Tgrt Haber
23 Ekim 2021 15:16

Hastanelerde yeni dönem: Emzirme danışmanları göreve başlıyor

Sağlık Bakanlığının kararı doğrultusunda 81 ilin sağlık müdürlüklerine gönderilen genelgeye göre; sende binden fazla doğumun olduğu hastanelerde anne sütü ve emzirme konusunda annelerin karşılaşabileceği sorunları çözmek için 'Emzirme Destek Birimleri" kurulacak.

Hastanelerde yeni dönem: Emzirme danışmanları göreve başlıyor
SAĞLIK BAKANLIĞI,HASTANE,EMZİRME,GENELGE

Sağlık Bakanlığı, hastanelerin doğum ünitelerinde oluşabilecek sıkıntılara karşı yeni bir uygulamaya geçiyor. Anne sütü ve emzirme sorunlarına karşı, hastanelerdeki yıllık doğum sayısına göre en az 2, en çok 5 olmak üzere 'emzirme danışmanları' göreve getirilecek.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilin sağlık müdürlüklerine "Bebek ve Küçük Çocuk Beslenme Programları" konulu genelge gönderildi. Genelgeye göre; bebeklerdeki beslenme yetersizliklerinin önüne geçmek için emzirmenin doğumdan sonra en kısa sürede başlatılması, bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi, 6. ayın ardından uygun ek besinlerle emzirmenin 2 yaş ve sonrasına kadar sürdürülmesi gerekiyor.

DÜNYADAKİ 20 BİN BEBEK DOSTU HASTANE'DEN 1329'U TÜRKİYE'DE

Sağlık Bakanlığı, yurt genelinde yürüttüğü "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı" ile çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması, bebek ve çocuk ölümlerinin önlenmesi için mücadele ediyor. Program kapsamında, sunulan hizmetlere göre kurum ve iller için Bebek Dostu Hastane (BDH), Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu, Bebek Dostu İl, Altın Bebek Dostu İl tanımlamaları kullanılıyor.

156 ülkede uygulanan program kapsamında dünya genelinde 20 binin üzerindeki BDH'den 1329'u Türkiye'de bulunuyor.

Çalışmalar sonucunda sadece anne sütü ile beslenen bebek oranında artış sağlanırken, bir süre emzirilen çocukların oranı yüzde 96,5'e, ortanca emzirme süresi de 17 aya yükseldi.

EMZİRME DANIŞMANLARI GÖREV YAPACAK

Tüm bebeklerin beslenmesinin sağlıklı başlaması ve sürdürülmesi için yeni uygulamalar hayata geçirilecek.

Bu kapsamda, yıllık doğum sayısı 500 ve üzeri olan BDH'lerde program izleme komitesi kurulacak. Bu komite aracılığıyla kurumun BDH iç denetimleri sürdürülecek ve devamlılığı sağlanacak.

Yıllık doğum sayısı bin ve üzerinde olan hastanelerde "Emzirme Destek Birimleri" oluşturulacak. Bu birimlerde görev yapacak yetkin sağlık personelleri, annelerin anne sütü ve emzirme konusunda yaşayabilecekleri sorunların çözümü için hizmet verecek.

Ayrıca yılda 500 ve üzeri doğum olan hastanelerdeki ebe, hemşire veya doktorlar arasından "emzirme danışmanları" belirlenecek. Hastanelerden yıllık 500-1000 doğum olanlarda en az 2, 1000-2000 doğum olanlarda en az 3, 2000-4000 olanlarda en az 4, 4000 üstü doğum olanlarda en az 5 "emzirme danışmanı" görev yapacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...