Tgrt Haber
08 Ocak 2022 09:17

Güneş'ten 10 kat daha büyük: Bilim insanları ilk kez gözlemledi

Gökbilimciler ilk kez Güneş’ten 10 kat daha büyük kırmızı üstdev bir yıldızı gözlemlediklerini duyurdu. Yeni yayımlanan bilimsel bir makaleye göre, patlayan yıldız süpernovaya dönüştü.

Güneş'ten 10 kat daha büyük: Bilim insanları ilk kez gözlemledi
bilim,süpernova,yıldız patlaması,yıldızların evrimi

2020 yılında Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü, gökyüzünde çok fazla ışık yayan bir kırmızı üstdev yıldız tespit etti. 'SN2020tlf' olarak adlandırılan süpernovanın ışığının Dünya'ya ulaşmasıyla 16 Eylülde bilim insanları harekete geçti. 

Çalışmayı gerçekleştiren Northwestern ve California üniversitelerinden bilim insanları, Hawaii’deki WM Keck Gözlemevinin Düşük Çözünürlük İmgeleme Görüngeölçer'ini kullandı. Astronomlar, Dünya'dan 120 milyon ışık yılı uzaklıktaki kırmızı üstdev yıldızın son 130 gününü gözlemleme imkanı buldu. Patlamada yıldızın çevresindeki yoğun materyalleri doğrudan gözlemlediler. 

GÖZLEMLER FARKLI BİR ANLAYIŞ GETİRDİ  

Makalede, dev kütleli yıldızların evrimlerinin son yıllarında oldukça serbest hareket ettikleri ancak yeni çalışmada, bazı yıldızların son anlarında iç yapılarında ciddi değişim yaşadığı vurgulandı. 

Güneş'ten 10 kat daha büyük: Bilim insanları ilk kez gözlemledi

Astrophysical Journal'da yayımlanan çalışmanın başyazarı Wynnn Jacobson-Galan, “Bir kırmızı üstdev yıldızda, süpernova öncesi aktivite doğrudan gözlemlenmemişti. İlk defa bir üstdev yıldızın patlamasını izledik." dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...