Tgrt Haber
25 Aralık 2021 12:14

Turkovac'ta 'hatırlatma' rekoru: 4-5 kat daha fazla antikor

Omicron varyantının da hızla yayılmasıyla beraber hatırlatma dozlarının önemi daha da arttı. Prof. Dr. Kemalettin Aydın, yerli aşı Turkovac’ın hatırlatma dozu olarak kullanıldığında antikoru 4-5 kat arttırdığını söyledi.

Turkovac'ta 'hatırlatma' rekoru: 4-5 kat daha fazla antikor
Omicron,Turkovac

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, acil kullanım onayı alan ve seri üretimi başlayan yerli Koronavirüs aşısı Turkuvac’a ilişkinde değerlendirmelerde bulundu. Turkovac’ın Sinovac’tan daha etkin olduğunu belirten Aydın, iki doz Sinovac aşısı sonrası hatırlatma dozu olarak Turkovac'ın kullanılmasının antikor sayısını 4 ila 5 kat artırabilme özelliği olduğunu söyledi.

MALİYET AZALACAK 

Türkiye'nin hem Osmanlı döneminde hem de Cumhuriyet'in ilk yıllarında aşı ürettiğini hatırlatan Aydın, yeniden hıfzıssıhha konusundaki başarılı çalışmalara geri dönüldüğünü söyledi. Aydın, salgınla mücadelede dış ve iç bariyer olmak üzere iki faktör olduğunu belirterek bunları şöyle anlattı: “dış bariyer maske, mesafe ve temizlik kurallarından oluşuyor. İç bariyerin ise kişinin savunma hücrelerinden oluşuyor. İç bariyerin kuvvetli olabilmesi için ya hastalığın geçirilmesi ya da kişinin aşılanmış olması gerekiyor.” Prof. Dr. Aydın, şu ana kadar Türk vatandaşlarına 123 milyon doz aşı uygulandığını vurgulayarak “bunun ülke ekonomisine ciddi bir maliyeti var. Yerli ve milli aşı kullanınca maliyetin önemli bir oranı ülke içinde kalacak” ifadelerini kullandı. 

Turkovac'ta 'hatırlatma' rekoru: 4-5 kat daha fazla antikor

YERLİ VE MİLLİ AŞIYI BEKLEYENLER VARDI

Türkiye'de yeni doğan çocuklara 13 farklı aşı uygulandığını kaydederek Aydın, Turkovac için oluşturulan aşı üretim teknoloji altyapısının başka moleküler ve genetik çalışmalara zemin hazırlayacağını ifade etti. Aydın, "Biz milletimizi kendi aşımızla buluşturan 9'uncu ülke olduk. Burada kıymetli bir şey daha var. Aşı karşıtlığı anlamında söylemiyorum aşı tedirginliği içinde olan, 'Ben yerli ve milli aşıyı bekliyorum' diyen bir grup vardı. En azından bu grubun beklentileri de karşılanacak. Böylece toplumsal immünizasyonun yüksek düzeye ulaşmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum" dedi. 

ÇİN AŞISINDAN DAHA FAZLA KORUYOR 

Prof. Dr. Aydın, aşının etkinliğine ilişkin de şunları kaydetti: "Öncelikle Çin aşısıyla benzer ve ondan daha üst düzeyde bir etkinliğinin olduğunu biliyoruz. Güvenilirlik problemi söz konusu değil. Bir diğer taraftan 3'üncü doz yani hatırlatma dozu olarak yaptığımızda antikor sayısını 4-5 kat artırabilme özelliğini biliyoruz. Böyle olunca da bugünden sonra Çin aşısı dediğimiz Sinovac aşısının hatırlatma dozu veya ilk doz olarak rahatlıkla Turkovac kullanılabilir."

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...