Tgrt Haber
27 Haziran 2022 16:10 - Güncelleme : 27 Haziran 2022 16:21

Meclis Başkanı Şentop Erdoğan'ın adaylık tartışmasına son noktayı koydu

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığına yönelik tartışmayla ilgili net konuştu. Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle sadece bir kez seçildiğine dikkat çeken Şentop, tartışmanın bir anlamı olmadığını söyledi. Meclis Başkanı Şentop ayrıca, erken seçim ihtimalinin de bulunmadığının altını çizdi.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Meclis Başkanı Şentop Erdoğan'ın adaylık tartışmasına son noktayı koydu
mustafa şentop,erdoğan,seçim,erken seçim

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığına yönelik tartışma, erken seçim ihtimali ve Meclis’te biriken fezlekeler ilgili Türkiye gazetesinden Akif Bülbül’e önemli açıklamalarda bulundu. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü kez seçimde aday olabilmesinin önünde engel bulunmadığını söyledi. Erken seçim ihtimalinin olmadığını vurguladı.

ERDOĞAN’IN ÜÇÜNCÜ KEZ ADAYLIĞI

Anayasada en fazla iki defa Cumhurbaşkanı adayı olunabileceğine dair bir madde bulunuyor. O madde de tartışmalara neden oluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir kez daha aday olamayacağını savunan muhalefete cevap veren Meclis Başkanı Mustafa Şentop Cumhurbaşkanı’nın yeni sistemle sadece bir kez seçildiğine dikkat çekerek şunları dile getirdi: “Tayyip Erdoğan iki defa seçildi” dediğinizde hukukçu olarak “hangi kanuna göre iki defa seçildi” diye sorarım. Cumhurbaşkanı 2007 ile 2018 arası yürürlükte olan 101. maddeye göre bir kere seçilmiştir. Adaylığının önünde engel yoktur. İki farklı kanun maddesine göre birer defa seçilmiş. İkinci defa seçim söz konusu değil.

Muhalefetin erken seçim iddiasını da yalanlayan Şentop, “Bu tartışma anlamsız. Ben erken seçim ihtimali görmüyorum” dedi.  

ERKEN SEÇİM OLACAK MI?

Şentop, “Erken seçim tartışmaları sisteme zarar veriyor” diyerek muhalefetin tutumunu eleştirdi: Siyasi partiler, ‘az kaldı, seçim oldu, olacak, teyakkuzda olalım’ söylemleriyle kendi tabanlarının motivasyonunu sağlamaya çalışıyorlar. Genel olarak Türkiye’deki siyasi sisteme zarar veren yönleri var.

Dokunulmazlık fezlekeleri ile ilgili de konuşan TBMM Başkanı Şentop, Mecli’ste çok fazla dosyanın biriktiğini ve bundan rahatsız olduğunu dile getirdi.

TBMM'DE BİRİKEN FEZLEKELER

Meclise sunulan dokunulmazlık dosyalarına da değinen ve “Bu kadar fezlekenin olmasından rahatsızım” diyen Meclis Başkanı Şentop, milletvekillerinin dokunulmazlıktan istifade ederek bir suçtan kurtulamayacağını vurguladı: Dokunulmazlık, parlamentoyu korumak için ihdas edilmiş bir kurumdur. Bunu kalkıp kamu görevlilerine hakaret etmede, onlara karşı müessir fiil uygulamada bir zırh gibi kullanmaya kalkarsanız bu onun artık suistimali olur ve bunun suistimalini de hiçbir hukuk düzeni korumaz.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...