Tgrt Haber
08 Kasım 2022 11:44 - Güncelleme : 08 Kasım 2022 12:41

Grip, Korona, soğuk algınlığı patladı! Profesör İsmail Balık uyardı: Testsiz ayırt etmek imkansız

Koronavirüs’ün etkisi zayıfladı derken şimdi de grip vakaları patladı. Pandemi önlemlerinden dolayı son yıllarda görülmeyen grip vakaları çok sert bir dönüş yaptı. Grip, Koronavirüs, soğuk algınlığı gibi hastalıkları birbirinden ayırmak zorlaşınca işler daha da karışık bir hal aldı. Prof. Dr. İsmail Balık, vatandaşları uyararak “Daha salgın başlamadı. Vakalarda ciddi artışlar olacak. Hastalıkları belirtilerinden ayırmak mümkün değil” dedi.   

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Kovid-19,Koronavirüs,Grip,Nezle,HSP virüsü,zatürre

Kış geldi, Kovid-19, grip, soğuk algınlığı, zatürre gibi hastalıklarda da ciddi bir artış yaşanmaya başladı. Pandemi önlemleri çerçevesinde grip salgını geçtiğimiz yıllarda neredeyse yaşanmazken bu yıl sert bir dönüş yaptı. TGRT Haber’den Merve Özcan’ın sorularını cevaplayan Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

TESTİZ AYIRT ETMEK MÜMKÜN DEĞİL  

Balık, “Kovid, grip, soğuk algınlığı, sinüzit, zatürre gibi hastalıklar birbiriyle çok karıştırılıyor ve belirtileri birbirine çok benziyor. Bu mevsimlerde, salgınların başladığı bu dönemlerde şikayetleri olanların mutlaka bir hekime başvurmaları gerekiyor ve hangi enfeksiyonu geçirdiğinin ayırdını yapması gerekiyor. Sadece belirtilere bakarak enfeksiyonları birbirinden ayırmak mümkün değil. Her bir hastalık için özel testler var. Ancak bu testlerle yüzde 100 ayrım yapılabilir” dedi.  

GRİP GEÇEN YILLARA GÖRE DAHA AĞIR SEYREDİYOR! AŞI BU YIL ÇOK ÖNEMLİ  

Kovid-19 önlemleri nedeniyle 2020 ve 2021’de pek grip vakalarının görülmediğini belirten Balık, şunları söyledi: “Vatandaşlar bu virüslerle birkaç yıl aradan sonra yeniden karşılaşınca hastalık daha ağrı seyredilebiliyor, daha ölümcül olabiliyor. Bu yıl grip aşısını yaptırmak geçtiğimiz yıllara göre daha önemli. daha salgın başlamadı, önümüzdeki günlerde ciddi artışlar olacak. Risk altında olanların mutlaka grip, zatürre aşısı olması gerekiyor. Çünkü onlarda da Kovid-19 kadar ölümcül olabiliyor.  65 yaş üzerindeki olanlar, diyabet, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı, gebeler ve bağışık sistemi rahatsızlığı olanlar aşı olmalıdır” dedi. 

Grip, Korona, soğuk algınlığı patladı! Profesör İsmail Balık uyardı: Testsiz ayırt etmek imkansız

ÇOCUKLARDA HSP VİRÜSÜNE DİKKAT!

Covid-19’da maske, mesafe ve hijyen önlemlerinin grip için de geçerli olduğunun altını çizen Balık, “Bu önlemleri alırsak grip salgını yayılmaz ve kişisel önlemlerimiz sayesinde hasta olmayız” uyarısında bulundu. HSP virüsünün çocuklar arasında çok yaygın olduğunun altını çizen Balık, ebeveynlere hasta olan çocuklarını okula göndermemelerini tavsiye etti. Çocuklardan ebeveynlere de hastalık geçtiğini belirten Balık, şayet aileler çalışıyorsa onlara da işe girmemeleri ve mutlaka doktora başvurmalarını önerdi. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...