Tgrt Haber
11 Ekim 2021 12:53

'Hazine var' deyip tarihi köprüyü talan ettiler

Sivas’ta bulunan tarihi Kangal Köprüsü, definecilerin tarafından talan edildi. Köprü yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

'Hazine var' deyip tarihi köprüyü talan ettiler
sivas,,tecer ırmağı,,kangal köprüsü,

Sivas’ta bulunan tarihi Kangal köprüsü ırmak kuruduğu için define avcılarının hedefi oldu. Definecilerin talan ettiği köprü yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya geldi, ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Köprünün Osmanlı döneminde yapıldığı düşünülüyor. Irmağın kurumasıyla definecilerin uğrak yeri haline gelen köprüde yapılan hazine aramaları köprüde büyük tahribata yol açtı. Definecilerin dışında bir diğer tahribat ise köprünün yazı tahtasına dönüşmesi oldu. Köprüdeki yazı ve tahribat tarih severleri üzerken bölge halkı tarihi geçiş köprüsünün korunması ve bakım yapılması için yetkililerden duyarlılık bekliyor.

'Hazine var' deyip tarihi köprüyü talan ettiler

 ‘HAZİNE VAR’ DEYİP TALAN ETTİLER

Köprünün tarihi ve Osmanlı döneminde yapılan bir köprü olduğunu söyleyen bölge halkından Orhan Çakırer, ırmak akmadığı için köprünün atıl durumda olduğunu söyledi. Define avcılarının hazine var diyerek köprünün bazı kısımlarında arama yaptığını belirten Çakırer, “Bu köprünün acil bakıma ihtiyacı var. Bu köprüden iki tane. Bu Kangal köprüsü aşağıda Gürün köprüsü var. Bunlar Tecer Irmağı üzerindeki insanların Kangal’a, Malatya’ya gitmek için kullandıkları köprü. Burası tarihi bir geçiş köprüsü. Geçmişte ünlü halk ozanımız aşığımız Ruhsati Babanın da bir deyişi olan köprü. ‘Ben bu Tecer Irmağı’nın üzerine bir köprü yapayım insanlar üzerinden geçsin’ dediği bir köprü.” diye konuştu.

'Hazine var' deyip tarihi köprüyü talan ettiler

TARİHİ KÖPRÜ İÇİN KORUNMA ÇAĞRISI

Irmağın iki ay önce aktığını ancak küresel ısınma ve çeşitli nedenlerden dolayı kuruduğunu belirten Çakırer, “Buranın mutlaka korunması lazım. Bu tarihi köprüler şimdi yapılmıyor. Osmanlı döneminde yapılmış bir köprü bu. En azından yanından bir tali yol verip bu köprülerin kullanılmaması lazım’’ dedi.

'Hazine var' deyip tarihi köprüyü talan ettiler

'Hazine var' deyip tarihi köprüyü talan ettiler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...