Tgrt Haber
15 Şubat 2024 12:00 - Güncelleme : 15 Şubat 2024 12:02

Nvidia durdurulamıyor: Amazon'dan sonra şimdi de Google'ı solladı

Nvidia, yapay zekâ teknolojisine yaptığı yatırımların meyvesini yiyor. Çip üreticisinin, bugün itibarıyla piyasa değeri bakımından Amazon ve Alphabet'i geride bırakarak dünyanın dördüncü en değerli şirketi haline geldiği bildirildi.

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Verge
Nvidia durdurulamıyor: Amazon'dan sonra şimdi de Google'ı solladı
yapay zeka,nvidia,çip

Yapay zekâ yalnızca kullanıcılara değil, büyük teknoloji şirketlerine de getiri sağlıyor. Geliştirdiği yapay zekâ çipleri sayesinde pastadan büyük bir pay alan Nvidia, geçtiğimiz günlerde piyasa değeri bakımından e-ticaret devi Amazon'u geride. Şimdi de Google'ın sahibi Alphabet'i solladı.

Bloomberg'in haberine göre çip üreticisinin hisseleri haberin yazıldığı tarih itibarıyla 1,83 trilyon ABD dolarına ulaşarak, Alphabet'in 1,82 dolarlık piyasa değerini geçti.

NVİDİA, DÜNYANIN EN DEĞERLİ DÖRDÜNCÜ ŞİRKETİ OLDU

Nvidia'nın piyasa değerindeki artış, çip üreticisini Microsoft (3,04 milyar ABD doları), Apple (2,84 milyar ABD doları) ve Saudi Aramco'dan sonra dünyanın dördüncü en değerli şirketi haline getirdi.

Nvidia şu anda OpenAI'ın ChatGPT uygulaması başta olmak üzere Microsoft, Meta ve Amazon'un yapay zekâ projelerinde kullandığı LLM'lerin (büyük dil modelleri) çoğuna güç sağlayan H100 çipini üretiyor.

Bu ayın başlarında Reuters, Nvidia'nın diğer şirketlerin kendi özel YZ çiplerini üretmesine yardımcı olmaya adanmış bir birime 30 milyar dolar yatırım yaptığını bildirmişti. Yani diğer şirketler, kendi yapay zekâ çiplerini üretmeyi seçseler bile Nvidia'nın da bu hareketten payını alabileceği düşünülüyor.

Öte yandan Nvidia, H100'e kıyasla daha fazla bellek kapasitesine ve bant genişliğine sahip üstün bir yapay zekâ çipi olan H200'ü piyasaya sürmeye hazırlanıyor. AMD ve Intel gibi firmaların da boş durmayıp kendi çipleri üzerinde çalıştıklarını belirtmekte fayda var.

Kaynak: The Verge
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...