Tgrt Haber
25 May 2022 07:41 - Güncelleme : 25 May 2022 10:18

Uzay yolculuğuna talep çok, şartlara uyan az: Türk astronot uzayda 1 hafta deney yapacak

Uzaya giden ilk Türk olmak için ilk gün 2,7 milyon kişi siteye girdi. Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım Türkiye gazetesine süreç ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldırım, Türk astronotun uzayda bir hafta kalacağını ve bir kadın ve bir erkeğe eğitim verileceği ifade etti.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Uzay yolculuğuna talep çok, şartlara uyan az: Türk astronot uzayda 1 hafta deney yapacak
uzay,astronot

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Bir Türk vatandaşımızı uzaya gönderiyoruz” müjdesi sonrasında milyonlarca vatandaş başvuruda bulunmak üzere harekete geçti. Başvuru şartlarını yerine getiren binlerce kişi kayıtlarını tamamlarken Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım süreç ile ilgili bilgi verdi.

İKİ KİŞİ EĞİTİM ALACAK

Türkiye gazetesine konuşan Yıldırım, Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu kapsamında hazırlıkların tamamlandığını belirterek “2023’te gidilecek. Bir kişi göndereceğiz ama İki kişi eğitim alacak. Hastalanır ya da herhangi bir şey olabilir o yüzden yedekli olacak. Bir kadın bir erkek gönderilecek. Eğitimde alınan sonuçlara göre bir kişi gidecek. Bizim bir tercihimiz olmayacak” dedi.

SPACEX GÖTÜRECEK

Bir ön eleme yaptıktan sonra isimlerin SpaceX’e bildirileceğini ifade eden Yıldırım “SpaceX’in şu anda kapsülü gidiyor ama NASA birçok firmaya ast-ronot eğitimi konusunda yetki verdi. Biz de en avantajlı imkânları sağlayanla anlaştık. Henüz imzayı atmadık ama birkaç gün içerisinde imzayı da atacağız. NASA’nın kontrolünde olan bir süreçle gidilecek. Astrono-tumuzun, uluslararası uzay istasyonunda 1 hafta kalmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

UZAYDA DENEY

Yıldırım, Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonundaki deneylerin nasıl tespit edileceğini de şöyle anlattı: Bizim belirlemiş olduğumuz bazı kriterler var. TÜBİTAK, bu kriterler üzerinden 1 hafta içinde çağrıya çıkacak. Bu çağrı, bilim camiasına yapılacak. ‘Benim yer çekimsiz ortamda yapmak istediğim deney var’ iddiasında olanlar müracaat edebilecekler. Onlar arasından üç veya dördünü seçerek, gidecek olan uzay yolcumuza bunları orada yaptıracağız.

ARANAN ÖZELLİKLER

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da, Türk uzay yolcusu için 45 yaşından küçükler, mühendislik, fen bilimleri, temel bilimler ve tıp fakültelerinden birini bitirmiş olanlar arasından seçim yapılacağını açıkladı. Ayrıca, boyu 149,5-190,5 santimetre arasında, vücut ağırlığı da 43-110 kilogram olan adayların başvuruları kabul edilecek. Başvuru yapacak olan kişilerde aranan diğer özelliklerden bazıları şöyle: Her iki gözde de yüzde 100 görme keskinliğine sahip olması, protez kullanmaması, vücudunda platin ya da vida bulunmaması, kalp ve damar sisteminde rahatsızlık bulunmaması, panik bozukluk, anksiyete bozuklukları, bipolar bozukluk, intihar düşüncesi, kapalı alan korkusu olmaması.

GÖREV SÜRESİ 10 YIL

Adaylar, test, tetkik ve muayeneden geçirildikten sonra İngilizce dil kabiliyetleri için mülakata alınacak. Tüm bu süreçlerin sonunda aday sayısı 2’ye düşürülecek. Seçilen iki aday 10 yıl boyunca Türk Uzay Ajansı veya TÜBİTAK bünyesinde de görev yapacak. Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonunun gerçekleştirilmesiyle Türkiye, uluslararası uzay istasyonunun altyapısından faydalanarak bilimsel deney yapma imkânına da kavuşacak.

31 BİN KİŞİ BAŞVURDU

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank uzaya gitmek için başvuran Türk vatandaşı sayısını açıkladı. Bakan Varank, "Uzaya gitmek için 31 bin vatandaşımız başvuru yaptı" dedi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...