Tgrt Haber
18 Mart 2023 16:29 - Güncelleme : 18 Mart 2023 17:34

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gelibolu-Eceabat yolu açılışında müjdeyi verdi: Tahıl koridoru anlaşması uzatıldı

Son dakika haberi: Çanakkale'de bölünmüş yol standardına yükseltilen Gelibolu- Eceabat yolunun 32 kilometrelik kısmı, Çanakkale Zaferinin 108. yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışa katılımıyla hizmete girdi. Erdoğan dev açılışta, ''Yaşadığımız her sıkıntıda Çanakkale ruhunu hatırlıyor, mücadelemizi yürütüyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonun temeli Çanakkale'de kazandığımız zaferdir. Yılmadık, yılmayacağız'' dedi. Erdoğan, Rusya-Ukrayna taraflarıyla anlaşıldığını belirterek, ''19 Mart'ta bitecek olan anlaşmanın süresinin uzatılmasını sağladık'' dedi.

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
Fotoğraf (AA)
Erdoğan,Gelibolu,Eceabat,Çanakkale

Fotoğraf (AA)

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı'na hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım sağlayacak olan Gelibolu- Eceabat yolu, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında projelendirildi.

32 KİLOMETRELİK KISIM AÇILDI

Çanakkale'nin ulaşım standardını yükseltecek kara yolu yatırımları kapsamında; Avrupa yakasında tarihi yarımadada ulaşımı sağlayan Gelibolu-Eceabat yolunun 32 kilometresi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

18 Mart Çanakkale Zaferi vesilesiyle canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Bundan 108 yıl önce Çanakkale geçilmez diyerek düşmana göğsünü siper eden aziz şehitlerimizin hatıraları bizimle yaşıyor. Bu mücadelenin dünyada pek az eşi benzeri vardır.

5 BİN 351 METRE UZUNLUĞUNDA 4 TÜNEL

Tamamlanan kesimde tek tüplü inşa edilen 2 bin 560 metrelik T-1 Tüneli, 644 metrelik T-1A Tüneli, 1355 metrelik T-2 Tüneli ve 792 metrelik T-3 Tüneli olmak üzere 5 bin 351 metre uzunluğunda 4 tünel yer alıyor.

Proje ile mevcut güzergah 900 metre kısalırken, seyahat süresi 45 dakikadan 25 dakikaya düştü. Yolun bölünmüş yol standardına yükseltilmesiyle seyahat süresi 20 dakika kısalacak.

ZAMANDAN VE YAKITTAN TASARRUF

Gelibolu-Eceabat yolu ile zamandan 126 milyon lira, akaryakıttan 35 milyon lira olmak üzere yıllık 161 milyon lira tasarruf edilecek. Karbon emisyonu ise 4 bin 432 ton azaltılacaktır.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Çanakkale'deki Gelibolu-Eceabat devlet yolunun yarın açılacağını ve yolun, "bölünmüş yol" standardına yükseltilmesiyle seyahat süresinin de 20 dakika kısalacağını ifade etti. Erdoğan tarihi günde Tahıl koridoru anlaşmasının uzatıldığını duyurdu. Erdoğan Rusya-Ukrayna taraflarıyla sürenin uzatılması konusunda anlaştıklarını açıkladı.

"YILMADIK YILMAYACAĞIZ"

Bundan 108 yıl önce Çanakkale geçilmez diyerek düşmana göğsünü siper eden aziz şehitlerimizin hatıraları bizimle yaşıyor. Bu mücadelenin dünyada pek az eşi benzeri vardır. Nusret mayın gemisiyle denizde, Çanakkale'de saf tutmuş Mehmetçikle karada destan yazdık.

Son dönemde karşılaştığımız sınamalarının üstesinden gelme saiklerini verenlerin başında Çanakkale Zaferi geliyor. Terörden sokak olaylarına, darbe girişimlerine kadar verdiğimiz tüm mücadelelerde Çanakkale kahramanlarını örnek aldık. Yaşadığımız her sıkıntıda Çanakkale ruhunu hatırlıyor, mücadelemizi yürütüyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonun temeli Çanakkale'de kazandığımız zaferdir. Yılmadık, yılmayacağız.

SEDDÜLBAHİR KALESİ MÜZE OLARAK AÇILDI

108 yıl sonra bir kez daha şehitlerimizin aziz hatırlarını yad etmek için buradayız. Tarihe saygı duymak ve hatıraları yaşatmak eserlere sahip çıkmayı gerektirir. Şehitliklerimizi ayağa kaldırarak, emanetleri koruyarak ecdada saygımızın gereğini yerine getiriyoruz.

2014 yılında Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nı biz kurduk. Çanakkale Destanı Tanıtım merkezi, çevre düzenlemesi, kurulan müzeler sayesinde bölgeyi ecdadın hatırasına yakışır bir görünüme kavuşturduk.

Seddülbahir Kalesi de bunlardan birisidir. 3,5 asır önce boğazın girişinde inşa ettirilen Seddülbahir Kalesi Çanakkale Savaşı'nda da önemli rol oynamıştır. Düşmanın ilk saldırdığı ve son ayrıldığı kalenin müze olarak açılmasını isabetli görüyorum. Geçmişini bilmeyenin geleceği kuramayacağı gerçeğinden hareketle evlatlarımızın buraları görmeleri gerektiğine inanıyorum.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI

Tüm dünyaya buradan müjdeyi vermek istiyorum. 19 Mart'ta bitecek olan anlaşmanın süresinin uzatılmasını sağladık.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...