Tgrt Haber
28 Ocak 2014 18:24

Başbakan Erdoğan, İran ziyareti öncesi konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basına gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erdoğan, İran ziyareti öncesi konuştu
başbakan erdoğan, erdoğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ziyareti, Esenboğa Havalimanı'

Başbakan Erdoğan İran ziyareti öncesi açıklama yapıyor. İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları... Başbakan Erdoğan: 2013 yılında ikili ticaret hacmimiz 13,5 milyar dolara ulaştı. Bu rakam önceki yıla oranla düşüş ifade ediyor. Ancak 30 milyar dolar seviyesini yakalmayı umuyoruz.İran'ın nükleer programı için yeni bir dönem başladı. Sürecin İran üzerindeki yaptırımların kaldırılmasını sağlayacak nihai bir anlşmaala sonuçlanmasını bekliyoruz. Bölgemizde son dönemde meydana gelen olaylarla ilgili görüş alış verişinde bulunacağım. Yaptırımları kaldıracak bir anlaşma temenni ediyoruz. İran ve Türkiye bölgede söz sahibi iki ülkedir.
İKİNCİ CENEVRE KONFERANSI
55 bin fotoğraf karesini bütün Dünya görmüş vaziyette. Şu ande Cenevre 2 hala devam ediyor. Nasıl bir netice çıkar kestirmek kolay değil. Özellikle Rusya ve İran'ın tavrı önem arz ediyor. Bu ziyaretimizde bunları görüşeceğiz. Suriye'dekği gelişmeleri Güvenlik Konseyi'ne taşıyoruz. Bütün bu attığımız adımlar hep vetoyla karşılık buldu.
ŞİŞİLİ BELEDİYESİ'NE SALDIRI
Devlet yönetmek farklı bir şey. Son seçimlerde bizm 200'e yakın sadece İstanbul'da taşlarla molotof kokteylleriyle. Sabrımızın neticesini başarılı bir seçim sonucuyla aldık. Esenyurt'ta meydana gelen olay içeriği itibariyle şudur deme konumunda değilim ama Emniye Teşkilatımız süratle müdahele etmiş neticesinde 9 kişi gözaltına alındı. Şu anda mahkeme sevkleri ile ilgili çalışmalar sürüyor. Tabi neticesi ne olur bilemem. Ölen kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum. Seçim arefesinde böyle bir tablonun ortaya çıkması üzücü. Esenyurt çokBununla da yetinmediler Başkanımızın evine 2 kez ses bombası atıldı. Bunlar caydırmaya yönelik seçim öncesi korku atmosferi oluşturmaya yönelik adımlar. Tabi yılmak söz konusu değil. Ayrıca Şişli Belediyesi'ne yapılan saldırı da manidardır. Tabi senaryo mudur karşı adım mıdır? SDilahı oaraya bırakılması anlamlıdır. Emniyet takibini sürüdürmektedir.
MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI
Ben konuyla ilgili açıklama yapsam MB'ye müdahale etti diyecekler. Ben faizlerin arttırılmasına karşıyım. Ama müdahale yetkim yok. Sorumluluğu da onlara aittir. Yarın oraada doğacak herşeyin hesabını vereceklerdir. Temenni ederim alacakları karar isabetli olur.
HSYK DÜZENLEMESİ
Muhalefetin bu konuyla ilgili sorun çözme noktasında teklifi yok. Anayasa değişikliğine hayır dediler. Yasal düzenlenmeye de yanaşmadılar. Bu paketin bir adalet akademileriyle ilgili bir HSYK ile ilgili kısmı vardı. Temenni ederim ki en azından adalet akademisiyle ilgili kısmı önümüzdeki hafta içerisinde adımı atarız. Temmeni ederim ki bu ziyarette somut sonuçları alırız. Petrol noktasından ellerinde ciddi bir birikim var. Ziyaretimde bu konuları ele alacağız. İşlenmiş altın noktasından ciddi bir ihracat piyasasıydı İran. Sıkıntı oldu. Yeni dönemle iligili adımları değerlendireceğiz.
YENİDEN YARGILAMA TARTIŞMASI
TÜBİTAK olayı bilirkişilerle alakalı. Hepsi biliirkişilerle alakalı bir konu. Bu bilirkişlerin hazırladığı rapor ne içeriyor görmü değilim. Henüz Ergenekonla ilgili gerekçeli kararı görmüş değiliz. Bu konuyla iligi açıklama yapmamız mümkün değil. Bakanlığımız yeniden yargılanma sürecini çalışıyor, değerlendiriyor. Özel yetkili mahkemeleri kaldırmayı kesinlikle hedeflemiş durumdayız.TMK'yı kaldırıp ilgili maddeleri TCK'ya aktaracağız. ÖYM'leri kaldırarak, bu mahkemeleri tamamiyle ağır ceza mahkemelerine devretmek suretiyle bu süreci kapatmış olacağız. Şu anda, 133 ağır ceza mahkemesi var, 8 tane de ÖYM var. Bundan sonra 133 ağır ceza mahkemesiyle bu süreci sürdüreceğiz.
YALÇIN AKDOĞAN'IN DİNLENİLMESİ TALEBİ
Ben bu tür çağrılara yönelik geniş metin görmedikten sonra karar vermem mümkün değil. Bunları neye dayanarak söylüyorlar? Atılması gereken adım varsa bunları da çekinmeden atarız.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...