Tgrt Haber
31 Ocak 2024 11:00 - Güncelleme : 31 Ocak 2024 11:02

Müzik devinden TikTok'a darbe... Binlerce şarkı kaldırılıyor

Universal Music Group (UMG) ile TikTok kavgaya tutuştu. UMG, TikTok'un düşük telif önerilerini "zorbalık" olarak nitelendirip, müziklerini platformdan çekeceğini duyurdu. TikTok ise UMG'yi açgözlülükle suçladı.

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Guardian
Müzik devinden TikTok'a darbe... Binlerce şarkı kaldırılıyor
tiktok,müzik

Müzik şirketi Universal Music Group ile TikTok'un arası bozuldu. Bünyesinde Taylor Swift, Harry Styles gibi dünyaca ünlü sanatçıların müzik dağıtım haklarını bulunduran Universal Music Group, 31 Ocak itibarıyla şarkılarını sosyal medya platformundan çekeceğini duyurdu.

The Guardian'ın aktardığı bilgiye göre, UMG ile TikTok arasındaki bu gerilim, şirketlerin sanatçılar için telif hakkı ödemesi ve yapay zeka tarafından oluşturulan müziklere karşı koruma getirilmesi konusunda anlaşamamış olmalarından kaynaklanıyor.

"TİKTOK GÖZ KORKUTMAYA ÇALIŞIYOR"

UMG, yayınladığı bir açıklamada TikTok'u adeta topa tuttu. Şirketi "önceki anlaşmadan daha düşük değerde, adil piyasa değerinden çok daha düşük ve katlanarak artan büyümelerini yansıtmayan bir anlaşmayı kabul etmeleri" yönünde "zorbalığa" ve "göz korkutmaya" çalışmakla suçladı.

UMG; Beatles, Bob Dylan, Elton John, Drake, Sting, the Weeknd, Kendrick Lamar, SZA, Ariana Grande, Justin Bieber, Adele, U2, Coldplay, Post Malone gibi sanatçıların haklarına sahip. Aynı zamanda da, Billboard 200 müzik listesindeki ilk 10 albümden dokuzunu aynı anda elinde bulunduran tek müzik şirketi olarak biliniyor.

Müzik devinden TikTok'a darbe... Binlerce şarkı kaldırılıyor

Bir UMG sözcüsü Reuters'e yaptığı açıklamada, UMG'nin TikTok ile bir anlaşmaya varamaması durumunda, anlaşmanın çarşamba günü sona ereceğini ve tüm şarkılarının hizmetten kaldırılacağını doğruladı.

Müzik şirketi, yeni bir anlaşma için yapılan müzakereler sırasında TikTok'un "sanatçılarına ve şarkı yazarlarına, benzer konumdaki büyük sosyal platformlarının ödediği oranın çok altında bir oranda ödeme yapmayı teklif ettiğini" iddia etti.

TİKTOK'TAN SERT CEVAP GELDİ

Universal Music Group'un bu iddialarına TikTok'tan oldukça sert bir cevap geldi. Sosyal medya platformu, şirketi "kendi açgözlülüğünü sanatçılarının ve şarkı yazarlarının çıkarlarının önüne koymakla" suçladı.

"Universal'ın yanlış anlatısına ve retoriğine rağmen gerçek şu ki, yetenekleri için ücretsiz bir tanıtım ve keşif aracı olarak hizmet veren, bir milyardan fazla kullanıcıya sahip bir platformun güçlü desteğinden uzaklaşmayı seçtiler." diye de ekledi.

"YAPAY ZEKAYA TÖLERANS GÖSTERİYOR"

UMG'nin iddialarından bir tanesi de: TikTok'u "platformun yapay zeka tarafından oluşturulan kayıtlarla doldurulmasına izin vermekle" itham ediyor.

Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz yıl Spotify ve Apple Music'e rakip olarak TikTok, Music'i belirli ülkelerde piyasaya sürdü ve şu anda kullanıcıların birkaç istem yazarak şarkı oluşturmasına olanak tanıyan bir "Yapay Zeka Şarkısı" özelliğini belirli bölgelerde deniyor.

Müzik şirketi ise TikTok'un bu hamlesini, kullanıcıların sanatçıları manipüle etmesine olanak sağlayacağı yönünde eleştiriyor.

Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...