Tgrt Haber
31 Ağustos 2022 14:47 - Güncelleme : 31 Ağustos 2022 16:33

Covid’in çıkış merkezi Wuhan’dan yeni virüs alarmı: Bu kez çizgili çimen farelerinden geliyor

1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinden yayılan covid-19 (koronavirüs) şimdiye kadar 6,5 milyon insanın ölümüne neden oldu. Dünya çapında büyük salgına neden olan Covid-19’un çıktığı Çin’in Wuhan kentindeki laboratuvarda, bu kez yeni bir virüs alarm verdi. Uzmanlar, çizgili çimen farelerinde bulunan bu virüsün insanlar üzerindeki etkilerinin henüz belirsiz olduğunu söylüyor.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Covid’in çıkış merkezi Wuhan’dan yeni virüs alarmı: Bu kez çizgili çimen farelerinden geliyor
covid,yeni virüs,çin,wuhan

Covid-19 salgınının çıkış merkezi olan Çin’in Wuhan kentindeki bir laboratuvarda kod adı ‘LsPyV KY187’ olan yeni bir virüs tespit edildi. Uzmanlar virüsün, her sene milyonlarca çocuğu enfekte eden fakat hafif olan ‘poliomavirüs’ ailesinden olduğunu ve çizgili çimen farelerinde bulunduğunu belirtiyor.

ÇİZGİLİ ÇİMEN FARESİNDE TESPİT EDİLDİ

Bilim adamları, 2016 ila 2019 yılları arasında Kenya'da test ettikleri yüzlerce kemirgende saptadıkları ‘LsPyV KY187’ kod adlı virüsü, Covid-19 salgınının çıkış merkezi olan Wuhan'daki biyokimyasal araştırma tesisine analiz amacıyla gönderdi. Yeni polyomavirus, çizgili bir çimen faresinde tespit edildi. Bu çalışma, Virologica Sinica adlı bilim dergisinde yayımlandı. Ancak araştırmacılar, yeni virüsün bilinen herhangi bir patojenle yakından ilişkili olmadığı için insanlar üzerindeki etkisinin henüz belirsiz olduğunu açıklıyor.

Covid’in çıkış merkezi Wuhan’dan yeni virüs alarmı: Bu kez çizgili çimen farelerinden geliyor

226 FARE, 5 KIR FARESİ, 1 KİRPİ İNCELENDİ

Covid-19’un 2019 senesinde Wuhan Viroloji Enstitüsündeki laboratuvardan sızmış olabileceği belirtilmişti. Aynı laboratuvarın, yeni bir virüsün ortaya çıkışında yine adı geçiyor. Geçen yıl Kasım ayında yapılan son çalışmada Kenya’daki 232 hayvandan alınan örnekler incelendi. Araştırmacılar, tümü insanlara sıçrayan zoonotik bulaşıcı hastalıkların taşıyıcıları olarak bilinen 226 fare, 5 kır faresi ve 1 kirpi inceledi. Numuneler PCR analizi için Wuhan Viroloji Enstitüsü’ne gönderildi. Söz konusu hayvanların karaciğer, akciğer ve böbrek dokusu virüslerin varlığı açısından tarandı. Toplamda 25 hayvanın testi pozitif çıktı. 

BULAŞMA RİSKİ BELİRSİZ

Çalışmayı yürüten uzmanlar, ‘LsPyV KY187’ kod adlı virüsü küçük memeli konakçılarda ya da insanlarda hastalığa neden olduğu bilinen herhangi bir virüsle yakından ilişkili olmadığını belirtti. Araştırmacılar “insanlarda hastalığa neden olma yetenekleri ve potansiyel zoonotik bulaşma riski belirsiz ve daha fazla değerlendirilmesi gerekir” sonucuna ulaştı.

BÖBREK VE HATTA BEYİN HASARINA NEDEN OLABİLİYOR

Uzmanlara göre, yetişkinlerin yaklaşık yüzde 80'i hayatlarının bir noktasında, en yaygın olarak çocukluk döneminde bir ‘polyomavirus enfeksiyonu’ geçiriyor. Virüs üst solunum yollarında yaşıyor ve genellikle hiçbir semptom göstermiyor. Üstelik asla vücuttan tamamen atılmıyor. Nadir de olsa bağışıklığı baskılanmış hastalarda virüs yeniden etkinleşip çoğalabiliyor, böbrek ve beyin hasarına neden olabiliyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...