Tgrt Haber

28 Şubat davasının sanıkları Çetin Doğan ve Çevik Bir tutuklandı

19 Ağustos 2021 17:24
28 Şubat davasının sanıkları Çetin Doğan ve Çevik Bir tutuklandı
28 şubat,çetin doğan

28 Şubat davasında çıkan karar kapsamında, hakkında müebbet hapis cezası verilen 14 sanıktan biri olan Çetin Doğan'ın Bodrum Adliyesi'ne teslim olduğu öğrenildi. Doğan, tutuklanarak Muğla Cezaevi'ne gönderildi. Davanın bir diğer kritik ismi Çevik Bir de Milas'ta gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Cezası kesinleşen eski Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı emekli Korgeneral Hakkı Kılınç ise Manavgat'ta gözaltına alındı.

28 Şubat davasında, haklarında verilen müebbet hapis cezası onanan 14 sanık arasında yer alan kilit isimlerden Çetin Doğan, Bodrum Adliyesi'ne giderek teslim oldu. Çetin Doğan’a çok sayıda korumasının eşlik ettiği görüldü.

"SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ"

Adliyeye gelen polis ekipleri tarafından teslim alınan Çetin Doğan, hastaneye götürülerek sağlık kontrolünden geçirildi. Doğan, sağlık kontrolüne giderken yaptığı konuşmada, önce "Adalete teslim oluyorum” dedi. Ardından ise “Efendim sözün bittiği yerdeyiz. Her şey ortada. Elbette bunun sonu gelecek. Ama bu sanıyoruz ki bu yüz karası bir şey. Türk Adaleti için yüz karası bir şey” ifadelerini kullandı.

Çetin Doğan, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Muğla Cezaevi'ne gönderildi.

28 Şubat davasının sanıkları Çetin Doğan ve Çevik Bir tutuklandı

ÇEVİK BİR DE TUTUKLANDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından çıkarılan yakalama kararının emniyet birimlerine gönderilmesinin ardından gözler, aralarında Çetin Doğan ve Çevik Bir’in de yer aldığı 14 sanığa çevrilmişti.

Davanın kilit ismi olan Çevik Bir'in ise Muğla'nın Milas ilçesinde güvenlik güçleri tarafından yakalandığı iddia edildi. Eski paşalardan Çevik Bir, Bodrum'daki yazlığından İstanbul'a giderken Milas karayolunda polis ekiplerince gözaltına alındı. İşlemlerinin ardından Çevik Bir tutuklanarak Muğla Kapalı Cezaevine gönderildi.

28 Şubat davasının sanıkları Çetin Doğan ve Çevik Bir tutuklandı

Dava kapsamında cezası kesinleşen sanıklardan dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı emekli Korgeneral Hakkı Kılınç ise Antalya'nın Manavgat ilçesinde gözaltına alındı.

YARGITAY ONADI, YAKLAMA KARARI ÇIKTI

Yargıtay 16., yeni adıyla Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasına ilişkin temyiz incelemesini 9 Temmuz'da tamamladı.

Dairenin kararında, suçun icra hareketleri üzerinde müşterek hakimiyet kurdukları tespit edildiği belirtilen sanıklar Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker, olay tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 147. maddesindeki "Türkiye Cumhuriyeti icra heyeti vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek" suçu bakımından "müşterek fail" olarak sorumlu tutuldu. Daire, bu 14 sanık hakkındaki müebbet hapis cezalarını onamıştı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, sanıklardan eski YÖK üyesi Erdoğan Öznal, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Hayri Bülent Alpkaya ve dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Muhittin Erdal Şenel'in eylemlerinin bu suça yardım kapsamında olduğu sonucuna vararak, bu sanıklara yerel mahkemece verilen müebbet hapis cezalarının bozulmasına hükmetmişti.

Yerel mahkemece, zaman aşımı nedeniyle dosyalarının düşürülmesine ve beraatlerine hükmedilenlerin de arasında olduğu sanıklar İbrahim Selman Yazıcı, İzzettin İyigün, Altaç Atılan, Ersin Yılmaz, Kamuran Orhon, Köksal Karabay, Metin Yaşar Yükselen, Orhan Yöney, Refik Zeytinci, Şevket Turan, Şükrü Sarıışık ve Yücel Özsır hakkındaki hükümlerin bozulması kararlaştırılmıştı. Daire ayrıca diğer 37 sanık hakkındaki beraat kararlarını onamıştı.

Bugün öğle saatlerinde, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezaları kesinleşen, aralarında Çevik Bir ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu 14 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından çıkarılan yakalama kararının, infaz savcılığı tarafından emniyete talimat olarak gönderildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...