 

YENİLENMİŞ TELEFONLAR GÜVENİLİR Mİ?

Yenilenmiş telefon satın almadan önce alıcıların dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

•    Telefonun gerçekten de fabrika kondisyonunda yenilenmiş olması güvenilirlik açısından oldukça önemli.

•    Şirketin telefon için garanti sunması güvenilirlik açısından en önemli husus olarak gösterilebilir. Çünkü telefonu satın aldıktan sonra herhangi bir arıza ile karşılaşırsanız teknik servis imkanına sahip olabilirsiniz.

•    Yenilenmiş telefon alırken MPX garantisi olup olmadığına bakmalısınız. MPX yani ‘Mobile Phone Xchange’ garantisi aslında markanın kendi garantisi olduğunu gösteriyor. Garanti kapsamı ise 12 ay. MPX garantili yenilenmiş telefonlar uzman teknisyenler tarafından, orijinal parçalar kullanılarak yenileniyor ve birçok teste tabi tutuluyor. Bu nedenle ikinci el bir telefona kıyasla oldukça güvenilir olduğunu belirtelim. Ancak kesinlikle yukarıda belirttiğimiz hususlara özellikle de ürünü satan şirketin Ticaret Bakanlığı tarafından lisans verilmiş olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

YENİLENMİŞ TELEFON NEREDEN ALINIR?

Bahsettiğimiz üzere, yenilenmiş telefon satmak için Ticaret Bakanlığı’nın verdiği yenileme tesisi lisansına sahip olmak gerekiyor. Bu şirketlerin de sayısı şu anda ülkemizde oldukça az. Ancak lisansa sahip olmadığı halde yenilenmiş telefon sattığını iddia eden şirketler var, bunlardan kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Sizin için yenileme tesisi lisansına sahip şirketlerin listesini buradaki bağlantıda paylaşıyoruz.

Yenilenmiş telefon satmak için gerekli lisansa sahip olan şirketler genellikle ürünler için 12 ay garanti süresi ve 14 gün iade hakkı tanıyor. Ayrıca telefon satışları mağazaların yanı sıra web siteleri üzerinden de yapılabiliyor.

İKİNCİ EL Mİ YENİLENMİŞ TELEFON MU?

Yenilenmiş telefonlar ve ikinci el telefonlar arasındaki farkları sizin için maddeler halinde listeledik. İşte farkları;

•    Yenilenmiş telefonlar tüm fonksiyonları yüzde 100 çalışır şekilde satışa sunulur. Yani telefonun çalışmayan bir özelliği, bozuk bir işlevi yoktur. Ancak ikinci el telefonlarda bunun garantisi yok.

•    İkinci el telefonlarda garanti hizmeti, teknik servis imkanı yokken yenilenmiş telefonlar 12 ay garanti imkanıyla satılır.

•    Yenilenmiş telefonlar görsel olarak sıfıra yakındır ama ikinci el telefonların genellikle ekranı kırık, çizik ya da telefonun arka veya ön panelinde ya da tuşlarında çeşitli hasarlar bulunur.

•    Yenilenmiş telefonlar lisanslı şirketler tarafından yenilendiği için tüm kayıtları mevcuttur ve hiçbir yasa dışı işte kullanılmamıştır.

•    İkinci el telefonlarda parça değişiminin orijinal olup olmadığı bilinmezken yenilenmiş telefonların tüm parçaları orjinaldir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...