Tgrt Haber
12 Temmuz 2022 12:18 - Güncelleme : 12 Temmuz 2022 13:14

NASA'ya ait James Webb Uzay Teleskobu evrenin en derin görüntüsünü çekti: Binlerce galaksi tek karede! Fotoğraf ne ifade ediyor?

NASA, geçtiğimiz ay duyurduğu üzere James Webb Uzay Teleskobu ile çekilen evrenin şimdiye kadarki en derin ve net görüntüsünü tüm dünya ile paylaştı. Türkiye saati ile gecenin karanlığında NASA’nın resmi ağlarından yayımladığı fotoğraf tüm dünyanın ilgisini çekti. James Webb Teleskobu’nun çektiği tamamen renkli ilk görüntü neyi gösteriyor?

Editör: Hilal Bardakcı / Kaynak: NASA, Haber Merkezi
James Webb Uzay Teleskobu'nun çektiği ilk tamamı renkli görüntü yayımlandı
nasa,james webb uzay teleskobu,teknoloji
James Webb Uzay Teleskobu'nun çektiği ilk tamamı renkli görüntü yayımlandı

20 yılı aşkın bir sürede geliştirilen ve 10 milyar dolara mâl olan James Webb Uzay Teleskobu, 25 Aralık 2021 günü fırlatılmıştı. Peki, uzayda gözlemevi görevini üstlenen James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen evrenin şimdiye kadarki en derin ve en net görüntüsü ne? James Webb Uzay Teleskobu ile çekilen fotoğraf ne anlama geliyor? İşte bu soruların cevapları…

EVRENİN EN DERİN GÖRÜNTÜSÜ ÇEKİLDİ

NASA (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı), ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve CSA (Kanada Uzay Ajansı) ile ortaklaşa geliştirdiği James Webb Uzay Teleskobu tarafından uzaydan çekilen ilk tam renkli görüntüyü resmi internet sitesi ile eş zamanlı olarak sosyal ağlardan paylaştı. Fotoğrafın duyurusunu ABD Başkanı Beyaz Saray'dan yaptı. İlk görüntü gece saatlerinde geldi. Ancak NASA görüntülerin devamının geleceğini günler öncesinden bildirdi.

İlk görüntü, ABD saatiyle 11 Temmuz Pazartesi gecesi tüm dünya ile paylaşıldı (Türkiye'de ise bu zaman dilimi 12 Temmuz'un ilk saatlerine denk geldi). NASA, 12 Temmuz Salı günü yani bugün ise James Webb’in çektiği diğer görüntüleri ve spektroskopik verileri de birer birer yayımlayacak.

NASA'ya ait James Webb Uzay Teleskobu evrenin en derin görüntüsünü çekti: Binlerce galaksi tek karede! Fotoğraf ne ifade ediyor?

İşte evrenin en derin ve net görüntüsü (Foto: NASA)

Gelelim, bu gece saatlerinde paylaşılan ilk görüntüye… Dünyanın en büyük ve en güçlü uzay teleskobundan alınan bu ilk görüntü, Webb Teleskobu’nun evrenin gizemlerini ortaya çıkarmak için hazır olduğunu gösteriyor. 

JAMES WEBB UZAY TELESKOBUNDAN İLK GÖRÜNTÜ

Bu ilk görüntüyü, ABD Başkanı Joe Biden Washington'daki Beyaz Saray'da düzenlenen etkinlikte duyurdu. NASA Yöneticisi Bill Nelson da açıklamalarda bulundu.

NASA'ya ait James Webb Uzay Teleskobu evrenin en derin görüntüsünü çekti: Binlerce galaksi tek karede! Fotoğraf ne ifade ediyor?

NASA, resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada James Webb Uzay Teleskobundan gelen ilk renkli görüntüye ilişkin şu ifadeleri kullandı: "NASA'nın James Webb Uzay Teleskobundan alınan bu ilk görüntü, bugüne kadar uzak evrenin en derin ve en keskin kızılötesi görüntüsüdür. SMACS 0723 gökada kümesinin bu görüntüsü ayrıntılarla dolup taşıyor. Kızılötesinde şimdiye kadar gözlemlenen en sönük nesneler de dahil olmak üzere binlerce galaksi, Webb'in görüntüsüyle ilk kez ortaya çıktı. Uçsuz bucaksız evrenin bu parçası, yerdeki biri tarafından kol mesafesinde tutulan yaklaşık bir kum tanesi büyüklüğünde bir gökyüzü parçasını kaplar."

