Tgrt Haber
01 Ocak 2022 12:28

Türk Yıldızları kapılarını açtı: Nefes kesen gösterilere böyle hazırlanıyorlar

Türkiye'nin gökyüzündeki milli takımı Türk Yıldızları, 30'uncu kuruluş yıldönümünü kutluyor. Milli Savunma Bakanlığı Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı akrobasi timi, kapılarını İHA muhabirlerine açarak dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Türk Yıldızları kapılarını açtı: Nefes kesen gösterilere böyle hazırlanıyorlar
türk yıldızları,akrobasi timi,solotürk,türk silahlı kuvvetleri,hava kuvvetleri

Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı 'Türk Yıldızları' ekibi, 1992 yılında kuruldu. 30 yıldır gökyüzünde heyecanlanıdıran gösteriler yapan akrobasi timi, NF-5 uçakları ile eğitim görmeye başladı. İlk gösteri ise 4 adet NF-5A/B Freedom Fighter tipi uçak ile 18 Haziran 1993 tarihinde 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda yapıldı.

Tam 30 yıldır hem yurtiçinde hem de yurtdışında gururlandıran gösterilere imza atan Türk Yıldızları, Türk Hava Kuvvetleri'nin savaş pilotlarından oluşuyor. Akrobasi timi, 8 süpersonik savaş uçağıyla gösteri yapan ilk akrotim olmasıyla benzer ekiplerden farkını ortaya koyuyor.

TÜRK YILDIZLARI'NDAN NEFES KESEN GÖRÜNTÜLER

Konya'da yer alan 3. Ana Jet Üs Komutanlığı 134’üncü Filo’da çalışmalarını sürdüren Türk Yıldızları, kapılarını İHA muhabirlerine açtı. Türk Yıldızları'nın 1 Numarası Tim Lideri Binbaşı Mehmet Kemal Koyunluoğlu, merak edilen sorulara cevap verdi.

Türk Yıldızları kapılarını açtı: Nefes kesen gösterilere böyle hazırlanıyorlar

Binbaşı Koyunluoğlu, "Türk Yıldızları pilotunun en önemli özelliği ise kendisinin ve uçağının limitlerini çok iyi bilmesi ve bu limitleri uygulayacak biçimde bir disiplini yaşam tarzı haline getirmesidir. Yapılan hareketlerin ilk çıkış noktası hep hayal etmek ile oluyor. Her hareketin anlamı tabi ki bizim için çok farklı. 2014 yılında Anıtkabir’de yaptığımız kalp belki de bunlar içindeki en anlamlısıydı." dedi. 

"MİLLETİMİZDEN GÜÇ ALIYORUZ"

Kemal Koyunluoğlu'nun ardından 5 Numara Solo Lider Binbaşı Hasan Kocabaş da önemli açıklamalarda bulundu. Binbaşı Kocabaş, "Senkronizasyon ise akrotim için çok önemli. Bunları sağlamak için uygun personel ile gerektiği kadar eğitim yaparak öncelikle ben değil biz olmayı hedefliyoruz. Milletimizden aldığımız güç ile kusursuz bir şekilde görevlerimizi icra etmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu. 

Türk Yıldızları kapılarını açtı: Nefes kesen gösterilere böyle hazırlanıyorlar

Soruları yanıtlayan bir başka isim ise 4 Numara Takip Uçucusu Binbaşı Ali Balcı oldu. Balcı, "Türk Yıldızları’nda görev yapmak için Hava Harp Okulu mezuniyeti sonrası 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda verilen jet uçağı eğitimlerini başarıyla tamamlayıp bu uçaklarda yeterli uçuş tecrübesi elde edilmesi ve başarılı bir savaş pilotu olunması gerekmektedir." diyerek akrobasi timinde yer almak için ne yapılması gerektiğini açıkladı.

