Tgrt Haber
19 Temmuz 2022 19:24 - Güncelleme : 19 Temmuz 2022 22:04

Son dakika! Savaş sonrası Tahran'da ilk yüz yüze zirve: Erdoğan, Putin ile görüştü

Son dakika haberi: İran'da üçlü zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Görüşme öncesi Putin ile kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son İstanbul görüşmelerinde de Rus heyetinin yaklaşım tarzı çok olumluydu. Buradan alacağımız netice tüm dünyayı da olumlu etkileyecektir" dedi.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Son dakika! Savaş sonrası Tahran'da ilk yüz yüze zirve: Erdoğan, Putin ile görüştü
erdoğan,putin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 yıllık bir aradan sonra üçlü zirve için Tahran’a gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in üçlü zirve öncesinde görüşme yaptı. Ukrayna savaşından sonra iki lider ilk kez yüz yüze görüştü. Astana Üçlü Zirvesi marjında İran'da bulunan iki liderin başbaşa görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili görüşme öncesi Putin ile kameralar karşısına geçti. Baş başa görüşme öncesi salona girişte el sıkışarak basın mensuplarına görüntü veren iki lider, kısa birer konuşma yaptı. 

"TÜM DÜNYAYI OLUMLU ETKİLEYECEK"

Erdoğan, ikili zirve öncesi yaptığı açıklamada "Diplomasimizi telefonlarla sürdük. Bugün Astana Formatında bir araya gelmek büyük avantaj oldu. Yoğun bir gündemimiz olacak. Arabuluculuk formatında Rusya’nın tavrı umut ediyorum olumlu yönde olur. Son İstanbul görüşmelerinde Rus heyetinin tavrı olumluydu. Buradan alacağımız netice tüm dünyayı olumlu yönde etkileyecektir. Görüşmelerimizin olumlu geçeceğini umut ediyorum" dedi.

PUTİN'DEN ERDOĞAN'A 'TAHIL KORİDORU' TEŞEKKÜRÜ

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı ve gıda problemleri konusunda arabuluculuk çabalarından dolayı teşekkür etti.

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, "Sayın Başkan sizi gördüğüme sevindim. Yaklaşık 1 yıldır görüşmüyoruz” dedi. Putin’in bu sözlerine karşılık veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “Sık sık telefonda görüşüyoruz” diye konuştu. Açıklamalarına devam eden Putin, “İlişkilerimiz her durumda gelişiyor. Çok önemli bir hızda ticari ciromuz artıyor. Astana Zirvesi öncesinde ikili görüşme fırsatı bulduğumuz için mutluyum. Elbette birçok soru var. Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı konusunda müzakere için bir platform oluşturduğunuz ve arabuluculuk çabalarınız için teşekkür ederim. Tüm sorunlar henüz çözülmedi. Ancak ileri yönde bir hareket olduğu gerçeği olumlu” ifadelerini kullandı.

"SURİYE'DE BİR ÇOK SORUN VAR"

Suriye konusunda da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a görüşlerini aktaran Putin, “Tabii ki Suriye’deki yerleşime dair birçok sorun var. Ancak gelecek vaat eden büyük ikili projeler de ilerliyor ve gelişiyor. Tabii ki bir diğer önemli görüşmemiz Dağlık Karabağ sorununun çözümü. Geçtiğimiz günlerde Hazar Zirvesi’nde, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştüm ve size kocaman bir selam getirdim” dedi.

ÜÇLÜ ZİRVE

Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanı'nın da Tahran'da olduğu belirtirken Erdoğan-Putin zirvesinin ardından Erdoğan, Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Astana formatında üçlü zirve gerçekleştirecek. Zirvenin ana gündem maddesi ise Suriye olacak. Suriye'deki son durum, yeni anayasa, siyasi çözüm süreci, terörle mücadele ve mültecilerin geri dönüşü gibi başlıklar ele alınacak.

REİSİ İLE İKİLİ GÖRÜŞME

Türkiye İran İş Birliği Konseyi ortak basın toplantısında, Erdoğan Türkiye’nin terörle mücadelesindeki kararlılığını vurguladı ve bu konuda İran ile iş birliğine dikkat çekti. İran cumhurbaşkanı İbrahim reisi ise Türkiye ile 25 yıllık doğal gaz anlaşmasının süresinin uzatılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'da terörle mücadele mesajı verdi. Astana üçlüsü olarak zirvenin önemine dikkat çeken Erdoğan, İran ve Rusya ile gelişmelerin son halini masaya yatıracaklarını ifade etti. Ortak basın toplantısında konuşan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ise Türkiye ile İran arasındaki 25 yıllık doğalgaz anlaşmasının süresinin uzatılacağını açıkladı.

Son dakika! Savaş sonrası Tahran'da ilk yüz yüze zirve: Erdoğan, Putin ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sabah saatlerinde mevkidaşı Reisi, resmi törenle karşıladı. Karşılamada ünlü “Çağrı” filminin müziği çalındı. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile ikili görüşme gerçekleştirildi. İran ile Türkiye arasında 8 ayrı başlık altında iş birliği anlaşmaları imzalandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...