Tgrt Haber
31 May 2023 14:50 - Güncelleme : 31 May 2023 14:52

İmzalar atıldı, öğrenciler asgari ücret kadar maaş alacak: Baykar Milli Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kuruluyor

Milli Eğitim Bakanlığı ve Baykar Teknoloji arasında Anadolu Lisesi için imzalar atıldı. Savunma Sanayii'nin önde gelen şirketlerinden Baykar, ' Baykar Milli Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolı

İmzalar atıldı, öğrenciler asgari ücret kadar maaş alacak: Baykar Milli Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kuruluyor
baykar,meb

Savunma Sanayii'de adını dünyaya duyurmayı başaran Baykar Teknoloji, MEB ile Baykar Milli Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliği protokolünü imzaladı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Baykar Milli Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne ilişkin, "Tüm öğrenciler, 50 öğrenci alacağız, her bir öğrenci asgari ücret kadar burs alacak. Asgari ücret değiştiği, yükseldiği zaman da o burs miktarı da yükselmiş olacak." dedi.

ÖĞRENCİLER ASGARİ ÜCRET KADAR BURS ALACAK

Baykar Yerleşkesi'nde düzenlenen törende açıklamalarda bulunan Mahmut Özer, yanlış eğitim politikaları ve kasıtlı eğitim manipülasyonlarının eğitim sistemlerinde uzun süren travmaların yaşanmasına yol açtığını ifade etti.

İmzalar atıldı, öğrenciler asgari ücret kadar maaş alacak: Baykar Milli Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kuruluyor

Bunun yanı sıra katsayı uygulamasının 1999 yılında yürürlüğe girdiğini, 2012 yılında ise büyük mücadelelerle bunun ortadan kaldırıldığını belirtti.

Örtük niyetin akademik olarak başarılı öğrencilerin mesleki eğitimden uzaklaşması olduğuna dikkati çeken Özer, dolayısıyla mesleki eğitimin çok dezavantajlı bir hale geldiğini anlattı.

Özer, 2012 yılında katsayı uygulamasının kaldırılmasının ardından tüm Milli Eğitim Bakanlarının mesleki eğitimi güçlendirmek için çok ciddi gayretler ve emekler harcadığını belirtti.

Son 20 yılda eğitimde yapılan çalışmaları dile getiren Özer, özel sektör temsilcilerinden mesleki eğitimi birlikte dizayn etmeyi istediklerini vurguladı.

Bakan Özer, atılan adımlarla meslek liselerini, hiçbir yere yerleşemeyen öğrencilerin bir eğitim destinasyonu olmaktan çıktığını söyledi.

Buraların gençlerin yerleşmek için birbiriyle rekabet ettiği bir lise türüne dönüştüğünün altını çizen Özer, "İlk adımı savunma sanayi alanında ASELSAN ile attık. Yani düşünün savunma sanayi alanında bu kadar güçlenen, artık yerli imalata önem veren, Türkiye'nin bu alanda eğitim veren tek bir okulu yoktu. Aselsan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ilk yüzde birlik başarı diliminden öğrenci almaya başladı." diye konuştu.

ÖĞRENCİ OKURKEN EMEKLE HAKKANİYETLE İŞİNİ KURMAYA BAŞLADI

Açıklamalarına devam eden Milli Eğitim Bakanı Özer, mesleki eğitimde üretim kapasitesini arttırmaya çalıştıklarını ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

"Birincisi, yaparak öğrenme. Yaparak öğrenmeyi eğitimin göbeğine, odağına oturtabilmek. İkincisi, iş gücü piyasasıyla mesleki eğitimin üretimini öyle bir senkronize yapmak ki bu yaptıktan sonra istihdam edilebilirliklerini arttırabilmek. Üçüncüsü de biliyorsunuz, döner sermaye kapsamında üretime katkı payı olarak öğrenciler asgari ücret kadar, öğretmenlerimiz ise iki asgari ücret kadar ücret alabiliyorlar. İşte bu hamlelerle 2018-2019 yıllarında 200 milyon (lira) olan üretim kapasitesini, Türkiye'deki tüm meslek liselerinde, 2022 yılında 2 milyara yükselttik. Bu seneki hedefimiz 3,5 milyar. 100 milyon lira sadece öğrencilere dağıttık. Yaklaşık 200 milyon lira da meslek lisesindeki öğretmenlerimize dağıttık. Yani öğrenci okurken emekle hakkaniyetli ilişki kurmaya başladı."

Bakan Özer, mesleki eğitimde üretim kapasitesi arttıktan sonra aynı anda mesleki eğitimde AR-GE döneminin başladığını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın teşrifleriyle Külliye'de 55 tane AR-GE merkezinin açılışını yaptık. Mesleki eğitimde AR-GE konuşulmaya başlandı. Bu bir tarihtir. Yani bir zamanlar 'ne olacak meslek liselerinin halinden' artık inovatif çalışmaların yapıldığı bir mesleki eğitimle evirilmeye başladık."

HALUK BAYRAKTAR'IN AÇIKLAMALARI İSE ŞÖYLE

Diğer yandan Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ise ülkenin başta insansız hava araçları olmak üzere savunma sanayi ürünlerinin geliştirilmesinde dünyada önemli bir konuma geldiğinin altını çizdi.

Bugün erişilen konumun tartışmasız olarak, özellikle de bağımsızlık açısından çok kıymetli olduğunu belirten Bayraktar, "Ancak bilgi ve teknoloji geliştirmek sürekli emek ve ilgi ister. Bu sebeple sahip olduğumuz bilgiyi ve bugün gerçek noktayı yeterli görmek ilerlememizin, gelişmemizin önündeki en büyük engeldir. Bu nedenle geleceğe yönelik çalışmalarımızı tutkuyla sürdürmeli, süratle planlamalı ve kararlı bir şekilde ileriye yürümeye devam etmeliyiz. Geleceğe hazırlanmalıyız. Süreklilik ve sürdürülebilirlik bu yoldaki önemli mihenk taşları olacaktır. Bunun için kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmalı, niteliğini ve niceliğini geliştirmeliyiz." değerlendirmesini yaptı.

Vazifelerinin ülkeye yeni Baykar'lar kazandıracak gençleri nitelikli bir şekilde eğitmek olduğuna dikkati çeken Bayraktar, bu doğrultuda Bakanlık ile çok önem verdikleri işbirliğine adım attıklarını anlattı.

Bayraktar, önümüzdeki eğitim öğretim döneminde faaliyete geçmesini planladıkları Baykar Milli Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde özellikle havacılık ve uzay alanında ülkeyi yarınlara taşıyacak gençleri yetiştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Özer ile Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar tarafından ilgili protokol imzalandı.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...