Tgrt Haber
18 Ocak 2023 21:53 - Güncelleme : 19 Ocak 2023 00:01

Son dakika! ABD'de kritik zirve! Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşı Antony Blinken ile görüştü: F16 talebi masada

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile görüştü. ABD Dışişleri Başkanı Antony Blinken, tahıl koridoru anlaşması nedeniyle Türkiye'ye teşekkürlerini iletirken, Çavuşoğlu ise F-16 sorun ile ilgili, "F16 talebimizi gündeme getireceğiz" açıklamasında bulundu. Toplantı sonrası kameraların karşısına geçen Bakan Çavuşoğlu, "Biz Türkiye olarak bugüne kadar atılan adımları olumlu karşıladık. İsveç şu an için yolun başında bulunuyor" açıklamasında bulundu.

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
Son dakika! ABD'de kritik zirve! Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşı Antony Blinken ile görüştü: F16 talebi masada
Çavuşoğlu,ABD

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile başkent Washington'da bir araya geldi. Toplantı öncesinde basına açıklamada bulunan Bakan Çavuşoğlu, Blinken ile yapacakları toplantıda ikili ilişkiler, bölgesel konular ve ekonomik işbirliğini konuşacaklarını açıkladı. 

F-16 TALEBİ MASADA

Bakan Çavuşoğlu, "Geçen yıl ticaret hacmimiz 30 milyar doları aşmıştı. Hedefimiz 100 milyar dolar ve ekiplerimizin de görüştüğü üzere enerji ve yatırım alanlarında fırsatlar var. Elbette ki özellikle bizim F-16 talebimiz başta olmak üzere ikili savunma işbirliğimizi de ele alacağız" dedi.

Türkiye'nin F-16 talebinin, sadece Türkiye için değil NATO ve ABD'nin güvenliği için de önemli olduğunu belirten Çavuşoğlu, "İşbirliğimiz ve ortak stratejik menfaatlerimize uygun olarak bunun onaylanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Çavuşoğlu, görüşmede başta PKK terör örgütü olmak üzere terörle mücadele, Suriye, Doğu Akdeniz, Orta Doğu ve Kafkaslar'daki gelişmelerin de ele alınacağını söyledi.

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması'nı kurumsallaştıracaklarını ifade eden Çavuşoğlu, bu mekanizmanın şimdiye kadar çok faydalı olduğunu dile getirdi. 

TAHIL KORİDORU TEŞEKKÜRÜ 

Blinken ise Türkiye ile ABD ilişkilerinin önemine vurgu yaparken müttefikler olarak iki ülke arasında bazı konularda farklıların olduğuna da işaret etti.

Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndaki rolünü takdir ettiklerini vurgulayan Bilinken, Ukrayna başta olmak üzere bölgedeki birçok sınamayı ve iki müttefik olarak Türkiye-ABD işbirliğini ele alacaklarını ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu, Türk basın mensupları ile basın toplantısı düzenleyecek ve ardından Türkiye'nin Houston Başkonsolosluğunun yeni kançılarya ofisinin açılışını gerçekleştirmek için Texas eyaletine gidecek.

Bakan Çavuşoğlu, daha sonra New York'ta çeşitli temaslarda bulunacak ve bu çerçevede Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul Başkanı Csaba Körösi ile görüşecek. 

GÖRÜŞME SONRASI İLK AÇIKLAMA

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasındaki görüşme sona erdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, "F16 modernizasyonu ve yeni F16 alınması da gündemimizin önemli maddeleriydi" dedi.

"İŞ BİRLİĞİMİZİ GELİŞTİRECEĞİZ"

"Enerji işbirliğimizi geliştirmek için arkadaşlarımız kendi aralarında görüşüp mutabık kaldılar. İş birliğimizi daha da geliştireceğiz. F-16 modernizasyonu ve yeni F-16 alınması da gündemimizin önemli maddeleriydi."

"İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini ele aldık. Biz Türkiye olarak bugüne kadar atıl"an adımları olumlu karşıladık. İsveç şu an için yolun başında bulunuyor. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma toplantılarını kurumsallaştırmak ve yılda en az iki kez toplanmak üzere ABD'ye teklifte bulunduk." 

NATO ÜYELİĞİ KONUSU

"ABD ile Türkiye arasında enerji işbirliğini geliştirme konusunda mutabık kaldık. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için üçlü bir ahitname imzaladık burada hangi adımların atılacağı belli. Türkiye'nin F-16 talebi ile İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin bağlantılı olmadığını, ABD Kongresinin bunları bağlantılı gibi göstermemesi gerektiğini söylüyoruz"

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...