Tgrt Haber
07 Şubat 2022 12:40

Azerbaycan'da TEKNOFEST heyecanı başlıyor

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) bu yıl 5'inci kez düzenlenecek. 26-29 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinliğin adresi Azerbaycan’ın başkenti Bakü olacak.

Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST tanıtımında konuştu. (Foto: AA)
Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST tanıtımında konuştu. (Foto: AA)

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, TEKNOFEST tanıtımı ve basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına katılan Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Reşad Nebiyev ve Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar açıklama yaptı. 

TEKNOFEST'e büyük ilgi olduğunu belirten Reşad Nebiyev, "TEKNOFEST’in Türkiye dışında başarılı bir şekilde düzenlenmesini sağlayacağız. Bu TEKNOFEST’in hayatında yeni bir devir olacak." dedi. 

KARABAĞ'DA TEKNOFEST'E YEŞİL IŞIK

Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Reşad Nebiyev, Karabağ’ın 'Yeşil Bölge'ye çevrilmesine ilişkin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimat verdiğini söyledi. Bakan Nebiyev, "Karabağ’da imar çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanımız aynı zamanda en ileri teknolojilerin kullanıldığı bir bölgeye çevrilmesi talimatı verdi. Yeni teknolojiler burada test edilecek." şeklinde konuştu.

Azerbaycan'da TEKNOFEST heyecanı başlıyor

Karabağ'da gelecek yıllarda TEKNOFEST'in düzenlenmesi konusunda yeşil ışık yakarak açıklamasını sürdürdü: "Burada uygulanacak teknolojilerin sürdürülebilirliği, ülkedeki inovasyonların gelişmesine katkı sağlaması ve kullanılabilirliği bizim için önemlidir. Smart Karabağ platformunun kurulmasının esas amacı gençlerimizin, yeni çözümler üreterek, yeni teknolojileri teklif etmeleri ve bu sürece katılmalarıdır. Gelecek yıllarda Karabağ’da, Şuşa’da da bu yarışmayı düzenlemeyi düşünebiliriz."

SELÇUK BAYRAKTAR: AKLIMIZA İLK ÖNCE AZERBAYCAN GELDİ

TEKNOFEST yarışmalarının farklı yerlerde yapılabileceğini belirten Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, “Sayın Bakanımız da uygun görürse, ileride inşallah yarışmalarımızın bazılarını farklı yerlerde yapabiliriz. Türkiye’de de farklı yerlerde, farklı illerde roket yarışması, bunun yanında elektrikli araç yarışması gibi yarışmaları farklı illerde düzenlemekteyiz. Bu da, TEKNOFEST’in yapıldığı alanda yapılıyor. Ev sahipliği yapan bakanlığımızın da uygun görmesi halinde, ileride olabilir.” dedi.

Azerbaycan'da TEKNOFEST heyecanı başlıyor

Selçuk Bayraktar, 2018 yılındaki ilk TEKNOFEST'te sadece 19 yarışmanın olduğunu ve 20 bin öğrencinin başvurduğunu belirtti. Açıklamasının devamında ise, "Geçtiğimiz yıl, 39 farklı kategoride yaptık ve 200 bin öğrenci başvurdu. Bu yıl tekrar 2022 TEKNOFEST’inde de 200 bin rakamını aşacağız gibi gözüküyor. TEKNOFEST, dünyada bir teknoloji yarışma platformu olarak açık ara en büyüğü ve rekor düzeyde bir sayı. Yani 50 bin bile çok çok büyük bir rakam, 200 bin çok daha büyük bir rakam ve açık ara aslında ülkemizin bu tam bağımsız yarınları için, milli teknolojisini geliştirmesi için aynen Bayraktar SİHA’larımızda olduğu gibi, çok farklı teknolojinin sivil alanlarında büyük girişimlerin çıkacağının göstergesi." ifadesini kullandı.

Azerbaycan'da TEKNOFEST heyecanı başlıyor

Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, son olarak Bakü'nün ev sahipliğindeki TEKNOFEST'e ilişkin konuştu: "TEKNOFEST Türkiye’nin sınırlarını aşmaya başladığında en başta aklımıza can kardeş Azerbaycan’ımız geldi ve Allaha şükür bugün burada paydaşlarımızla birlikte, ev sahiplerimizle birlikte TEKNOFEST’in ilk yılını yapıyoruz. İki yılın böyle olması normal, bu yıldan büyük bir ilgi var. Türkiye’nin ilk yılına nispeten benim arkadaşlarımın bana söylediği birkaç katı daha fazla ilgi var. Ama Türkiye’de olduğu gibi, çığ gibi büyüyeceğini öngörüyoruz. Azerbaycan’da bu anlamda TEKNOFEST Azerbaycan’ın tanıtımı tüm Türk alemine hayırlı, uğurlu olsun." 

Kaynak: İHA/AA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...