Tgrt Haber
12 Nisan 2023 11:07 - Güncelleme : 12 Nisan 2023 11:53

Millet İttifakı'nda ilginç pazarlık: 'Vekil transferi' iddiası!

Saadet Partisi , Gelecek Partisi ve DEVA, seçim aday listesinden 68 kontenjan aldıkları CHP ile şimdi de 'TBMM'de grup kurmak' için pazarlığa girdi. Kontenjan sıkıntısını aşmak için de etik açıdan tartışılan vekil transferinin gündeme alındığı iddia edildi.

Millet İttifakı'nda ilginç pazarlık: 'Vekil transferi' iddiası!
Altılı Masa,Millet İttifakı,Seçim

14 Mayıs'ta düzenlenecek seçimlere CHP listelerinden girmeye hazırlanan Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA’nın ilginç bir kontenjan pazarlığı içinde oldukları iddia edildi. 3 partinin, milletvekili adaylığı için toplam 68 kontenjan aldıkları CHP ile Meclis'te grup kurmak için de sıkı bir pazarlık kurduğu belirtildi. Söz konusu partilerin grup için gerekli olan kontenjan koşulunu aşmak için de "vekil transferi" formülünü masaya koyduğu öne sürüldü.

"GRUP KURMA SAYISINI DÜŞÜRME" VAADİ   

Yeni Şafak'ın haberine göre pazarlıkların ardından CHP, 14 Mayıs’ta seçimin kazanılması halinde TBMM’de iç tüzük değişikliğine giderek Meclis’te halen 20 olan grup kurma sayısını 10’a düşürmeyi vadetti. CHP’nin vaadi doğrultusunda da söz konusu partiler sandıktan 10’ar milletvekili çıkartmaya odaklandı. Buna karşın grup için gerekli milletvekili şartının 20’den 10’a düşürülmesine rağmen seçimde bu partilerin 10 milletvekiline ulaşamamaları durumunda açık CHP’nin desteği kapatılacak.

KAYBETMEYE KARŞI DA FORMÜL VAR!

2018 seçimleri baz alınarak yapılan tahminlere göre Gelecek Partisi'nin 10, DEVA Partisi'nin 11, Saadet Partisi'nin ise 9 ismi Meclis’e gönderme ihtimali bulunuyor. Ödünç vekil uygulaması İYİ Parti-CHP arasında İYİ Parti’nin seçime girebilmesi için 2018 seçimlerinde uygulanmış ve 15 CHP’li milletvekili bu partiye geçmişti.

Diğer yandan bu dört partinin, seçimin kaybedilmesi ihtimaline karşın da formül geliştirdiği iddia ediliyor. Buna göre böyle bir durumda sadece grup kurabilmek için partiler kağıt üzerinde birleşme yoluna gidebilecek.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...