Tgrt Haber
07 Temmuz 2021 12:39

Tosuncuk, nasıl Türkiye’nin Muhteşem Gatsby’si oldu? Çarpıcı detaylar ortaya çıktı

Binlerce kişiyi dolandıran 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın'ın soru işaretleriyle dolu. Her yeni detay 'Muhteşem Gatsby' filmindeki gibi bir karakterle karşı karşıya olduğumuzu ortaya koyuyor. Neden Türkiye’ye döndü, Uruguay değil de Brezilya tercihinin arkasında ne var? Parasını nerede saklıyor? Bitcoin makinalarını nasıl kaçırdı? Organizasyonun başında ağabey Fatih Aydın mı var? Gazeteci İsmail Saymaz, Tosuncuk'un hikayesinden çarpıcı detayları paylaştı.

Tosuncuk, nasıl Türkiye’nin Muhteşem Gatsby’si oldu? Çarpıcı detaylar ortaya çıktı
mehmet aydın,fatih aydın,ismail saymaz,çiftlik bank

Çiftlik Bank vurgunuyla yaklaşık 511 milyon lirayla ortadan kaybolan ve binlerce kişiyi mağdur eden Mehmet Aydın, Brezilya'da Türk Konsolosluğu’na teslim olduğundan beri gizemini halen koruyor.  Soruşturma derinleştikçe yeni detaylar ve yeni soru işaretleri ortaya çıkıyor. Polislere “Borçlarımı ödeyeceğim. Mağduriyetleri gidereceğim” diyen Mehmet Aydın, neden teslim oldu, gizli planı nedir? TGRT Haber’de Alper Altun’un sorularını yanıtlayan gazeteci İsmail Saymaz, lise terk olan ve bulaşıkçılık yapan Mehmet Aydın ve ailesinin milyarder olma serüvenini, Uruguay’daki yaşamını ve neden teslim olduğunu anlattı.

NEDEN TESLİM OLDU?

Mehmet Aydın’ın neden teslim olduğu sorusuna cevap arayan İsmail Saymaz’a göre olası iki neden var: “Birincisi parası bitmiş, Türkiye’den kaçırdığı paranın sonuna gelmiş olabilir. Mafyanın eline düşmektense Türkiye’ye geleyim, nasıl olsa Türkiye’de birkaç yıl yatar çıkarım diye düşünmüştür. İkinci ihtimal ise servetine servet katmıştır. Bunu şuradan çıkarıyorum. Türkiye’den kaçırdığı Bitcoin makinalarından. Muhtemelen Bitcoin oynayarak servetine servet katmış olabilir.”  

BİTCOİN MAKİNELERİ NASIL KAÇIRILDI?

İsmail Saymaz, Bitcoin makinalarının Türkiye’den nasıl kaçırıldığına dair ilginç detaylar verdi. Makinaların bir kamyon ile inşaat malzemesi arasında kaçırıldığını belirterek şöyle konuştu: 

“Manisa’nın Akhisar ilçesinde tavuk çiftliğinde Bitcoin Madenciliği yapıyordu. İrsaliyeye göre makinaları aldıktan bir ay sonra buradaki Bitcoin cihazları plakası belli bir araca yüklendi. Dubai’ye gönderilmek üzere Gemlik limanından çıkarıldı. Ancak gerçekten bu kamyon ne Gemlik’e gitti ne de gemiden çıktı. Koca kamyon 550 Bitcoin cihazlarıyla buhar oldu. Mehmet Aydın’ın yanına Brezilya’nın Santo şehrine giden Çiftlik Bank üreticilerinin ifadelerinden şunu anlıyoruz: Bitcoin cihazları Uruguay’a kaçak olarak götürüldü."

