Tgrt Haber
14 Şubat 2022 12:10

Ay'a çarpması beklenen roket SpaceX'in değilmiş

Geçtiğimiz Ocak ayında astronom Bill Gray, SpaceX Falcon 9 roketinin üst parçasının Mart ayı başlarında Ay’a çarpacağını açıkladı. Gündeme oturan bu açıklama ile gözler Elon Musk’a çevrildi. Ancak suçlu aslında Musk’ın başıboş roketi değil.

Falcon roketi (Foto: SpaceX)
Falcon roketi (Foto: SpaceX)

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, SpaceX uzay şirketi ile öncü çalışmalar yapmaya devam ediyor. Ancak zaman zaman aksaklıklar da peşini bırakmıyor. Geçtiğimiz ay SpaceX’e ait bir roketin Ay ile çarpışacağı iddia edilmişti.

Astronom Bill Gray, SpaceX’in kontrolden çıkan roketinin yedi yıldır uzayda başıboş dolaştığını ve tehlikeli olduğunu açıkladı. Roketin Mart ayında Ay’a çarpacağı iddiasının ardından SpaceX, itibar kaybı ile karşı karşıya kaldı. Ancak görünüşe göre roket bir Falcon 9 parçası değil, Çin’e ait bir roket.

2015'TEN BERİ ROKETİ TAKİP EDİYOR

Project Pluto yazılımını yöneten Gray, 2015’te ilk olarak cismin bir asteroit olabileceğini düşündüklerini belirtti. Ancak gökbilimciler, cismin Güneş'in etrafında dönmediğini ve aslında Dünya'nın etrafında döndüğünü gördü. Bu da cismin insan yapımı olduğunu ve uzaya fırlatıldığını gösteriyor.

Ay'a çarpması beklenen roket SpaceX'in değilmiş

Bir dizi ipucu Gray ve meslektaşlarına, cismin bir SpaceX roketi olduğunu düşündürdü. Araştırmacılar, bu cismin, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinin DSCOVR adlı uydusunu yörüngeye yerleştirmek için Şubat 2015’te fırlatılan bir Falcon 9'un en üst kısmı olduğuna karar verdi.

Gökbilimci Bill Gray, yeni bir blog yazısında ise "2015 yılında, bu nesneyi DSCOVR uzay aracının ikinci aşaması 2015-007B olarak yanlış tanımladım" diyerek hata yaptığını kabul etti. Açıklamasının devamına ise Gray, "Kimlik için oldukça iyi koşullu kanıtlara sahiptim ancak kesin bir şey yok" diye ekledi.

AY'A ÇARPACAK ROKET ÇİN'İN

NASA Jet İtki Laboratuvarı mühendisi Jon Giorgini, geçtiğimiz günlerde cismin kimliğini tespit etmek için Gray ile temasa geçti. Giorgini, Gray'in ilk tanımlamayı yapmak için kullandığı verileri yeniden incelemesini istedi. 

NASA'nın güneş sistemimizdeki yaklaşık yarım milyon gök cisminin konumunu ve yörüngesini gösteren veritabanı Horizon, DSCOVR uzay aracının yörüngesinin Ay'a yaklaşmadığını ortaya koydu. Yani SpaceX roketinin rotasından sapması ve Ay’a çarpması mümkün görünmüyor.

Verilerini gözden geçiren Gray, Ay ile çarpışmak üzere olan roketin Çin'e ait olduğunu açıkladı. Çin, Ekim 2014'te Chang'e 5-T1 misyonunu Long March 3C roketini fırlatarak başlatmıştı.

Sonuç olarak, 4 Mart günü Ay’a bir cisim çarpması bekleniyor

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...