Tgrt Haber
30 Ocak 2017 13:14

ABD'ye yeni 'FETÖ' delilleri gönderildi

Adalet Bakanlığı tarafından ABD'ye Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin yeni deliller gönderildiği öğrenildi.

ABD'ye yeni 'FETÖ' delilleri gönderildi
fethullah gülen,abd,yeni delil,

Alınan bilgiye göre, FETÖ elebaşı Gülen hakkında ABD'ye gönderilen  iade dosyalarına ek yeni belgeler sunuldu.
 ABD'nin talebi üzerine FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" olduğu ileri  sürülen firari Adil Öksüz'ün 15 Temmuz darbe girişiminden önce ABD'ye yaptığı  ziyaretlerin detayları da gönderildi. Yeni deliller arasında Öksüz'ün, tutuklu  Kemal Batmaz'la ABD'ye hangi tarihlerde gittiğine, hangi tarihlerde Türkiye'ye  dönüş yaptığına, uçak koltuk numaralarına ilişkin bilgiler yer aldı.
 
Öte yandan İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar  Bürosu Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan ve İzmir 2. Ağır Ceza  Mahkemesi tarafından kabul edilen, Gülen'in bir numaralı sanık olduğu iddianame  de ABD'ye iletildi.
 
İddianamede yer alan, Öksüz'ün darbe girişimi planını ABD'ye götürerek  Gülen'e onaylattığı, darbe girişiminin Gülen'in emriyle gerçekleştirildiğini  anlatan "Kuzgun" ve "Şapka" kod adlı gizli tanık ifadeleri de ABD'ye gönderildi.

Yeni delil ve belgeler internet ortamında da ABD'ye iletildi.

ABD ile iade trafiği

15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından Gülen'in ABD'den iadesiyle  ilgili süreç başlatılmış, Adalet Bakanlığı 19 Temmuz 2016'da ABD'ye Gülen  hakkında 4 ayrı iade dosyası göndermişti. 10 Eylül 2016'da ise FETÖ elebaşı  Gülen'in 15 Temmuz darbe teşebbüsü nedeniyle geçici tutuklama talebi de ABD  Adalet Bakanlığına sunulmuştu.
 
ABD Adalet Bakanlığından 22-23 Ağustos 2016'da Ankara'ya bir heyet  gelmiş, Adalet Bakanlığı yetkilileri iade dosyasıyla ilgili ayrıntıları ve mevcut  delilleri heyete anlatmıştı.
 
Daha sonra Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki bir heyet de 27  Ekim 2016'da ABD'ye gitmiş, Bozdağ, ABD'li mevkidaşı Loretta Lynch ile  Washington’da bir araya gelmişti.
 
Bozdağ görüşmelerde, Gülen'in darbe teşebbüsünün emrini verdiğini  belirtmiş, iade ve geçici tutuklama talepleri konusunda Türkiye'nin hassasiyetini  dile getirmişti.

Bozdağ'ın "ziyaret" açıklaması

ABD Başkanlığına Donald Trump'ın seçilmesinin ardından yeni Adalet  Bakanının görevine başlamasını beklediklerini dile getiren Adalet Bakanı Bekir  Bozdağ, yeni bakanın göreve gelmesinin ardından randevu talebinde bulunacaklarını  ve ABD'ye yeni bir ziyaret gerçekleştireceklerini açıklamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...