GÖKYÜZÜNDE BİR KUM TANESİ KADAR…

NASA’ya ait Jet Propulsion Laboratory’de (JPL) derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında araştırmacı olarak çalışan Dr. Umut Yıldız, 

hesabı üzerinden James Webb tarafından çekilen evrenin en derin görüntüsüne ilişkin paylaşım yaptı.

NASA'ya ait James Webb Uzay Teleskobu evrenin en derin görüntüsünü çekti: Binlerce galaksi tek karede! Fotoğraf ne ifade ediyor?

Dr. Yıldız, takipçilerinin de büyük bir merakla beklediği görüntünün ne anlama geldiğini şu sözlerle ifade etti:

"Nihayet JWST ile evrenin çok küçük bölgesinden (gökyüzünde 1 kum tanesi kadar küçük nokta) alınmış görüntü yayınlandı! Bu fotoğraf ile evrenin 13 milyar yıl öncesine kadar gidildi. Evren 13.8 milyar yaşında, yani neredeyse en başa bakıyoruz. İlk galaksilerin oluşumunu izliyoruz.

Bu fotoğraf, 4.6 milyar ışık yılı ötedeki SMACS 0723 galaksi kümesinin JWST ile 12.5 saat gibi çok kısa bir sürede çekilmiş görüntüsü. Hubble ile 2 hafta sürüyordu!

Fotoda birçok kütleçekim lensi etkisi görünüyor. Böylece onların da arkalarında çok eski yani 13 milyar yıl yaşındaki galaksilerin de görünmesi sağlandı. Yani fotodaki bütün galaksiler 13 milyar yaşında değil, taa arkalarda dikkat çekmeyen bazı sönük olanlar aşırı yaşlı olanlar."

NASA'ya ait James Webb Uzay Teleskobu evrenin en derin görüntüsünü çekti: Binlerce galaksi tek karede! Fotoğraf ne ifade ediyor?

Bir başka tweetinde ise Dr. Umut Yıldız, Twitter kullanıcılarından gelen soruya açıklık getirdi: "Arkadaşlar, şu kavramla ilgili çok yorum/soru geliyor. Evrenin sonuna doğru bakmak için güçlü bir teleskobunuz olduğunda (yani JWST), aslında evrenin başına yani Big Bang’e (Büyük Patlama’ya) doğru bakarsınız. Kısaca şair der ki, ‘evrenin sonu ile başı aynı yer’."

NASA 12 TEMMUZDA HANGİ FOTOĞRAFLARI PAYLAŞACAK?

NASA, geçtiğimiz günlerde hangi kozmik cisimlere ait görüntülerin çekildiğini duyurmuştu. ABD uzay ajansının paylaştığı liste şu şekilde idi:

Karina Bulutsusu: Güney takımyıldızı Karina'da yaklaşık 7 bin 600 ışık yılı uzaklıkta bulunan, gökyüzündeki en büyük ve en parlak bulutsulardan biridir. Bulutsular, yıldızların oluştuğu yıldız yuvalarıdır. Karina Bulutsusu, Güneş'ten birkaç kat daha büyük olan birçok büyük yıldıza ev sahipliği yapmakta.

WASP-96 b (spektrum): Güneş sistemimizin dışında, büyük ölçüde gazdan oluşan dev bir gezegendir. Dünya'dan yaklaşık 1.150 ışık yılı uzaklıkta bulunan gezegen, her 3.4 günde bir yıldızının yörüngesinde dönüyor. Jüpiter'in kütlesinin yaklaşık yarısına sahiptir ve 2014’te keşfedildi.

Güney Halka Bulutsusu: Ölmekte olan bir yıldızı çevreleyen genişleyen bir gaz bulutu olan gezegenimsi bir bulutsu. Çapı yaklaşık yarım ışık yılı ve Dünya'dan yaklaşık 2.000 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Stephan Beşlisi: Yaklaşık 290 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan Stephan Beşlisi, Pegasus takımyıldızında yer almaktadır. 1877'de keşfedilen ilk kompakt gökada grubu olmasıyla dikkat çekiyor. 

SMACS 0723: Ön plandaki devasa gökada kümeleri, arkalarındaki nesnelerin ışığını büyütür ve bozar, bu da hem aşırı uzak hem de özünde soluk gökada popülasyonlarına derin bir alan görünümü sağlar.

Bugün NASA'nın başka yeni görüntü ve spektroskopik verileri yayımlaması bekleniyor. 

Kaynak: NASA, Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...