Tgrt Haber
05 Ekim 2022 15:08 - Güncelleme : 05 Ekim 2022 15:29

Şifalı olarak bilinen meyve çekirdekleriyle tüketildiğinde hastanelik ediyor, sindirimi yerle bir ediyor!

Prof. Dr. Namık Özkan, alıç meyvesinin çekirdekleri ile birlikte tüketilmemesi konusunda uyardı. Çoğunlukla Tokat'ta yetişen alıç meyvesi, fazla tüketildiği takdirde ya da çekirdeği ile yenildiğinde sindirim sorunlarına yol açıyor. Sonbaharda toplanan, kayalık yerlerdeki çalılıklar içinde ve ormanlarda yetişen kırmızı ve sarı renkteki meyve, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi ile biliniyor ancak fazla tüketimi ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor.

Şifalı olarak bilinen meyve çekirdekleriyle tüketildiğinde hastanelik ediyor, sindirimi yerle bir ediyor!
sağlık,alıç,şifa

Geçmişten günümüze kadar birçok sağlık sorunun tedavisinde şifa niyetine kullanılan, kalp ve damar hastalıklarına karşı etkisi Avrupa'da da kabul gören alıç meyvesi, fazla tüketildiğinde önemli sağlık sorunlarına yol açıyor. Uzmanlar alıç meyvesinin fazla tüketilmesi halinde bağırsak sorunlarına yol açabileceği, çekirdeği ile yenilmesi halinde ise mide de kitle oluşturabileceğini belirtiyor.

“BAĞIRSAĞIN BİR KISMINI AMELİYATLA ALMAK BİLE GEREKEBİLİR”

Prof. Dr. Namık Özkan, alıç meyvesinin çekirdekleri ile birlikte tüketilmemesi konusunda uyardı. Alıcın fazla yenmesinin de ciddi sıkıntılara yol açabildiğine dikkat çeken Özkan, "Bu çekirdekler midede bir çekirdek oluşturup etrafında diğer gıdaların birikmesine ve taşlaşmasına sebep olabiliyor. Bu durumda da bağırsak tıkanmasına kadar giden sonuçlara neden olabiliyor. Genellikle hastalar karın ağrısı, bulantı, kusma gibi şikayetlerle geliyor. Öncelikle biz bunu endoskopiyle parçalayıp küçük parçalar haline getirip normal yoldan atılmasına çalışıyoruz. Ancak bazen bu mümkün olmayabiliyor. Endoskopi ile ağzından çıkartmak gerekebiliyor. Hatta daha ileri dönemlerde eğer ince bağırsağa geçmiş ve ince bağırsakta bir yeri tıkamışsa ameliyatla bunu çıkartmak gerekebiliyor. Özellikle ince bağırsağı tıkamış ve hasta gelmekte geç kalmışsa bağırsağın bir kısmını almak dahi gerekebiliyor.

Şifalı olarak bilinen meyve çekirdekleriyle tüketildiğinde hastanelik ediyor, sindirimi yerle bir ediyor!

ÇEKİRDEKLERİYLE TÜKETMEYİN!

Yaşlılar, takma dişi olanlar, iyi çiğnemeden ve çekirdekleriyle yiyorlar. Bu nedenle çekirdeklerinin yenmemesini yerken de iyice çiğneyerek yenmesini öneriyoruz. Ve miktarda mümkün olduğu kadar az tutmak lazım. Tadımlık yemek gerekiyor. Geçen yıl 8-10 tane bu şekilde hastamız oldu. Hatta 3 hastamızı ameliyat etmek zorunda kaldık" dedi. Prof. Özkan, özellikle mide bağırsak ameliyatı geçirmiş olanların daha da dikkatli olması gerektiğine değinerek, "Onlarda da bazen yapışıklıklar olabiliyor. O tür hastalar bu iş için daha da riskli hale geliyor. Bu nedenle çekirdeklerini yememek gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...