Tgrt Haber
22 Aralık 2021 17:36

Başhekimden çarpıcı Turkovac yorumu: Başarılı ve ciddi yan etkileri yok

Türkiye’nin milli aşısı Turkovac, acil kullanım onayı aldı. Peki Turkovac ne kadar etkili, yan etkileri var mı? İlhan Varank Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, Turkovac’ın güvenli bir liman olduğunu belirterek “ciddi yan etkileri yok ve başarılı” dedi.

Başhekimden çarpıcı Turkovac yorumu: Başarılı ve ciddi yan etkileri yok
Turkovac,Turkovac yan etkisi

Yerli Covid-19 aşısı Turkovac’a acil kullanım onayı verildi ve hemen ardından üretim için düğmeye basıldı. Böylece Türkiye dünyada aşı üreten 9 ülkeden biri olarak önemli bir başarıya imza attı. Peki Turkovac Kovid-19’a karşı ne kadar etkili, yan etkileri var mı? Omicron kapanmaya neden olur mu? İlhan Varank Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, TGRT Haber’de Turkovac’ı, Türkiye’nin pandemi tablosunu ve yeni varyant Omicron’u değerlendirdi. 

OMİCRON BÜYÜK SALGINLARA NEDEN OLABİLİR 

Omicron’un Güney Afrika’da ortaya çıkması ve hızlı bulaşması dolayısıyla tüm dünyada bir tedirginliğe yol açtığını belirten Tanoğlu, virüsün yayılmasının önlemek için şunları önerdi: “Yapılması gereken en önemli şey maske takılmasına, hijyen kurallarına ve aşı programlarına riayet edilmesidir. Kalabalık ortamlardan uzak durun.” Varyantın hızlı yayılmasından dolayı daha büyük salgınlara neden olabileceğine dikkat çeken Tanoğlu, özellikle yılbaşında kalabalık ortamlardan uzak durulması konusunda uyardı. 

Başhekimden çarpıcı Turkovac yorumu: Başarılı ve ciddi yan etkileri yok

TURKOVAC GÜVENLİ BİR LİMAN 

Turkovac’ın ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tanoğlu, “Turkovac’ın Faz-3 çalışması devam ediyor. Turkovac diğer aşılar gibi oldukça başarılı, ciddi bir yan etkisi yok, aşıyı olanlarda yoğun bakıma yatan hasta çok az, ölen yok. Aşının sonuçları oldukça başarılı. Hatırlatma dozu Turkovac olanların antikor seviyelerinin çok yüksek seviyelere çıktığını gözlemliyoruz. Doğal olarak çok daha güvenli bir liman. Varyantların geneli için etkili olduğunu söyleyebiliriz, bazı şeyler de zamanla ortaya çıkacaktır” dedi.

YENİDEN KAPANMA OLUR MU? 

Tanoğlu, Kovid-19’a karşı hatırlatma dozunun çok önemli olduğunu söyledi. Virüsün ölüme yol açtığını hatırlatan Tanoğlu, “Bu yüzden antikorlarımızı yüksek seviyede tutmamız ve aşı tereddütünden çıkmamız gerekiyor. Şimdilik virüsü öldüren bir ilaç yok. Elimizde aşı mevcut” diye konuştu. “Omicron bizim alacağımız tedbirlerden daha güçlü değil” diyen Tanoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Kapanma olacağını sanmıyorum. Salgının başından beri ne öneriliyorsa ona riayet etmeliyiz. Tedbirler azaldıkça Omicron hızlı bulaşacaktır.” 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...