Tgrt Haber

Balçık robotu insan vücudunda gezecek: Devrim yapacak!

04 Nisan 2022 17:30 - Güncelleme : 04 Nisan 2022 17:39

Yumuşak robotlar yakın gelecekte her zamankinden daha esnek ve biraz ürkütücü olabilir. Çinli araştırmacılar, nesneleri kapmak için farklı şekillere bürünen manyetik bir balçık 'robot' geliştirdi.

Çinli bilim insanları balçık robotu geliştirdi.

Hong Kong Çin Üniversitesinden Prof Li Zhang ve ekibi, 'manyetik slime robotu' isimli bir balçık robotu geliştirdi. Bilim insanları, daha küçük nesneleri çevreleyebilen, kendi kendini iyileştirebilen ve dar alanlarda sıkışarak ilerleyebilmek için 'çok büyük deformasyon' yapabilen hareketli bir manyetik balçık geliştirdi. 

Araştırma ekibi, mıknatıslar tarafından kontrol edilen slime'ın aynı zamanda iyi bir elektrik iletkeni olduğunu ve elektrotları birbirine bağlamak için kullanılabileceğini söylüyor. Koyu renkli manyetik araç, sosyal medyada 1997 bilimkurgu filminde geçen Flubber ile karşılaştırıldı ve 'korkutucu' olarak tanımlandı. 

BALÇIK ROBOTU TIPTA KULLANILACAK

Slime, kendisine harici mıknatıslar uygulandığında çok dar bir alanda bile ilerleyebiliyor, O ve C şekilleri oluşturarak önündeki bir nesneyi de çevreleyebiliyor. Balçık robotunun özellikle tıp alanında devrim yapacağı aktarıldı. Çünkü insan vücuduna enjekte ederek, örneğin damarlarda yer alan bir pıhtıyı çekip alabilir. 

Bilim insanları, çalışmalarını hakemli bilimsel dergi Advanced Functional Materials'da yayımladı. Çalışmanın lideri Zhang, "Nihai hedef, onu bir robota dönüştürmek" dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...