Tosuncuk, nasıl Türkiye’nin Muhteşem Gatsby’si oldu? Çarpıcı detaylar ortaya çıktı

"Muhtemelen Uruguay’a inşaat malzemesi içinde götürüldü. Aslından Çiftlik Bank soruşturması Haziran 2017’de başlıyor. İkinci sokturma ise Sakarya’da Eylül- Ekim 2017 tarihinde başlamıştı. MASAK ve 3 bakanlığımız Kasım 2017’de konuyu araştırmaya başlamıştı. Bütün bu süreçlerde MASAK devredeydi. Yani hesaplar arasındaki olağanüstü akış takip ediliyordu. Bazı hesaplara bloke konmuştu. Bu durum biliniyorken ne para akışı durduruldu ne de yurt dışına çıkış yasağı kondu. Mehmet Aydın da 2018’de uçağa binip gitti.”

BREZİLYA, URUGUAY HİKAYESİ VE OSMAN NAİM KAYA

Mehmet Aydın’ın ilk kez Giresunlu hemşerisi Osman Naim Kaya üzerinden Uruguay bağlantısını gerçekleştirdiğini belirten İsmail Saymaz, “Osman Naim Kaya, bir gün gemiden atlayıp Uruguay’da kalabalığa karışıyor, orda bir kadınla evlenip yerleşiyor. Kaya ile Çiftlik Bank hadisesi neticesinde tanışıyorlar. Tosuncuk paraları Latin Amerika’ya kaçırırken ilk köprü Osman Naim Kaya oluyor. O vesile ile Uruguay’a, Arjantin’e, Amerika’ya, Brezilya’ya tabeladan temsilcilikler açıyor. Ayrıca Almanya, Dubai, Gürcistan, Ukrayna’da da açıyor. Mayıs 2017’da Çiftlik Bankı kurduktan 8 ay sonra yüzde 800 büyüyen bir şirket parayı önce Kıbrıs’a sonrada Latin Amerika’ya aktarıyor. Mayıs ayında balayı bahanesiyle Uruguay’a gidiyor. Bu arada Çiftlik Bank’ın hesabından 240 bin dolar havale geliyor, orada villa, araba alınıyor. Hatta Türkiye’ye dönerken jet kiralanıyor. Bu jet için 160 bin dolar ödeniyor. Ayrıca Tosuncuk ve karısı uçakta sigara içsin diye fazladan 10 bin dolar ödeniyor. Bu 5 aylık sürede şirketini Arjantin’e taşıyor. Türkiye’de mudiler çiftlik sahibi olduğunu sanırken onlar yurt dışında zevk sefa sürüyordu” dedi.  

MUHTEŞEM HAYATA YOLCULUK 

Mehmet Aydın’ın aile olarak oldukça fakir olduğunun altını çizen Saymaz, “Tosuncuk lise terk, zengin olmadan önce bir kafeden bulaşıkçı, eşi de lise terk.  Ağabeyi garson, ağabeyinin eşi de bir fabrikada işçi. Dördü birden Uruguay’a gidiyorlar, villalarda kalıyorlar, gündüz villada gece kumarhanede günler geçiriyorlar. Ancak bu iki kardeş milyarder olduktan sonra Uruguay’a gider gitmez eşlerini değiştiriyor, Uruguay’lı güzeller ile evleniyorlar. Birinin eşi Uruguay güzellik birincisi. Fatih Aydın, Mayıs 2018’de Uruguay’a gittikten sonra bir daha Türkiye’ye dönmedi. Sadece Mehmet Aydın fabrika açılışlarına geldi gitti. Türk İnerpolü’ne göre Uruguay’ın başkentinde pahalı bir villada kalmaktaydılar. Villanın önüne bir yat çekiliydi ki olası bir baskında kaçabilsinler” şeklinde konuştu. 

AYDIN’IN MAL VARLIĞI NEREDE?

Organizasyonun beyninin ağabey Fatih Aydın olduğunu iddia eden Saymaz, “Türk interpolu Uruguay’a 2018 yılından iki heyet gönderdi. İkisi de üst düzey emniyet müdürü. Bunları adım adım izlediler ve diplomatik baskı yaptılar. Bu baskı şöyle sonuç verdi. Mehmet Aydın 10’larça kez Brezilya’ya Uruguay’dan kaçak girip çıktı. Bu arada Fatih Aydın’ın da asıl organizasyonun başı olduğunu düşünüyorlar. Mal varlığı da Fatih Aydın’ın üzerinde muhtemelen” diye ekledi. 

