Tgrt Haber
07 Ocak 2022 10:48

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan kritik uyarı: PCR testleri Omicron’u yüzde 50 ıskalıyor

Omicron vakaları dünyada rekor sayışa ulaştı. Türkiye’de de hızlı bir yükseliş trendi söz konusu. Vaka sayıları son olarak 70 bine yükseldi. Peki salgın neden önlenemiyor? Omicron Koronavirüs’ü bitirir mi? Aşılar ne kadar koruyor? Kapanma olur mu? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’deki Koronavirüs tablosuna ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan kritik uyarı: PCR testleri Omicron’u yüzde 50 ıskalıyor
Omicron,Koronavirüs,Mehmet Ceyhan,Kapanma olur mu,Koronavirüs tablosu

Koronavirüs vakaları, en bulaşıcı varyantı Omicron ile dünyada rekor sayıya ulaştı. Türkiye’de de durum alarm veriyor, vaka sayısı 70 bine dayandı. Peki bundan sonra ne olacak? Vaka sayıları ne kadar yükselir mi? Omicron Koronavirüs’e son verir mi? Karantina süresi neden 7 güne indi? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programına bağlanan Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’deki Koronavirüs tablosuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

DELTA’YA GÖRE 70 KAT FAZLA ÇOĞALIYOR

Vakalarda ciddi bir artışın söz konusu olduğunu belirten Ceyhan, artış nedenlerini şöyle açıkladı: “Birinci nedeni salgın psikolojisi. Yani bir süre geçtikten sonra insanların tedbirleri azalıyor. İkinci nedeni ise Koronavirüs’ün de grip virüsünün de kendilerini en iyi yaşayabilecekleri ortamları bulabilmesidir. Virüsün aklı yok ama bu bir yetenektir. En büyük değişiklikler virüslerin çoğalma özelliğinde olur.  Bir varyantın dikkat çekmesi için bir önceki varyanttan daha hızlı çoğalması gerekiyor. Yoksa bir önceki varyantın altında kaybolup gider. Omicron, Delta’dan daha hızlı bulaşabilen ve aşılara direnç gösterebilen bir virüs haline geldi. Delta’ya göre boğazda çoğalma özelliği 70 kat daha fazla ancak alt solunum yollarında çoğalma yeteneği Delta’ya göre daha zayıf. Bu yüzden daha hafif atlatılıyor. Risk gurubunda ölümlere yol açılabiliyor.”

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan kritik uyarı: PCR testleri Omicron’u yüzde 50 ıskalıyor

VAKA SAYISI 200 BİNİ BULUR

“Omicron’da hangi sayıları görürüz?” sorusunu Ceyhan, şöyle cevapladı: “Virüsün bir gücü var. Bu güç bağışıklığı az uyarmasıyla ilgilidir. Örneğin Omicron varyantını insanlar 2 hafta arayla 3 defa geçirebiliyor. Daha önceki varyantlar kadar vücutta belirgin bir bağışıklık bırakmıyor. En büyük korkumuz çok bulaş olur ve bunu önleyemezsek yeni ve daha tehlikeli bir varyant ortaya çıkabilir.  Ölüm oranları daha düşük ama toplam sayı olarak bakıldığında 100 bini geçecek vaka sayısı. Yeterince test yapabilirsek 200 binleri görmemiz işten bile değil. Çünkü Avrupa’da bizimle nüfusu benzer olan ülkelere bakıldığında bunu görüyoruz.”

KARANTİNA SÜRESİ NEDEN 7 GÜNE İNDİ?

Aşıların Omicron’a karşı etkisini değerlendiren Ceyhan, aşıların etkisinde azalma olduğunu belirterek bu durumun Koronavirüs tablosuna yansımalarını şöyle anlattı: “2 doz aşı yüzde 30 oranında koruyor. 3 doz aşı yüzde 80’lara kadar koruyabiliyor. İnsanlara 3. dozu yaptırmamız gerekiyor. Bugün Türkiye’de 3. doz aşı olan insan sayısı 20 milyon civarında. Bu salgın bu yıl bitecek deniliyor. Bunlar tahmin. Hiçbir bilimsel veri yok. Bu yüzden aşınızı yaptırınız” dedi. 
Karantina süresinin 7 güne inmesini değerlendiren Ceyhan, ekonomik nedenlerden ve işlerin aksamamasından dolayı bu kararın alınmış olabileceğini söyledi. Kararın herhangi bir bilimsel veriye dayanmadığına dikkat çeken Ceyhan, “ABD’de 5 güne, Avrupa’da bazı ülkelerde 7 güne indi. Neticede sağlık sektörü başta olmak üzere hizmetlerde ciddi aksamalar oluyor. İşin ekonomik boyutu da mevcut.  Mesela İngiltere’de hayat durma noktasına doğru ilerliyor” dedi. 

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan kritik uyarı: PCR testleri Omicron’u yüzde 50 ıskalıyor

0-5 YAŞ ARASINDA ÖLÜME NEDEN OLUYOR

Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları, grip ve Omigron’un görüldüğünü belirten Ceyhan, “Açıkçası hepsi bir birine karıştı. Bu virüsleri dışarıdan ayırt etmek mümkün değil. Omicron’da hem soğuk algınlığına hem de gribe benzer bir tablo söz konusu” ifadelerini kullandı. Omicron varyantında testlerin doğru gösterme oranının düştüğünü kaydeden Ceyhan, “Aşağı yukarı yüzde 50 civarında PCR testinin doğruyu gösterdiğini söyleyebiliriz” dedi. Çocuklarda hastalık belirtisi gözüktüğü an doktora götürülmesi gerektiğini kaydeden Ceyhan, “Mutlaka test yapılıp grip mi yoksa Koronavirüs mü olduğunun anlaşılması gerekiyor. Özellikle 0-5 yaş arasındaki çocuklarda grip ölüme yol açabiliyor” diye konuştu.

3 İHTİMAL SÖZ KONUSU 

Omicron’un oluşturduğu bağışıklığın en fazla 3 ay koruduğunun altını çizen Ceyhan, bu yüzden toplumsal bağışıklık için aşı bağışıklığına ihtiyaç olduğunu belirtti. Ceyhan, bu aşamadan sonra virüsün izleyebileceği yolları şöyle ifade etti: “3 ihtimal var. Birincisi ana vatanına yani yarasalara geri dönebilir. Toplumda kalıp nezle gibi hafif seyrederek aramızda yaşayabilir, bu durumda aşıya gerek yok. Üçüncüsü mevsimsel grip gibi ağır bir tabloya dönebilir, burada yılda 1 aşı gerektirebilir.” 
 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...