Tgrt Haber
25 Ocak 2024 06:24 - Güncelleme : 25 Ocak 2024 06:25

Zamlanan tüpte kaçak gaz tehlikesi: Bomba gibi patlayabiliyor!

Mutfak tüpünün fiyatı 620 lirayı bulunca, kaçak dolumcular devreye girdi. Otogaz istasyonlarında dahi dolum yapıldığı ortaya çıktı. Ancak uzmanlara göre otogaz, tüpteki gaz ile aynı yoğunlukta değil ve bomba niteliğinde!

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Türkiye gazetesi
Zamlanan tüpte kaçak gaz tehlikesi: Bomba gibi patlayabiliyor!
tüp,otogaz,mutfak tüpü

Akaryakıt fiyatlarının üst üste zamlanması 12 kilogramlık mutfak tüpünün fiyatını da 620 liraya kadar çıkardı. Son 1 yıldaki artış yüzde 70’i buluken, 2 kilogramlık piknik tüpünün fiyatı dahi 160 liraya yükseldi.

12 KİLO DEĞİL 7-8 KİLO GELİYOR

Yüksek fiyatlar suistimalleri de beraberinde getirdi. Mutfak tüpleriyle ilgili CİMER, sosyal medya platformları ve tüketici bloglarında ürpertici iddialar seslendirilmeye başlandı. Çok sayıda tüketici, normalde 2-3 ay giden 12 kilogramlık tüplerin 15-20 günde bittiğini ve tüplerin eksik doldurulduğunu iddia etmeye başladı. Yapılan şikâyetlerde 12 kilogramlık tüpün 7-8 kilo geldiği, eskiye göre hafiflediği ve tüplerin ebadının da kalınlaştırıldığı öne sürülüyor.

ESKİ TÜPLERE DİKKAT!

Bu durumun bazı tüp bayilerinin kaçak dolumlarından kaynaklandığı, söz konusu bayilerin boş tüpleri kendilerinin doldurdukları ve bunu da eksik yaptıkları iddia edildi.

Kaçak tüp dolumu daha çok taşra bölgelerinde görülüyor. 12 kilogramlık bir tüpün otogaz bayiinde doldurulması 450 liraya mal oluyor. Kaçak dolum yapan kişi veya işletmeler tüp başına 200 lira kâr elde ediyor. Ancak bu durum patlamalara davetiye çıkarıyor. Geçen yıl kaçak tüp dolumu yapan bir işletmeye 835 bin liralık ceza kesilmişti. Kaçak dolum yapan kişilere de büyük para cezaları uygulanıyor.

kaçak tüp dolumu

BOMBAYA DÖNÜŞÜYOR

Ancak tüp bayileri bu iddiaların asılsız olduğunu,  dolumların tesislerde yapıldığını ve kaçak dolumun mümkün olmadığını söylüyor. Bir diğer şikâyet konusu ise mutfak ve piknik tüplerinin kullanım sürelerinin dolmasına rağmen değiştirilmemesi. Birçok tüketici,  aldıkları tüplerin gaz kaçırdığını ve eski olduğunu kaydediyor.

BAYİLER SUÇU VATANDAŞA ATTI

Konuştuğumuz bir tüp bayii “Bayilerin dolumlara müdahale etmesi mümkün değil, gelen boş tüpleri tesislere gönderiyoruz ve dolu şekilde geri alıyoruz. Asıl sorun tüketicilerin kaçak tüp doldurması. Özellikle Anadolu’da bazı vatandaşlar boş tüplerini otogaz bayilerinde dolduruyor. 12 kilogramlık bir tüpe, otogaz istasyonlarında 13 kilogram gaz dolduranlar var" dedi.

kaçak tüp dolumu

EVE BOMBA SOKUYORLAR!

Bayinin iddiasına göre İnce ayar yapılarak patlaması önlenen tüpün güvenliliği de ortadan kaldırılmış oluyor. Ancak mutfak tüplerindeki gaz ile LPG gazı arasındaki, soğuk ve sıcak havalarda akışkanlığı düzenleyen propan ve bütan gazlarının karışımı bulunuyor. Mutfak tüpünde kullanılacak gazda yüzde 30 propan, yüzde 75 bütan gazı var.

Otogazda ise propan daha yoğun. Propan daha hızlı yanıcı ve basıncı yüksek bir gaz olduğu için mutfakta otogazın kullanılması eve bomba almak anlamına geliyor.

 

 

Kaynak: Türkiye gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...