Tgrt Haber
16 Kasım 2021 09:09

'Yemeksepeti yine hacklendi' iddialarına şirketten ilk açıklama

Yemeksepeti'nin kötü niyetli kişilerce hacklendiği ve müşterilerin kişisel bilgilerinin ele geçirildiği iddialarına ilk açıklama geldi. Şirket, kaynağı belli olmayan verilerle şirketin ilişkilendirilerek fidye istendiğini doğruladı. Yasal sürecin başladığını belirten yetkililer, Yemeksepeti'nde veri ihlaline rastlanmadığını duyurdu. Hackerlar ise Yemeksepeti'nin henüz hacklendiğinden haberinin olmadığını ve yetkililere bir hafta süre tanındığını ifade etti.

'Yemeksepeti yine hacklendi' iddialarına şirketten ilk açıklama
kişisel veri,hack,hacker,kullanıcı bilgisi,yemeksepeti,banabi

Ülkenin en çok kullanılan online sipariş sitelerinden bir tanesi olan Yemeksepeti'nin hacklendiği iddiaları, şirket müşterilerini tedirgin etti. Milyonlarca insanın adı, soyadı, adresi, kredi veya banka kartı bilgileri gibi kişisel verileri bulunan site, 8 ay önce de aynı suçlamayla karşı karşıya kalmıştı. 

"VERİ İHLALİ YOK"

Sosyal medyada gündem olan konuya ilişkin Yemeksepeti'nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, kötü niyetli bazı kişilerin, kaynağı belli olmayan verilerle, şirketin adını kullanarak fidye istendiği belirtildi. Konuya ilişkin yetkili mercilere yasal başvurunun yapıldığı belirtilen açıklamada, bu olayla ilgili Yemeksepeti sistemlerinde herhangi bir veri ihlaliyle karşılaşılmadığının da altı çizildi. 

'Yemeksepeti yine hacklendi' iddialarına şirketten ilk açıklama
2001 yılında kurulan yemeksepeti, 20 milyondan fazla üye sayısına sahiptir ve günde ortalama 600 bin sipariş almaktadır.

YASAL SÜREÇ BAŞLATILDI

Kötü niyetli kimselerin, kişilere ulaşarak verilerini yayımlamakla tehdit ettiğini ve fidye istediğini belirten yetkililer, bu durumda yalnızca kendi şirketlerinin isminin kullanıldığını ancak verilerin kendi sitelerinden elde edilmediğini ifade ederek şu açıklamayı paylaştı:

"Yemeksepeti olarak bu tip yasa dışı talepleri değerlendirmeye dahi almamızın mümkün olmadığını belirterek, konuyla ilgili tüm resmi kurumlan bilgilendirdiğimizi ve yasal süreci başlattığımızı ifade etmek isteriz."

'Yemeksepeti yine hacklendi' iddialarına şirketten ilk açıklama
Yemeksepeti, 2020 yılında 32 bin 437 yeni restoranın dijitalleşerek online paket servis sistemine başlamasını sağladı.

"VERİ HIRSIZLIĞI DURUMUNDA AÇIK VE ŞEFFAF OLACAĞIZ"

"Yemeksepeti olarak kullanıcı verilerini korumanın en temel önceliğimiz olduğunu ve bu kapsamda siber güvenlik tedbirlerini en üst düzeyde aldığımızı vurgulamak isteriz. Bu son olayla bağlantılı olarak da Yemeksepeti sistemlerinde bir veri ihlali olup olmadığı uzman ekiplerce detaylı bir şekilde araştırılmış, herhangi bir veri ihlali ya da hırsızlığı kesinlikle tespit edilmemiştir. Diğer taraftan, bir veri hırsızlığı yaşanması durumunda yapılması gerekenler kanunlarla açıkça belirlenmiş olup, Yemeksepeti olarak bugüne kadar yaptığımız gibi kanunlara uygun şekilde açık ve şeffaf bir süreç yürüteceğimizi kamuoyuna duyururuz."

'Yemeksepeti yine hacklendi' iddialarına şirketten ilk açıklama
Şirketin web sitesinin yanında iOS ve Android uygulamaları da bulunmaktadır.

BİR YIL İÇİNDE İKİNCİ İDDİA

Yemeksepeti, 2021 yılı mart ayında siber saldırıya uğramış ve bazı kullanıcıların ad-soyad, doğum tarihi, kayıtlı telefon numarası ve e-posta adresleri, adres bilgileri, açık olarak görülemeyen SHA-256 Algoritması ile maskelenmiş giriş şifrelerinin ele geçirildiğini açıklamıştı. Şirket, bu kişilerin finansal bilgilerine ise erişilemediğini duyurmuştu.

Önceki 'hacklenme' olayında, dönemin şirket CEO'su Nevzat Aydın konuyla ilgili müşterilerden özür dilemiş ve gerekli önlemlerin alındığını kaydetmişti. Ancak aradan bir yıl geçmeden Yemeksepeti'nin yeniden hacklendiği iddiaları, müşterilerin güveninin yeniden sarsılmasına neden oldu.

'Yemeksepeti yine hacklendi' iddialarına şirketten ilk açıklama

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...