Tgrt Haber
02 Eylül 2021 12:03

Mu varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Hangi ülkelere sıçradı?

Koronavirüs pandemi ile mücadele sürerken diğer yandan varyant haberleri gelmeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, Kolombiya'da tanımlanan ve "Mu" olarak bilinen yeni bir Koronavirüs varyantını izlediğini söylemesi akıllara ''Mu varyantı nedir? Koronavirüs aşısı Mu varyantına karşı etkili mi? Mu varyantı belirtileri nelerdir?'' sorularını gündeme getirdi.

Mu varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Hangi ülkelere sıçradı?
mu varyantı,covid-19,koronavirüs,varyant

Dünya Sağlık Örgütü, ilk olarak Ocak ayında Kolombiya'da görülen Mu olarak bilinen yeni bir koronavirüs varyantının ortaya çıktığını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü Salı günü yayınladığı haftalık pandemi bülteninde bilimsel olarak B.1.621 olarak bilinen Mu varyantının "ilgi varyantı" olarak değerlendirildiğini söyledi. Aşılama çalışmaları devam ederken ortaya çıkan varyantlar ''Mu varyantı aşıya karşı karşı dirençli mi? Koronavirüs aşısı Mu varyantına karşı etkili mi?'' sorularının araştırılmasına neden oldu?  

MU VARYANTI NEDİR?  

Covid-19'a neden olan SARS-CoV-2 dahil tüm virüsler zamanla mutasyona uğrar. Mustasyona uğrayan virüsler kimi zaman bir etki doğurmazken kimi zaman da virüsün özelliklerini etkileyebilir. Mustasyona uğrayan virüsler daha kolay yayılabilir, hastalığın ciddiyetini artırabilir, ilaç ve aşılar karşı dirençli olabilir.  

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Mu varyantı ile ilgili rapor yayınlaması herkesi endişeye sürükledi. Mu varyantı için aşılara direnç riskinin olduğunu söyleyen DSÖ Mu varyantı ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için araştırmaların devam ettiğini söyledi. Örgüt Kappa ve Lambda varyantlarının da içinde olduğu İlgi Varyantlarına Mu varyantı da eklendi. Dünya Sağlık Örgütü Koronavirüs varyantlarını iki gruba ayırarak araştırıyor. Bunlara VOC (endişe varyantları) ve VOI (ilgi varyantları) deniyor. Dünya Sağlık Örgütü şimdiye adar dört varyantı endişe varyantları listesine ekledi. Bunlar;  

  • Alfa, 193 ülkede görüldü, 
  • Beta, 141 ülkede görüldü, 
  • Gamma, 91 ülkede tespit edildi.  
  • Delta, 170 ülkede görüldü. 

Kolombiya'da tespit edildikten sonra Mu varyantı, diğer Güney Amerika ülkelerinde ve Avrupa'da da rapor edildi. Kolombiya’da koronavirüs pandemisi nedeniyle en az 124.811 kişi hayatını kaybetti.  

Mu varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Hangi ülkelere sıçradı?

MU VARYANTI HANGİ ÜLKERDE GÖRÜLDÜ? 

Mu varyantı ilk olarak Kolombiya’da tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü Mu varyantını en az 39 ülkede doğruladı. Örgüt, sıralı vakalar arasında varyantın küresel olarak şu anda %0,1′in altında olmasına rağmen, Kolombiya (%39) ve Ekvador (%13) oranlarına ulaştı. Birleşik Krallık'ta en az 32 Mu varyantı vakası tespit edildi. Yapılan araştırmalar Mu varyantının yurt dışından gelen yolcular bulaştığını ortaya koydu. Mu varyantı, son olarak Japonya'da görüldü. Varyantın ülkeye Japonya'ya havaalanlarındaki karantina merkezlerinde pozitif sonuç veren 2 yolcuyla geldiği açıklandı. Japonya Sağlık Bakanlığı, pozitif sonuçlar üzerinde yapılan genetik incelemelerde vakaların Mu mutasyonu olduğunun tespit edildiğini duyurdu.

TÜRKİYE'DE MU VARYANTI VAR MI? 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de iki kişide Mu varyantı görüldüğünü açıkladı. Bakan Koca ''Yasaklar tekrar gelecek mi?'' sorusuna ilave tedbir getirmeyi düşünmediklerini söyledi. 

KORONAVİRÜS AŞISI MU VARYANTINA KARŞI KORUR MU?  

Mu varyantı, DSÖ tarafından Mart ayından bu yana izlenen beşinci ilgi varyantı oldu. Ocak 2021 tarihinde görülen Mu varyantı hakkında DSÖ aşılara karşı daha dirençli olabileceğini açıkladı. Aşıya direnç oluşturabilecek bir dizi mutasyona sahip olduğu konusunda uyardı. Dünya Sağlık Örgütü bu iddiaları doğrulamak amacıyla daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacağını da vurguladı. 

Mu varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Hangi ülkelere sıçradı?

MU VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?  

Dünya Sağlık Örgütü yeni bir ilgi varyantı ortaya çıktığı belirli yollar izliyor. Mu varyantı ortaya çıkmasıyla DSÖ birtakım uyarılarda bulundu. Bunlar:  

  • Mu varyantı ile ilgili vakalar (kişi, yer, zaman, klinik ve diğer ilgili özellikler) hakkında destekleyici bilgilerle birlikte vakaları yerel DSÖ Ülke veya Bölge Ofisine raporlayın,  
  • Tam genom dizilerini ve ilişkili meta verileri GISAID gibi herkese açık bir veritabanına gönderin, 
  • Mu varyantının COVID-19 epidemiyolojisi, şiddeti, halk sağlığı ve sosyal önlemlerin etkinliği veya diğer ilgili özellikler üzerindeki potansiyel etkilerinin anlaşılmasını geliştirmek için saha araştırmaları yapın, 
  • Kapasiteye göre laboratuvar değerlendirmeleri yapın veya Mu varyantının ilgili konulardaki etkisine ilişkin laboratuvar değerlendirmeleri yapmak için destek için DSÖ ile iletişime geçin. 

Dünya Sağlık Örgütü açıklamalarının ardından Mu varyantı belirtileri merak konusu olmaya başladı. Mu varyantı belirtileri Covid-19 yan etkilerine benzerdir. Bunlar:  

  • Ateş veya titreme 
  • Öksürük 
  • Nefes darlığı veya nefes almada zorluk 
  • Tükenmişlik 
  • Kas veya vücut ağrıları 
  • Baş ağrısı 
  • Yeni tat veya koku kaybı 
  • Boğaz ağrısı 
  • Tıkanıklık veya burun akıntısı 
  • Mide bulantısı ya da kusma 
  • İshal 

Mu varyantı aşıya karşı karşı dirençli mi? Koronavirüs aşısı Mu varyantına karşı etkili mi?  sorularının cevaplarını derledik. Siz de Mu varyantı hakkında görüşlerinizi ve sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...