Tgrt Haber

ABD'li büyükelçiden YPG itirafı! PKK ile pek bir farkı yok

30 Mart 2023 13:16 - Güncelleme : 30 Mart 2023 13:42
ABD'li büyükelçiden YPG itirafı! PKK ile pek bir farkı yok
PKK,YPG,ABD

ABD'nin son Şam Büyükelçisi Robert Ford, dikkat çeken YPG itirafında bulundu geldi. Washington yönetiminin bir türlü kabuy etmediği YPG-PKK bağlantısıyla ilgili Ford, "Dürüst olmak zorundayız, YPG ile PKK arasında çok büyük bir fark yok" derken, ABD'nin, Türkiye'nin bu konudaki kızgınlığını anlamadığını söyledi.

ABD'nin son Şam Büyükelçisi Robert Ford, ülkesinin DEAŞ ile mücedele adı altında Suriye'de YPG'ye verdiği desteğe ve YPG ile PKK arasındaki güçlü bağı görmezden gelmesine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

AA'ya konuşan Ford, ABD'nin, Türkiye'nin Suriye'deki güvenlik endişelerini önemsemediğini belirterek, "Bence Washington'ın geneli ve Washington'daki pek çok analist, Amerika'nın YPG ile ilişkisinin Türkiye'yi ne kadar kızdırdığını anlamıyor. Bunun önemsiz bir şey olduğunu ve DEAŞ nedeniyle gerekli olduğunu, Türklerin bu konuda endişelenmeyi bırakması gerektiğini düşünüyorlar. Bu, ABD'nin Türkiye'nin endişelerini bir bakıma görmezden gelmesi anlamına geliyor" diye konuştu.

DEAŞ'I BİTİRMEK ADRES VERDİ

ABD'nin Suriye'de DEAŞ'ı ortadan kaldırmak için YPG/PKK'yı kullanmasına ilişkin Ford, "Bence bu görev imkansız. Baghuz'un ele geçirilmesinin ardından 4 yıldır orada olmaları ve hâlâ bir DEAŞ isyanının olması, bana görevin gerçekleştirilemeyeceğini gösteriyor" dedi.

DEAŞ'ı sadece Haseke ve Deyrizor'daki Sünni Arapların ortadan kaldırabileceğini savunan Ford, buna karşın söz konusu grupların bunu yapacak "teşvik" ve "araçlara" sahip olmadıklarını belirtti.

ABD'nin DEAŞ'ı yenmek için YPG'ye verdiği desteğin sonuçlarına ilişkin de Ford, "Bunun 2015-2019 yıllarında 'acil kısa vadeli bir faydası' oldu. 2023'te YPG, DEAŞ'a katılan mutsuz gençleri Deyrizor veya Haseke gibi yerlerde durdurabilir mi? Yapamazlar. Aslında, yerel Arap toplulukları arasında YPG'ye karşı çok fazla kırgınlık var. Bu, yerel toplulukları daha fazlasını yapmaları için güçlendirme meselesidir" ifadelerini kullandı.

"KAMIŞLI'DAKİ ŞİVE KANDİL ŞİVESİ!"

YPG'nin PKK ile bağlantısına ilişkin bir soruya, "Dürüst olmak zorundayız, YPG ile PKK arasında çok büyük bir fark yok" yanıtını veren Ford, "Aslında Kamışlı'ya ve özerk yönetime giden insanlar, oradaki halk arasında sık sık Kandil şivesi duyduklarını söylüyorlar. Kandil'den geldiklerini biliyoruz" yanıtını verdi.

İRAN İLE GERİLİM SÜRECEK

Ford, ABD-İran arasındaki son gerilimler sorulduğunda gerilimin "devam edeceğini" belirterek, "Daha fazla İran saldırısı olacak ve bir ölüm olduğunda muhtemelen Amerikalılar sert bir şekilde karşılık verecek. Bunun bir sonunu göremiyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...