Tgrt Haber
28 Şubat 2024 12:28 - Güncelleme : 28 Şubat 2024 12:31

TikTok'tan müzik tırpanı! Milyonlarca şarkı bir çırpıda silinecek

Universal Music Group (UMG) ile TikTok arasındaki telif ücreti anlaşmazlığı nedeniyle UMG'nin yayınladığı şarkılar, platformdan kaldırılmaya başlandı, bu durum UMG'ye ait müziklerin yanı sıra iş birliği yapan sanatçıları da etkileyecek.

TikTok'tan müzik tırpanı! Milyonlarca şarkı bir çırpıda silinecek
tiktok müzik,universal music group,sosyal medya

Universal Music Group ile TikTok arasında telif ücreti konusunda yaşanan anlaşmazlık, salı günü erken saatlerde UMG'nin yayınladığı şarkıların platformdan kaldırılmaya başlanmasıyla yeni ve daha şiddetli bir aşamaya girdi.

Bu ayın başlarında başlayan anlaşmazlık neticesinde UMG'nin sahip olduğu veya dağıttığı şarkılar TikTok'tan kaldırılmıştı. Ancak artık şirket tarafından yayımlanan müziklerin de dahil edilmesiyle beraber milyonlarca parça platformdan silinecek.

UNİVERSAL MUSİC İLE İŞ BİRLİĞİ OLAN SANATÇILARI DA ETKİLİYOR

UMG'ye ait bir plak şirketi tarafından yayınlanmayan çok sayıda kaydı ve Universal Music Publishing Group ile sözleşmeli şarkı yazarlarıyla iş birliği yapan birçok sanatçı etkileniyor. Bu şarkıların yer aldığı videoların ya platformdan kaldırılması ya da müziğin sesinin kısılması gerekiyor.

UMPG'nin geniş yazar kadrosunda Adele, Justin Bieber, Mariah Carey, Ice Spice, Elton John ve Bernie Taupin, Metallica, Metro Boomin, Harry Styles, Taylor Swift, SZA, the Weeknd ve daha pek çok üst düzey isim bulunuyor.

TikTok'tan müzik tırpanı! Milyonlarca şarkı bir çırpıda silinecek - 1. Resim

ŞARKILARIN NE KADAR UMG'YE AİT?

Veriety'nin belirttiğine göre, çağdaş hit şarkıların çoğunda adı geçen çok sayıda şarkı sözü yazarı ve yayıncı göz önüne alındığında, müziğin ne kadar etkileneceği veya iki şirketin bir şarkının UMPG tarafından kontrol edilip edilmediğine neye göre karar vereceği tartışılıyor.

Örneğin bazı şarkıların yedi yazarından birinin Universal ile anlaşması var.

UMG'ye yakın kaynaklar, platformdaki şarkıların çoğunluğunda şirketin payı olduğunu iddia ederken, TikTok'a yakın kaynaklar ise bu rakamın çok daha küçük bir bölümü kapsadığını, tahminen yüzde 20 ile yüzde 30 arasında olduğunu belirtiyor.

TİKTOK'UN KULLANICI SAYISI DÜŞMEDİ

Ayrıca UMG'nin müziklerinin bu ayın başlarında kaldırılmaya başlamasından beridir TikTok'un kullanıcı sayısında herhangi bir düşüş yaşanmadığı da iddia ediliyor.

Kaynak: Variety
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...