Tgrt Haber
22 Temmuz 2021 09:35

TÜBİTAK Başkanı Mandal: VLP aşısı yıl sonuna hazır, Delta'ya karşı etkili

Yerli aşı VLP ile ilgili TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’dan bir müjde geldi. “Faz-3'te aşımızın Delta varyantına karşı tasarım içerecek şekilde dâhil edilmesini sağlayacağız” diyen Prof. Mandal, yerli aşının yıl sonuna doğru hazır olacağını söyledi.

TÜBİTAK Başkanı Mandal: VLP aşısı yıl sonuna hazır, Delta'ya karşı etkili
yerli aşı,,VLP aşısı,,hasan mandal,,tübitak,,sağlık,,türkiye,

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye gazetesine VLP yani Virüs Benzeri Parçacık temelli yerli aşı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Prof. Mandal, Türkiye’nin VLP temelli ilk Kovid-19 aşısının Fazz-2 çalışmalarında geline son durumla ilgili yaptığı açıklamada “Yenilikçi aşı adaylarımızdan VLP aşısı, yaygın kullanıma en yakın ve uluslararası rekabeti söz konusu olan bir aşı adayımız” ifadelerine yer verdi.  VLP aşısının virüsün enfeksiyon yapmayan bir şeklini taklit ettiğini belirten Mandal, “VLP aşısı, Kovid-19’a yol açan SARS-CoV-2 virüsünde bulunan dört yapısal proteini birden hedefleyen bir antijene de sahip. Hastalığa yol açmayan dublör bir virüs aracılığıyla bağışıklık kazandırılması için geliştirildi” dedi. Bir yıllık yoğun çalışmalardan sonra 27 Mart 2021 tarihinde Ankara Onkoloji Hastanesinde başlayan Faz-1 aşamasının mayısın ilk haftasında bittiğini hatırlatan Mandal, VLP aşısının dünyadaki türleri içinde klinik aşamaya geçen aşılardan 4. aşı adayı olmayı başardığını söyledi.

VLP DELTA'YA KARŞI ETKİLİ 

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) güncel koronavirüs aşı adayları listesindeki aşılardan sadece yüzde 4.9’unun VLP aşı türünde olduğunu belirten Mandal, “Aşımızın Faz-2 çalışmasına ise 26 Haziran'da geçildi. Burada altını çizmek istediğim bir diğer nokta, Faz-2 çalışmasında VLP aşı adayımızın virüsün İngiliz varyantında bulunan mutasyonuna karşı ayrıca geliştirilen tasarımını da dâhil etmiş olmamız. Varyantlara karşı hızlı bir şekilde uyarlanabilen bir teknolojiye sahip” dedi. Ortaya çıkabilecek olan varyantlara karşı aşının hızlı bir şekilde uyarlanabildiğini belirten ve bunun hem Türkiye hem de dünya için çok önemli bir avantaj olduğunu söyleyen Mandal, “Faz-3 çalışmasında VLP aşı adayımızın Delta varyantına karşı tasarım içerecek şekilde dâhil edilmesini sağlayacağız.” diye konuştu.

GÖNÜLLÜ İHTİYACI DEVAM EDECEK

VLP temelli yerli aşı için devam eden gönüllü başvurularıyla ilgili de açıklamada bulunan Manda, Faz-1 aşamasına 36 gönüllünün katıldığını belirtti. Kendisinin ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı’mız Mustafa Varank’ın da aşı için gönüllü olduklarını hatırlatan Mandal, “Bunun gönüllülerimiz için aşımıza duyduğumuz güveni gösterdiğini düşünüyorum. Sadece ülkemizden değil, Bulgaristan’dan gelip Faz-2 çalışması için gönüllü olan vatandaşlarımız oldu” dedi.  Gönüllü ihtiyaçlarının ise devam edececeğini ifade eden Mandal, “Örneğin, yine yakın zamanda yenilikçi inaktif aşımızın Faz-2 çalışmalarına geçilecek. Kovid-19 Türkiye Platformu aşı adaylarının her aşamadaki klinik çalışmalarına gönüllülerimizin katkılarını bekliyoruz” dedi.

YERLİ VLP AŞISI YIL SONUNA HAZIR

Yerli VLP aşısının ne zaman kullanıma sunulacağına ilişkin de bilgi veren ve Faz-3 çalışmasının eylül ayının üçüncü haftasında başlayacağını belirten Mandal, “Yıl sonuna doğru bu çalışmayı başarıyla tamamlayıp VLP temelli yerli aşımızı hem ülkemizde hem dünyada insanlığın kullanımına sunmayı planlıyoruz” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...