Tgrt Haber
31 Ocak 2022 16:00 - Güncelleme : 02 Şubat 2022 00:46

Akıllı telefonla COVID-19 testi yapılabilecek

Bilim insanları, COVID-19 enfeksiyonuna yol açan koronavirüsü tespit etmek için çeşitli yöntemler geliştiriyor. ABD’deki bir grup araştırmacı, telefonla yapılabilen bir PCR testi geliştirdiklerini açıkladı.

Akıllı telefonla COVID-19 testi yapılabilecek
sağlık,covid19,koronavirüs,pcr

COVID-19 salgını tüm dünyada devam ederken, bilim insanlarından yenilikçi ve hayatı kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar geliyor. ABD’li bilim insanları akıllı telefon aracılığıyla yapılan bir PCR testi geliştirdi. 

California Üniversitesi bilim insanları, “smaRT-LAMP” adlı test için "Bacticount" adlı bir uygulama ve test kitinin gerekli olduğunu açıkladı. LED ışıklı testte kişiden tükürük örneği alınıyor ve renk reaksiyonlarına göre sonuç belli oluyor. 

Araştırma ekibi, bu test kitini 7 dolardan satışa çıkarmayı planlıyor. Bununla birlikte, araştırmacılar bu test kitinin standart PCR testi kadar doğru sonuç vermesini bekliyor. 

TÜKÜRÜK ÖRNEĞİ

Akıllı telefonla aracılığıyla yapılan COVID-19 testinin yanı sıra kullanıcıların "Bacticount" adlı bir uygulamayı indirmesi ve test kitine sahip olması gerekiyor. Tükürükten RNA’nın tespit edilmesi için reaktif bir solüsyon ekleniyor. 

Akıllı telefonla COVID-19 testi yapılabilecek

Ardından tükürük örneği LED ışıklı bir karton kutu ile kaplanıyor. Son olarak, akıllı telefonun kamerasını LED ışıklarına doğrulttuğunda renk reaksiyonlarına göre test edilen örneğin pozitif olup olmadığı ortaya çıkıyor. 

Peki, ışık hangi renk olursa kişinin COVID-19’lu olduğu anlaşılıyor? Uygulamada parlak kırmızı bir ışık olursa pozitiftir. Bu arada, Baticount uygulaması şu anda yalnızca Samsung Galaxy S9 serisi ile uyumlu. Ayrıca araştırma henüz sadece 50 kişilik bir ekip üzerinde yapıldı. Ancak yine de sonuçların umut verici olduğu açıklandı. 

Araştırma ekibi, smaRT-LAMP'nin yeni COVID-19 varyantlarını tanımlamaya yardımcı olabileceğini söyledi. Bu arada, akıllı telefonlarla yapılan COVID-19 test kitinin, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan insanlara büyük bir kolaylık sağlayacağını belirttiler.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...