Tgrt Haber
20 May 2023 12:54 - Güncelleme : 20 May 2023 12:54

30 dakikamız var! Tüm dünyayı bekleyen tehlikeyi NASA açıkladı

ABD merkezli Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), son dönemde peş peşe gerçekleşen Güneş fırtınalarıyla ilgili çarpıcı bir tespitte bulundu. NASA, öldürücü güçte bir Güneş fırtınası yaşanırsa dünyanın karanlığa gömülebileceğini ve bu durumu sadece 30 dakika öncesinden anlayabileceğimizi açıkladı.

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Science Alert
30 dakikamız var! Tüm dünyayı bekleyen tehlikeyi NASA açıkladı
güneş fırtınası,dünya,teknoloji

Güneş'teki "korona" adlı üst tabakadan uzaya yayılan elektron ve protonlarla oluşan, plazma halindeki yüklü parçacıkların meydana getirdiği "güneş rüzgarları" Dünya'nın manyetik alanına etki edebilir. Bu olay literatürde "Güneş fırtınası" olarak adlandırılır.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş fırtınalarını bir süredir yakından inceliyor. NASA'ya göre Güneş fırtınaları yıkıcı bir etkiye sahip olabilir, ve böyle bir durum elektriğin saatlerce devre dışı kalmasına yol açabilir. Bu sebeple dünyamızın kelimenin tam anlamıyla karanlığa gömülme tehlikesi var.

30 DAKİKA ÖNCEDEN TESPİT EDİLEBİLİR

NASA, Güneş fırtınalarını gerçekleşmeden önce tespit edebilen bir yapay zeka destekli erken uyarı sistemi geliştirdi. Fırtına dünyada belirli bir bölgeyi vurmadan yaklaşık 30 dakika önce gezegene haber verebiliyor.

Ancak Sabah.com.tr'de yer alan bilgiye göre, uzmanlar bu manyetik bozulmaların çok kararsız bir durumda olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle problemler günler hatta haftalarca sürebilir ve ne kadar önlem alınırsa alınsın dünya günlerce karanlıkta kalabilir.

30 dakikamız var! Tüm dünyayı bekleyen tehlikeyi NASA açıkladı

Potansiyel bir yıkıcı Güneş fırtınasına maruz kalma ihtimaline karşı insanların hayatta kalma kiti oluşturmaları gerekiyor. Ayrıca böyle bir durumda internet ve benzeri iletişim altyapıları da tamamıyla çökeceğinden, hayati öneme sahip dijital belgelerin basılı bir kopyasını da almakta fayda var.

Gökbilimcilere göre 24 Nisan'da Güneş'in yüzeyinde gözlemlenen bir patlama, Dünya'ya ciddi zararlar vermeye hazırlanan milyarlarca tonluk plazmanın tetiklenmesine yol açtı. Güneş'in güneybatısında gerçekleşen patlamanın yoğun güneş rüzgarlarının da etkisiyle plazmaları Dünya'ya doğru fırlattığı belirtildi.

TEKNOLOJİK ALETLERİ BOZABİLİR

Bilim insanlarına göre Dünya'ya doğru gelen bu parçacıkların Dünya'nın yörüngesindeki uyduları bozma ihtimali yüzde 50 civarında. Aynı zamanda elektrik kesintisi ihtimaline de dikkat çekiliyor. Üstelik parçacıklar, bilgisayar ve telefon dahil birçok teknolojik aleti bozabilecek kadar radyasyon da yayıyor.

NASA'nın yapay zekadan güç alan erken uyarı sistemi işe yararsa yıkıcı bir Güneş fırtınası Dünya'yı vurmadan yarım saat önce gezegene haber verilecek.

Kaynak: Science Alert - Sabah.com.tr

Kaynak: Science Alert
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...