Tgrt Haber
07 May 2022 11:40 - Güncelleme : 07 May 2022 12:24

TÜİK verileri fırsatçılığı belgeledi: Ayçiçek yağı fiyatları dünyada düştü Türkiye’de arttı!

Nisan ayında küresel gıda fiyatlarında yüzde 0,8 oranında bir düşüş gerçekleşti. Yaşanan bu düşüş bitkisel yağ fiyatlarında yüzde 5,7 gerilemeye neden oldu. Ancak bu gelişmelere rağmen TÜİK’in açıkladığı verilerde, yağ fiyatlarının nisanda yüzde 16,38 yükseldiği görüldü. Türkiye’deki yağ fiyatlarının enflasyona belirgin bir etkisinin olduğuna dikkat çekildi.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber, AA
TÜİK verileri fırsatçılığı belgeledi: Ayçiçek yağı fiyatları dünyada düştü Türkiye’de arttı!

Koronavirüs pandemisi ve üstüne gelen Rusya-Ukrayna savaşı küresel piyasaları alt üst etti. Brent petrol, altın ve diğer emtialar bu krizden nasibini aldı. Dünyanın birçok ülkesinde üretimin aksaması ve ham madde ihracatının düşmesi ile birlikte tarım emtiaları da son dönemde zirveye oynadı.

Yaşanan onda krize rağmen Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), nisan ayı küresel gıda fiyatı endeksinin bir önceki aya göre yüzde 0,8 düştüğünü açıkladı. Yaşanan bu düşüşle birlikte mart ayında kaydedilen yüzde 33,9’lük rekor seviyeden bir miktar geri çekilme görüldü.

Mart ayına göre nisanda bu düşüşün yaşanmasında en önemli etken olarak bitkisel yağlarda yaşanan yüzde 5.7’lik düşüş oldu. FAO raporunda palm, soya ve ayçiçek yağı fiyatlarının marta göre düştüğü belirtildi.

DÜNYADA DÜŞTÜ, TÜRKİYE’DE ARTTI

Küresele çapta yaşanan bu düşüşe rağmen Türkiye’de tam aksiye yap fiyatlarında yükseliş gözlemlendi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, ayçiçek yağı fiyatının nisanda aylık olarak yüzde 16,8 yükseldiği aktarıldı. Nisan ayında 29,7 liradan satılan ayçiçek yağı 34,7 liraya çıktı. Öte yandan nisanda zeytinyağının da fiyatı yüzde 6,1 arttı.

TÜRKİYE İLE DİĞER ÜLKELER ARASINDA REKOR FARK

Türkiye'de gıda enflasyonu ise küresel gıda enflasyonundan nisan ayında rekor negatif ayrışma gösterdi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre nisan ayında Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 69.97'ye ulaşırken, gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki yükseliş yüzde 89.1'i buldu. Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları nisanda aylık olarak ise ortalama yüzde 13.38 arttı.

ENFLASYONA ETKİSİ BÜYÜK

Merkez Bankası tarafından bugün yayımlanan nisan ayı fiyat gelişmeleri raporunda gıda fiyatlarının enflasyona belirgin bir katkıda bulunduğu belirtildi ve şu değerlendirmeler yer aldı:

"Uluslararası tarımsal emtia fiyatlarındaki yüksek seviyeler, olumsuz hava koşulları ve artan girdi maliyetleri sektör üzerinde baskı oluşturmuştur. Bu gelişmeler neticesinde genele yayılan fiyat artışları gerçekleşirken yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada yüzde 100.67, işlenmiş gıdada yüzde 78.09 olmuştur. Mevsimsellikten arındırılmış veriler, işlenmemiş gıdada taze meyve ve sebze fiyatlarının önemli ölçüde arttığına işaret etmiştir.

"Diğer işlenmemiş gıda alt grubunda, yem fiyatlarından olumsuz etkilenen kırmızı ve beyaz et, referans fiyat düzenlemesinin etkilediği sütün yanı sıra patates ve pirinç yüksek fiyat artışlarıyla öne çıkmıştır. İşlenmemiş gıda kalemlerindeki yüksek fiyat artışları bağlantılı işlenmiş gıda kalemlerini de olumsuz etkilemiştir. Bu grupta, ekmek ve tahıllar kaleminde fiyatların yüzde 6.30 oranında artmasıyla alt kalem yıllık enflasyonu yüzde 85.81 olmuştur." 

Vatandaşlar tarafından sıkça takip edilen yağ fiyatları güncellendi. İşte zincir marketlerde ayçiçek yağı fiyatları:

A101'DE AYÇİÇEK YAĞI NE KADAR?

  • Biryağ Ayçiçek Yağı 1 L: 50,90
  • Biryağ Ayçiçek Yağı 2 L: 94,95
  • Yudum Ayçiçek Yağı 4,5 L: 176,90
  • Torku Altın Ekin Ayçiçek Yağı 5 L: 175,00

MİGROS AYÇİÇEK YAĞ FİYATLARI NE KADAR?

  • Migros Ayçiçek Yağı 5 L Köşeli Pet Şişe: 147,25 TL
  • Migros Ayçiçek Yağı 2 L: 64,90 TL
  • Migros Ayçiçek Yağı 1 L: 32,50 TL

ŞOK AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI NE KADAR?

  • Evin Ayçiçek Yağı 1lt: 32,50
  • Evin Ayçiçek Yağı 2 lt: 65,00
  • Evin Ayçiçek Yağı Pet 5 lt: 146,50

Kaynak: TGRT Haber, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
hasan uzuner 7 Mayıs 2022 21:04

cok yazik ulkemizde aycicek yagida tohumuda cok var nedir bu yag sirketlerinden buyuk marketlerden cektiklerimiz herkesin depolari ful dolu isleri halki soymak patetes soganida ayni yaptilar depolarda filizlendi curudu halka ucuz yedirmemek icin simdi ne yapiyorlar nehirlere derelere daglara dokuyorlar yaziklar olsun halk dusmani olan bu maketlere toptancilara lanet olsun

Tastepe 7 Mayıs 2022 17:44

Birkere ay ciceği yaği fiyati dünyada düsmedi yanlis haber Almanyada 1l ayciceği yasi 4.99 Euro oldu trden 20l getrimmt arabayla Yanlis haber vermeyin

Sonraki Haber Yükleniyor...