Tgrt Haber
31 Aralık 2022 09:58 - Güncelleme : 31 Aralık 2022 10:40

Yeni vergi tarifesinde her şey sil baştan! Beyanname alınmayacak rakamlar belli oldu, işte tüm ayrıntılar

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bir süredir tartışılan gelir vergisine ilişkin yeni tarifeyi açıkladı. Türkiye’de tüm çalışanları ilgilendiren 2023 yılında uygulanacak olan gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 32 bin liradan 70 bin liraya çıkarıldı. Bununla beraber vergi tarifesinin diğer alanlarında da yeni düzenlemelere gidildi. 2023'te elde edilen kira gelirlerinin 21 bin lirası vergiden istisna olacak. Diğer yandan binek otomobil giderleri ve engelli vatandaş istisnaları da değiştirildi.

vergi indirimi,yeni vergi tarifesi,nureddin nebati

2023 yılında uygulanacak olan Gelir Vergisi Kanunu’ndaki indirim, istisna ve muafiyet tutarları değişti. Hazine ve Maliye Bakanı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 2023 yılında gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 32 bin liradan 70 bin liraya, ikinci dilimi 70 bin liradan 150 bin liraya, üçüncü dilimi 250 bin liradan 550 bin liraya, dördüncü dilimi ise 880 bin liradan 1,9 milyon liraya çıkarıldığını anlattı. Diğer yandan vergi tarifesinin diğer kalemlerinde de değişikliklere gidildi.

KİRA GELİRİNDE İSTİSNA TUTARI 21 BİN LİRAYA ÇIKTI

Yeni açıklanan tutarlara göre, kira gelirlerindeki 9 bin 500 lira olan istisna tutarı, 21 bin liraya yükseltildi. Sabah’ta yer alan habere göre; 2023 yılında elde edilen kira gelirlerinin 21 bin lirası vergiden istisna olacak. Kira gelirinin 21 bin lirayı aşmaması halinde beyanname verilmeyecek. Değer artış kazançlarındaki 25 bin lira istisna tutarı da 55 bin lira olarak belirlendi.

DEĞER KAZANCININ 55 BİN LİRAYI AŞMASI HALİNDE BEYANNAME VERİLECEK

2023 yılında elde edilen değer artış kazancının 55 bin lirayı aşması halinde beyanname verilmesi gerekecek. Buna karşın 55 bin lira istisna tutarı beyan edilen gelirden düşülecek. Mükellef lehine diğer istisna ve indirim tutarları ise şu şekilde belirlendi: Arîzi kazançlardaki 58 bin lira istisna tutarı, 129 bin liraya çıkarıldı. Tevkifata ve istisnaya konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarına ilişkin beyanname verme sınırı da 3.800 liradan, 8.400 liraya çıktı.

BİNEK OTOMOBİLLERDE GİDER İNDİRİMİ YAPILDI

Binek otomobiller için gider olarak indirim konusu yapılabilecek tutarlarda da değişiklik yapıldı. Bu kapsamda binek otomobiller için; ödenen aylık kira gideri 8 bin liradan 17 bin liraya yükseltildi. Diğee yandan amortisman yoluyla gider yazılabilecek iktisap bedeli sınırı da 430 bin liradan 950 bin liraya kadar artırıldı.

ENGELLİ ÜCRETİNİN MATRAHI YILLIK 52 BİN

Engelli vatandaşlar tarafından merakla beklenen gelir vergisi indirim tutarları da belli oldu. Bu kapsamda örneğin, 2023 yılında ücret geliri elde eden I. Derece Engelli bir ücretlinin aylık ücret matrahından 4 bin 400 lira, yıllık ise 52 bin 800 lira indirim yapılacak.

KREŞ YARDIMI ÖDEMELERİ YÜKSELTİLDİ

İşverenlerce kadın çalışana her bir çocuk için brüt asgari ücretin yüzde 50'sine kadar yapılan kreş yardımı ödemelerindeki istisna tutarı da aylık 3 bin 235 lira 50 kuruştan, 5 bin 4 liraya çıkarıldı. 

UYUMLU MÜKELLEFLERE VERGİ İNDİRİMİ

Uyumlu mükelleflere vergi indiriminde yer alan limit güncellendi. Bu kapsamda zamanında beyannamelerini veren ve vergilerini ödeyen mükellefler 5 puanlık vergi indiriminden yararlanırken, vergi indirimi yapılabilecek tutarın üst limiti de 2 milyon liradan, 4.4 milyon liraya çıkarıldı.

 

 

Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...