Tgrt Haber
05 Eylül 2022 13:59 - Güncelleme : 05 Eylül 2022 14:11

İngiltere'de sağlık sistemi çöktü, lösemi teşhisini 2 yılda koydular

Sağlık sistemi çöken İngiltere’de 31 yaşındaki Joel Atkinson’a lösemi teşhisi konulması iki yıl aldı.  Gece terlemeleri, yorgunluk ve sırt ağrısı çeken Atkinson’a lösemi teşhisi konduğunda artık çok geçti. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Daily Mail
İngiltere'de sağlık sistemi çöktü, lösemi teşhisini 2 yılda koydular
Lösemi,Lösemi belirtileri

Pandemi ile birlikte İngiltere’de sağlık sisteminde başlayan çöküş giderek artıyor. Ambulans krizinin yaşandığı ülkede 31 yaşındaki Joel Atkinson’a lösemi teşhisi konulması iki yıl aldı. Teşhis konduğunda ise geç kalınmıştı çünkü kanser ileri evreye geçmişti. Öte yandan İngiltere'nin önde gelen kan kanseri yardım kuruluşlarından ikisi, her yıl 5.000 İngiliz’i öldüren hastalıkla ilgili daha etkin bir mücadelenin yapılması konusunda uyarılarda bulundu. 

Yapılan araştırmalara göre hastaların yalnızca üçte birinin kan testinin yapıldığını, kişilerin test yapılmadan önce birkaç kez bir pratisyen hekime göründüğünü ortaya çıktı.  Uzmanlar bu sürenin hastalar açısından kritik olduğu konusunda uyarılarda bulundu. Bu durum 31 yaşındaki Joel Atkinson’un iki yılına mal oldu.  Joel Atkinson, 2019'un sonlarında ciddi omuz ve sırt rahatsızlığı yaşadı. Ardından yorgunluk, gece terlemeleri ve dayanılmaz ağrılar çekti. Bu süre zarfında pek çok kez doktora gitti.  Ancak, evde düştükten ve ambulansla hastaneye ve ardından yoğun bakıma kaldırıldıktan sonra nihayet lösemi teşhisi kondu. 

18 AY SONRA TEST YAPILDI 

İngiltere’de bu şekilde mağdur olan pek çok insan bulunuyor. 74 yaşındaki Julia Jones, “Bir şeylerin ciddi şekilde yanlış olduğunu hissettim. Ancak doktorum bunun yaşımdan kaynaklı olduğunu ve sağ kolunun altındaki tenis topu büyüklüğündeki yumrunun olmadığını söyledi. Göğüsteki yumru lösemi ile ilgiliydi. Belirtilerimin nedenini kontrol etmek için bana hiçbir zaman kan testi yapılmadı” dedi. Joxnes, 18 ay sonra rutin bir mamogram, göğsünde bir yumru tespit etti ve muayene ve biyopsi için sevk edildi.

İngiltere'de sağlık sistemi çöktü, lösemi teşhisini 2 yılda koydular

74 yaşındaki Julia Jones

İNSANLAR GEREKSİZ YERE ÖLÜYOR

Londra'daki King's College Hastanesi'nde kan kanserleri uzmanı olan danışman hematolog Profesör Antonio Pagliuca, zamanlamanın çok önemli olduğu konusunda uyararak şunları söyledi:

“Lösemi hızla gelişebilir. Hastalar birkaç ay içinde erken evrelerden ilerlemiş hastalığa geçebilirler. Teşhis geç olursa insanlar o kadar hasta olabilir ki agresif tedaviyle başa çıkamayabilirler. Daha önce yapılan tam kan sayımı hayatlarını kurtarabilecekken insanlar gereksiz yere ölüyor olabilir. Bu basit bir testtir, ucuzdur, herhangi bir laboratuvar bunu yapabilir ve sonuçlar aynı gün alınabilir.”

Kaynak: Daily Mail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...