Tgrt Haber
10 Şubat 2022 09:51

Verilerinizi en çok toplayan sosyal medya uygulamaları belli oldu

Fırsat bulduğunuz her an giriş yaptığınız sosyal medya uygulamalarından ikisi sizin hakkınızda hiç de hoş olmayan veriler topluyor olabilir. Yeni bir araştırma, en çok veri toplayan uygulamaları gösterdi.

TikTok ve YouTube, en çok veri toplayan sosyal medya platformları oldu.
TikTok ve YouTube, en çok veri toplayan sosyal medya platformları oldu.

Mobil pazarlama şirketi URL Genius, Apple'ın iOS işletim sistemindeki ‘Uygulama Etkinliğini Kaydet’ özelliğini kullanarak 10 farklı sosyal medya uygulamasında bir kullanıcının etkinliğini kaç farklı alanın izlediğini hesapladı. İncelemeye alınan platformlar YouTube, TikTok, Twitter, Telegram, LinkedIn, Instagram, Facebook, Snapchat, Messenger ve WhatsApp idi.

Araştırmada YouTube ve TikTok’un kullanıcıların kişisel verilerini diğer sosyal medya uygulamalarından daha fazla izlediği ortaya çıktı. 

Teknoloji devi Google'a ait video akış platformu YouTube, kişisel verileri çoğunlukla kendi amaçları için topluyor. Platform, çevrimiçi arama geçmişinizi ve hatta konumunuzu size alakalı reklamlar sunmak için izliyor.

TikTok’a gelecek olursak, Çinli teknoloji devi ByteDance'in sahibi olduğu TikTok, çoğunlukla üçüncü taraf izleyicilerin verilerinizi toplamasına izin veriyor. Üçüncü taraf izleyicilerin ne tür veriler topladığını bilmek ise oldukça zor. Ancak bilindiği üzere, üçüncü taraf izleyiciler, arama geçmişinizi görebiliyor ve aramalarınıza göre karşınıza alakalı reklamlar sunabiliyor. Ayrıca üçüncü taraf izleyiciler, uygulamadan ayrıldıktan sonra bile diğer sitelerdeki etkinliğinizi izleyebilir.

YOUTUBE VE TIKTOK FARK ATTI

En çok kişisel veri paylaşan platformlar 14 ağ bağlantısı ile YouTube ve TikTok. Bu sayı, ortalama 6 ağ bağlantısı paylaşan diğer uygulamalardan oldukça yüksek. Bununla birlikte, bu uygulamalarda hesaplara giriş yapan kullanıcılar için bu sayı muhtemelen daha yüksek.

Verilerinizi en çok toplayan sosyal medya uygulamaları belli oldu

YouTube'un izleyicilerinden 10’u birinci taraf ağ bağlantıları; platformun kullanıcı etkinliğini kendi amaçları için izlediği anlamına geliyor. Bağlantıların dördü üçüncü taraf etki alanlarından; gizemli dış tarafların bilgi toplamasına ve kullanıcı etkinliğini izlemesine izin veriyor.

TikTok için sonuçlar daha da gizemliydi; popüler sosyal medya uygulamasındaki 14 ağ bağlantısından 13'ü üçüncü taraflardandı. Çalışmaya göre, kullanıcılar her uygulamanın ayarlarında izlemeye izin vermese bile üçüncü taraf izleme devam ediyor.

Verilerinizi en çok toplayan sosyal medya uygulamaları belli oldu

Araştırmacılar, “Tüketiciler şu anda üçüncü taraf ağlarla hangi verilerin paylaşıldığını veya verilerinin nasıl kullanılacağını göremiyor” diye yazdı.

Ekim ayında Wired, TikTok'un konumunuz, arama geçmişiniz, IP adresiniz, izlediğiniz videolar ve onları izlemek için ne kadar zaman harcadığınız dahil olmak üzere kullanıcı verilerini nasıl izlediğine dair bir rapor yayımladı. Rapora göre TikTok, topladığı diğer bilgilere dayanarak yaş aralığınızdan cinsiyetinize kadar kişisel özelliklerinizi tahmin edebiliyor. Google ve diğer siteler de aynı şeyi yapıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...