Tgrt Haber
22 Eylül 2022 16:42 - Güncelleme : 22 Eylül 2022 19:41

Cildiniz çok mu hızlı morarıyor? Nedeni bazı vitaminlerin eksikliği olabilir

Fark etmeden masanın köşesine hafifçe çarptığınız bacağınızda, birkaç saat sonra morluk oluşuyorsa, hatta bazen soyunduğunuzda vücudunuzun çeşitli yerlerinde gördüğünüz ve ne zaman olduğunu hatırlamadığınız morartılar gözünüze çarpıyorsa muhtemelen hassas ve çabuk çürüyen bir cilde sahipsiniz. Uzmanlar bu durumun neden kaynaklandığını şöyle sıralıyor…

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Cildiniz çok mu hızlı morarıyor? Nedeni bazı vitaminlerin eksikliği olabilir
sağlık,vitamin

Hızlıca moraran ve çabuk iyileşmeyen bir cilde sahipseniz bunun birkaç nedeni bulunuyor. Genel olarak genetik faktörlere bağlı olan bu durumu uzmanlar, kullanılan bazı takviyelere ya da vitamin eksikliğine de bağlayabiliyor.

BİR KADINSANIZ MORARMA OLASILIĞINIZ DAHA YÜKSEK

Çok ilginç gelse de kadınlar erkeklerden daha kolay morarıyor. Uzmanlar bu durumun nedenini şöyle açıklıyor: “Erkekler kadınlardan daha kalın bir cilde sahiptir ve erkeklerde ayrıca kan damarlarını travmaya karşı koruyan daha fazla kolajen bulunur. Bu durum morarma olasılıklarını düşürür. Kadınlarda ise durum tam tersidir. Hem ciltleri daha incedir hem de kolajen daha düşüktür. Bu durum darbelerde derinin daha hızlı renk değiştirmesini sağlar.”

YAŞLANMAK

Yaşınız morluklara karşı ne kadar hassas olduğunuzda önemli rol oynuyor. Dr. Fisher, konuyla ilgili “Yaşlandıkça cildiniz incelir. Bu, derideki kan damarlarını da daha savunmasız hale getirir. Kan damarlarınız da yaşlandıkça elastikiyetini kaybederek daha kolay yırtılmalarına ve morarmalara neden olur.” Şeklinde ifade ediyor.

Cildiniz çok mu hızlı morarıyor? Nedeni bazı vitaminlerin eksikliği olabilir

TAKVİYE İLAÇLAR

Temel vitamin ve mineralleri yerine koymak amacıyla alınan takviye vitaminler ve ilaçlar daha kolay morarmanıza neden oluyor. Bu yüzden takviye almaya başlamadan önce doktorunuza danışarak test istemeli ve takviyeler yerine besinlerin kendisinden yararlanmayı denemelisiniz.

KAN SULANDIRICILAR

Bazı insanlar pıhtılaşmayı önlemek için aldığı kan sulandırıcılar farklı etkilere sahip oluyor. Özellikle ibuprofen ve aspirinin kan inceltici etkisi bulunuyor. Bu durum cildinizi hassaslaştırarak morarma olasılığınızı arttırıyor.

C VE D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ MORARMALARA NEDEN OLUYOR

C veya D vitamini eksikliği açıklanamayan morarmalara neden olabiliyor. Bununla birlikte, C vitamini veya D vitamini eksikliğine karşı bu vitaminlerce zengin besinleri tüketmek son derece önemli bir rol oynuyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...