Tgrt Haber

Yeni araştırmada çarpıcı tespit: Covid-19'un sonunu Omicron getirecek

22 Aralık 2021 12:09
Yeni araştırmada çarpıcı tespit: Covid-19'un sonunu Omicron getirecek
pandemi,covid 19,omicron,salgın,sağlık

ABD’de yapılan bir araştırma yeni varyant Omicron’un Covid-19’un sonunu getirebileceğini gösterdi. Tam aşılı olan kişilerin Omicron varyantına yakalandığında ‘süper bağışıklık’ kazanabileceğini açıklayan bilim insanları, bu tepkinin iki doz Pfizer/BionTech aşısından 1000 kat daha fazla güçlü olduğunu söyledi. Uzmanlar ayrıca, tam aşılanan kişilerin Covid-19’un gelecekteki olası mutasyonlarına karşı da korunacağını belirtti.

ABD’de Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi (Oregon Health & Science University-OHSU) tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, tam aşılı olan kişiler Covid-19’un Omicron varyantı ile enfekte olduklarında ‘süper bağışıklık’ kazanabilir.

Araştırma, Journal of the American Medical Association’da (Amerikan Tabipler Birliği Dergisi) çevrimiçi olarak yayınlandı. Yapılan çalışma ile aşılanan kişilerin virüse yeniden yakalanması durumunun "Delta varyantına karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi" oluşturduğunu buldu. Bilim insanlarının ulaştığı bulgulara göre, Covid-19 mutasyona uğramaya devam ettikçe bağışıklık tepkisi, diğer varyantlara karşı da oldukça etkili olabilecek.

İKİ DOZ PFIZER/BIONTECH'TEN YÜZDE 1000 KAT DAHA ETKİLİ

Araştırmada, çığır açan enfeksiyonlar olarak da adlandırılan vakalardan elde edilen antikor seviyelerinin, Pfizer/BionTech COVID-19 aşısının ikinci dozundan iki hafta sonra görülenlerden yüzde 1000 oranında daha etkili olduğu ileri sürüldü.

Bundan daha iyi bir bağışıklık tepkisi alınamayacağını belirten çalışmanın yazarı ve OHSU Tıp Fakültesi'nde Moleküler Mikrobiyoloji Ve İmmünoloji Yardımcı Doçent Fikadu Tafesse, “Bu aşılar ciddi hastalıklara karşı çok etkili. Çalışmamız, aşılanan ve ardından çığır açan bir enfeksiyona maruz kalan bireylerin süper bağışıklığa sahip olduğunu gösteriyor” dedi.

Yeni araştırmada çarpıcı tespit: Covid-19'un sonunu Omicron getirecek

‘COVID-19’UN SONUNU OMICRON GETİRECEK’

Yeni varyant Omicron’un muhtemelen Covid-19’un sonunu getireceğini belirten OHSU Tıp Fakültesi Bulaşıcı Hastalıklar Doçenti Dr. Marcel Curlin, "Bence bu nihai bir oyunun sonu anlamına geliyor. Bu, pandeminin sonunda olduğumuz anlamına gelmiyor, ancak inme olasılığımız olan yere işaret ediyor. Bir kez aşılanıp virüse maruz kaldıktan sonra, muhtemelen oldukça iyi olacaksınız ve gelecekteki varyantlardan korunacaksınız. Çalışmamız, uzun vadeli sonucun dünya çapındaki salgının şiddetinin azalması olacağını ima ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘COVID-19 MEVSİMSEL HASTALIK OLACAK’

Öte yandan, Batı’nın önemli bilim insanlarından biri ve Alman hükümetinin danışmanı olan Christian Drosten, geçen haziranda Covid-19’un 2021 yılından sonra pandemi niteliğini kaybedip mevsimsel bir hastalık haline geleceğini, kış aylarında vakalarda artış olacağını ancak güçlendirici doz aşılarla hastalığın kontrol altına alınacağını söylemişti. Bu durumun birkaç yıl tekrar edeceğini belirten Drosten, "Covid-19, soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olan daha yerleşik corona virus çeşitleri gibi davranacak” açıklamasında bulunmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...