Tgrt Haber
11 Ocak 2022 11:22

Bilim insanları, 4 bin yıllık tavla benzeri oyun tahtası buldu

Arkeologlar, Umman’ın Kumeyre Vadisi'ndeki Ayn Bani Sa'dah yakınlarında uzun süredir antik dönemlerin izlerini arıyor. Bölge, Ümmü'n-Nar dönemi ve Demir Çağı II'ye ait yerleşim yerleri bakımından oldukça zengin kalıntılar taşıyor. Yeni bir çalışmada araştırmacılar, bölgede 4 bin yıllık tavla benzeri bir oyun tahtası buldu.

Bilim insanları, 4 bin yıllık tavla benzeri oyun tahtası buldu
bilim,arkeoloji,umman,tavla,antik oyunlar

Varşova Üniversitesi ve Umman Miras ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü yakın tarihli bir çalışma arkeoloji dünyasında büyük ses getirdi. Çünkü Umman'da kazı yapan araştırmacılar, en az 13 kareye sahip tahta bir oyun buldu. Bu oyun muhtemelen antik Ur Kraliyet Oyunu gibi oynanıyordu.

Arkeologlar bu oyunun Tunç Çağı yerleşim yerinde bulunduğunu ve yaklaşık 4 bin yıl önceye dayandığını söyledi. Modern tavlaya benzeyen iki oyunculu bu strateji oyunu, en az on üç işaretli kareden oluşuyor. Ayrıca oyunun tavlaya benzediği aktarıldı. 

BAKIR ERİTME KALINTILARI BULUNDU

Varşova Üniversitesinden arkeolog Piotr Bieliński, "Bu tür buluntular nadir. Ancak Hindistan'dan Mezopotamya'ya Doğu Akdeniz'e kadar uzanan bir bölgede örnekleri biliniyor." dedi. Ayrıca benzer bir oyun örneğinin Ur Kraliyet mezarlarında bulunduğunu belirtti. 

Bilim insanları, 4 bin yıllık tavla benzeri oyun tahtası bulduUr Kraliyet Oyunu 

Araştırmacılar ayrıca bir Bronz Çağı kulesi ve bakır eritme kalıntıları keşfetti. Ekip, Kumayre Vadisi'nin 'geniş bir alanına' yayılmış II. Demir Çağı'ndan kalma çok sayıda taş kalıntısı bulduğunu duyurdu.

2015'ten beri Kumayra Vadisi'nde kazı yapan araştırmacılar, en az beş farklı arkeolojik döneme ait kalıntılar ortaya çıkardı. Ayn Bani Sa'dah çevresindeki alan tek başına Geç Neolitik (MÖ 4300-4000), Tunç Çağı Umm an-Nar döneminin (MÖ 2600-2000) ve Demir Çağı II'nin (MÖ 1100-600 ) izlerini taşıyor. Bununla birlikte, bir bölgede Geç-İslam dönemine ait bir köyün kalıntıları da bulundu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...