Türk Yıldızları kapılarını açtı: Nefes kesen gösterilere böyle hazırlanıyorlar

Türk Yıldızları'nda yer alan pilotların eğitim sürecine değinen bir başka isim de 3 Numara İç Kanat Uçucusu Binbaşı Kürşat Kömür idi. Binbaşı Kömür, "Filomuza yeni atanan pilotlar öncelikle NF-5 2000 tip uçak eğitimi, takiben temel akrotim eğitimi ve uçacakları pozisyon ile ilgili çeşitli eğitimler almaktadır. Zorlu geçen yaklaşık 1 yıllık bu eğitimin sonunda gösterilere çıkmaya hak kazanmaktadır. Takiben ilerleyen süreçte yaptığımız eğitim uçuşları ve gösterilerle tecrübesini geliştirmektedir."şeklinde konuştu. 

KESİŞİM HAREKETİNİ ANLATTI 

Türk Yıldızları'nın 6 numarası Yüzbaşı Solo Uçucu Gökhan Esen, gösterileri izleyenleri en çok heyecanlandıran 'kesişim hareketini' anlattı. Gösteri esnasında tüm halkı selamladıkları ve gökyüzüne çizdikleri kalbin en keyif verici hareketlerden olduğunu belirtti. Gökhan Esen, "Kesişim hareketinin zor olan kısmı, iki uçağın geçiş esnasında gerçekten birbirine çok yakın oluyor olması ve kesişimin tam seyirci merkezinde doğru zamanda yapılıyor olması. Bizi gerçekten zorlayan bir harekettir." dedi.

Türk Yıldızları kapılarını açtı: Nefes kesen gösterilere böyle hazırlanıyorlar

Eğitim uçuşunun ardından konuşan Türk Yıldızları Filo Komutanı Albay Ümit Hürüz, planlarını açıkladı. Albay Hürüz, "Yeni sezona başlıyoruz, Mart ayında başlayacak. Bizi diğer gösteri timlerinden ayıran en büyük özellik, başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘İstikbal göklerdedir’ sözünün ışığı altında olan bir timiz." dedi.

Atatürk'e vurgu yapan Albay Ümit Hürüz, "Türk milletinin birlik ve beraberlik ruhunu, havada 6 uçak olarak temsil etmekteyiz ve milletimizin bizi kendi öz evlatları gibi bağırlarına basmaları bizi diğer timlerden ayıran en büyük özelliğimiz." şeklinde konuşarak açıklamasını sonlandırdı. 

"TSK'NIN DİSİPLİNİNİ GÖSTERİYORUZ"

Türk Yıldızları'nın gösterilerini takip edenler uçaklar arasındaki mesafenin zaman zaman yok denecek kadar azaldığını bilir. Bu konuya açıklık getiren 2 Numara İç Kanat Uçucusu Binbaşı Mehmet Balta, şöyle konuştu: "Buradaki amacımız Türk Silahlı Kuvvetleri’nin disiplinini göstermek aslında. Uçuşlarda türbülans ve hava akımlarının oluşması dışında normalde Türk Hava Kuvvetlerinin standartları olan 3 feet yani yaklaşık olarak 1 metrelik kanat açıklığını koruyoruz." 

Türk Yıldızları kapılarını açtı: Nefes kesen gösterilere böyle hazırlanıyorlar

Basın ve Halkla İlişkiler Subayı Üsteğmen Fatih Sağlam ise Türk Yıldızları hakkında önemli bilgiler verdi. Üsteğmen Fatih Sağlam, milli akrobasi timinin 24 farklı ülkede 150 gösteri yaptığını belirtti. 

Türk Yıldızları kapılarını açtı: Nefes kesen gösterilere böyle hazırlanıyorlar

3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı Sağlık Amiri ise pilotların sağlık durumlarıyla ilgili açıklama yaptı. Pilotların her sabah muayeneden geçtiğini belirterek, eğitim, tatbikat, atış gibi birçok faaliyette beraber sağlık durumlarını incelediklerini açıkladı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...