Tgrt Haber
14 Aralık 2015 14:51

Dünyanın en büyük bakır bakracı

Gaziantepli bir bakırcı ustasının 90 yıl önce yaptığı dev bakraç, dünyanın en büyük bakır bakracı olarak gösteriliyor.

Dünyanın en büyük bakır bakracı
bakır, bakraç

Gaziantepli bir bakırcı ustası, 90 yıl önce İstanbul'da yaşayan Amerikalıya hediye olarak bakırdan dev bir bakraç yaptı. İki aylık bir çalışma sonucu yapılan bakraç, Amerikalının hayatını kaybetmesi nedeniyle ona gönderilemedi. Bir zaman sonra Gaziantep’e giden Giresunlu bir bakırcı ustası, o bakracı aldı. Giresunlu bakırcı öldükten sonra Samsunlu bakırcı ustası Mustafa Yüksel, 10 yıl önce bakracı Giresunlu ustanın oğlundan aldı. Bakracın bakımını yapan Yüksel, bakracı dükkanına koydu. Bakracın dükkana gelen müşteriler tarafından çok ilgi gördüğünü söyleyen Yüksel, ayrıca bakracı satmayacağını ve çocuklarına bırakacağını söyledi.
"AİLEMİN BİR PARÇASI GİBİ OLDU"
Bakır bakracın ilginç bir hikayesi olduğunu söyleyen bakırcı Mustafa Yüksel, "90 yıl önce Amerikalı biri Gaziantep'e gider. Orada bir bakırcı ustasıyla arkadaş olur. Amerikalı kişi İstanbul'a döndükten sonra bizim ustamız Amerikalıya bir hediye göndermek ister ve bu bakır bakracı yapar. Amerikalıya haber gönderir ama Amerikalı ölmüştür. Giresun'dan bizim çok değerli bir arkadaşımızın babası Gaziantep'e gider. O da Gaziantepli ustanın çok iyi arkadaşıdır. Gaziantepli usta Giresunlu arkadaşına barkacı hediye eder. Ben de arkadaşımın yanına gittim. Bakracı orada görünce arkadaşımdan istedim. O da beni kıramadı ve bakracı bana verdi. Şimdi benden bunu isteyen oluyor ama ben bunu vermeyi düşünmüyorum. Ailemin bir parçası gibi oldu. Benim açımdan maddi bir değeri de yok. Ben de nasipse bunu çocuklarıma bırakmayı düşünüyorum" dedi.
"BAKRAÇTA MİLYONLARCA ÇEKİÇ İZİ VAR"
Bakır bakracın çok ağır bir işçiliğinin olduğunu söyleyen Mustafa Yüksel, "Bu bakracı yapan usta sabırla bunu nakışlayarak bunu yapmış. Normalde böyle bir şey yapmak için kimse uğraşmaz. Çok zahmetli ve büyük sabır isteyen bir iş çünkü kendi ustalık bilgimle söylüyorum bu bakracın yapımında milyonlarca çekiç izi vardır. Bakracı yapan usta Türk motifini de çok iyi yansıtmış. Usta bunu tek parça bakırdan yapmış. Çekiçle ve hatasız bir şekilde yapmış. Bu bakracın bir örneği daha yok. Türkiye'de değil dünyada tektir" diye konuştu. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...