BAŞ AKTÖR AĞABEY FATİH AYDIN MI?

Mehmet Aydın’ı Fatih Aydın’ın Türkiye’ye göndermiş olabileceğini kaydeden Saymaz, “Sen git, havayı kokla, bütün varlığımızla Türkiye’ye döneriz demiş olabilir. Kardeşler Çiftlik Bank davasının iki firari sanığı konumundalar. Dolandırıcılık ve çıkar amaçlı örgüt kurmakla suçlanıyorlar. Yasaya göre borçlar ödendikten sonra etkin pişmanlık devreye giriyor ve infaz yasasından yararlanabiliyorlar.” dedi. Mehmet Aydın’ın polislere cezaevinden çıktıktan sonra yeni bir proje ile dönüş yapacağını söylediğini belirten Saymaz, “Zaten mağdur olduğunu söyledi. Yanında 300 sayfalık bir klasör var. Klasörde şirketler ve alacaklılar var. Sorguya çok iyi hazırlanmış. Çıktıktan sonra da bir projem var, kripto para işine gireceğim demiş” diye belirtti.  

NEDEN BREZİLYA’DA TESLİM OLDU?  

Aydın kardeşlerin Uruguay’da yaşamasına rağmen neden Brezilya’da teslim olduğuna açıklık getiren Saymaz, “Çünkü Uruguay’da temsilciliğimiz yok. Doğrudan karakola gitmiyor, çünkü günlerce gözaltında sürünebilir, mafyanın eline düşebilir. Bu yüzden doğrudan büyükelçiliğimize gidiyor. Burada bir yönlendirme ve bilinçli bir hareket söz konusu. Uruguay’da yaşama nedeni de Uruguay’da büyükelçiliğimizin olmaması. Suçluların değiş tokuşu ile ilgili bir anlaşmamızın olmamasıdır ” dedi.  

BULAŞIKÇILIKTAN MİLYARDERLİĞE

Mehmet Aydın’ın yaşamına dair önemli ayrıntılar veren Saymaz, “Cavit Çağlar Lisesi’nden terk etmiş. Lisedeyken en büyük merakı Rap müziği. Bu arada Rap müziği meraklı gençler vasıtasıyla yazılım işine merak salıyor. Bursa’da bir yandan bulaşıkçılık yaparken bir yandan da Bursa Ticaret Odasına ilk kaydını yaptırarak şirket açıyor. Az da olsa yazılımdan anlıyor. Bu arada kendi gibi rap müziğiyle ilgilenen ve yazılımdan anlayan Eray adlı bir gencin hazırlamasıyla ilk o basit platformu uygulamaya koyuyorlar. Çiftlik Bank’tan önce internetten bahis kupanı satıyor. Dolayısıyla öyle bir geçiş var. Yine Antalya’da tarım ürünü satan bir şirketin internet satışlarını da yapıyor” diyor.

15 TEMMUZ SÜRECİNİ KULLANDI

 Mehmet Aydın’ın neden bu denli büyüdüğü sorusuna yanıt arayan Saymaz, “15 Temmuz Darbe Girişiminden sonra çiftlik oyununa başlıyor. Yani polisin polisi, hakimin hakimi tutukladığı, devletin her köşede FETÖ mensubu aradığı bir dönemde bir boşluk buluyor ve yüzde 800 büyüyor. Bursa Karacabey’de bir çiftlik kiralıyor ve para toplandığı kişileri bu çiftliğe götürerek bakın işte sizin harcadığınız para boşa gitmiyor, diyor. Siz de işletme sahibi olacaksınız diyorlar. Mehmet Aydın sadece Türkiye’nin uygun konjonktürünü yakaladı. Anarşik bir ortamda büyüdü. Ortam müsaitti. Bir de Halkımızın 1 koyup 3 alma, köşeyi dönme arzusuyla çakıştı bütün koşullar” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...