Tgrt Haber
31 Ocak 2024 13:29 - Güncelleme : 31 Ocak 2024 13:31

Domates suyunun bilinmeyen faydası ortaya çıktı... 24 saatte yok ediyor

Cornell Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada, domatesin suyunun bağırsak enfeksiyonlarıyla mücadelede etkili olan maddeler içerdiği belirlendi.

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Science Alert
Domates suyunun bilinmeyen faydası ortaya çıktı... 24 saatte yok ediyor
bilim,domates suyu,bakteri

Dünya genelinde yaygın bir şekilde tüketilen domates, sadece lezzetli bir meyve olmanın ötesinde, içerdiği antioksidanlar ve vitaminlerle insan sağlığına birçok fayda sağladığı biliniyor. ABD'deki Cornell Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı yeni bir çalışmada ise, domatesin bağırsak enfeksiyonlarına karşı da 'etkili bir silah' olduğu ortaya çıktı.

Salmonella bakterisi, özellikle gıda zehirlenmelerine neden olan enterik bakterilerin bir türü olarak biliniyor. Cornell Üniversitesi'nde çalışan mikrobiyolog Jeongmin Song liderliğindeki araştırma ekibi, özellikle Salmonella enterica Typhi adlı bakterinin neden olduğu 'tifo ateşi' üzerinde odaklanan bir çalışma yürütüyordu.

Bu hastalığın, genellikle temiz suya ve sanitasyona erişimi olmayan bölgelerde ciddi bir halk sağlığı sorununa olduğu belirtiliyor.

DOMATES SUYU, BAKTERİYİ ÖLDÜRDÜ

Yapılan deneylerde, laboratuvar ortamında yetiştirilen Salmonella Typhi'nin, taze sıkılmış domates suyu ile 24 saat içinde öldüğü belirlendi. Ancak bu etkinin, domates suyunun asiditesinden kaynaklanmadığı ortaya çıktı.

Araştırmacılar, domatesin genomunu inceleyerek, bakteri öldürücü özelliklere sahip iki antimikrobiyal peptidi içerdiğini belirlediler.

Bu peptidlerin, Salmonella Typhi'nin büyümesini engellediği gibi, aynı zamanda typhoid ateşinin tedavisinde kullanılan temel antibiyotiklere direnç geliştirmiş bir türü bile etkisiz hale getirdiği rapor edildi. Ayrıca, peptidlerin bakteri hücre zarlarını sadece 45 dakika içinde yırttığı ve bu sayede de enfeksiyonla mücadelede ne kadar etkili olduklarını modelleme çalışmaları ile doğrulandığı kaydedildi.

Bu bulgular neticesinde domatesin içerdiği doğal bileşenlerin, özellikle de belirli peptidlerin bağırsak enfeksiyonlarıyla mücadelede etkili olduğuna inanılıyor. Ancak uzmanlar, bu çalışmanın henüz laboratuvar ortamında yapılan hücre deneylerinden ibaret olduğunu ve gerçek dünya uygulamalarının daha fazla araştırmayı gerektirdiğini de ekliyorlar.

Çalışmanın detayları Microbiology Spectrum'da yayımlandı.

Kaynak: Science Alert
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...